用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 國泰航空電話
go

[英國] 國泰航空電話

朋友想book Cathy, 請問是否打2747-3333? 佢話打咗好耐都冇人聽, 如果要book學生機票有冇第二個聯絡方法呢,thanks

longlokma 發表於 22-3-11 13:40
朋友想book Cathy, 請問是否打2747-3333? 佢話打咗好耐都冇人聽, 如果要book學生機票有冇第二個聯絡方法 ...

上網買,如果來回又未夠16,之後打去waive GB taxes
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/offers/collection/student-fare-flight-offer.html

cfs 發表於 22-3-11 13:43

上網買,如果來回又未夠16,之後打去waive GB taxes
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/offers/col ...

thanks, 但係唔知點解上網search 一定要由香港出發, 但佢想買由英國返嚟

longlokma 發表於 22-3-11 13:45
thanks, 但係唔知點解上網search 一定要由香港出發, 但佢想買由英國返嚟
倒頭無學生飛架,咁就咁上網買得啦.

cfs 發表於 22-3-11 13:46
倒頭無學生飛架,咁就咁上網買得啦.

唔明?即係學生飛唔可以買由英國返香港?thanks

longlokma 發表於 22-3-11 13:47
唔明?即係學生飛唔可以買由英國返香港?thanks
學生特價只係由香港出發,國泰無出特價學生票由外國出發的.所以不是由香港出發就咁上網買飛便可以.保障各地市場,所以一直都要由香港出發先有學生特價機票.其實你係咪問緊呢樣呀?

cfs 發表於 22-3-11 13:51
學生特價只係由香港出發,國泰無出特價學生票由外國出發的.所以不是由香港出發就咁上網買飛便可以.保障各地 ...

係, 因為我自己係買BA所以唔知CX點運作, 真係唔該曬你。
佢想幫小朋友買CX機票暑假由英國返香港咁係咪要買單程呢?

longlokma 發表於 22-3-11 13:53
係, 因為我自己係買BA所以唔知CX點運作, 真係唔該曬你。
佢想幫小朋友買CX機票暑假由英國返香港咁係咪要 ...

係呀就咁買單程。當然有人會買來回因為比多少少可以多一程九月反去開學,但只有30kg,如果九月開始由香港出發買學生機票可以有40kg,所以自己決定。

cfs 發表於 22-3-11 13:58
係呀就咁買單程。當然有人會買來回因為比多少少可以多一程九月反去開學,但只有30kg,如果九月開始由香港出 ...

即係如果買國泰嘅學生來回套票就唔可以選擇由英國飛返香港再由香港飛返英國, 而是要改買 一般乘客嘅來回票,對嗎? 咁就冇咗可帶兩件23kg行李嘅優惠了?thanks

longlokma 發表於 22-3-11 14:02
即係如果買國泰嘅學生來回套票就唔可以選擇由英國飛返香港再由香港飛返英國, 而是要改買 一般乘客嘅來回 ...

1,係,英國出發沒有學生價,也沒有更多行李,只得30kg
2,學生票香港出發行李40kg

cfs 發表於 22-3-11 14:04
1,係,英國出發沒有學生價,也沒有更多行李,只得30kg
2,學生票香港出發行李40kg
...

明白 多謝曬你!
朋友話打咗個幾鐘都冇人接電話, 我仲以為cx嘅服務會好啲

longlokma 發表於 22-3-11 14:05
明白  多謝曬你!
朋友話打咗個幾鐘都冇人接電話, 我仲以為cx嘅服務會好啲
...

學生幾歲?

cfs 發表於 22-3-11 14:05
學生幾歲?

17了

longlokma 發表於 22-3-11 14:06
17了

哦,就咁上網買單程啦。

cfs 發表於 22-3-11 14:06
哦,就咁上網買單程啦。

好的, 已經即刻將你嘅意見轉告畀佢, 叫佢唔使打電話住     真係唔該曬你啊   

longlokma 發表於 22-3-11 14:08
好的, 已經即刻將你嘅意見轉告畀佢, 叫佢唔使打電話住     真係唔該曬你啊   :fortun ...

唔好客氣,咁啱得閒上網見到你,緣份

cfs 發表於 22-3-11 14:09
唔好客氣,咁啱得閒上網見到你,緣份

ek有你真好

longlokma 發表於 22-3-11 14:10
ek有你真好

唔好咁講,我成日向你們偷師架

cfs 發表於 22-3-11 14:10
唔好咁講,我成日向你們偷師架

我頭先幫佢上網google咗好耐都冇其他資料, 都係好彩問到你先至知原來嗰種學生來回票根本唔存在 下次都係早啲喺呢度請教你哋, 唔使死咁多細胞

longlokma 發表於 22-3-11 14:14
我頭先幫佢上網google咗好耐都冇其他資料, 都係好彩問到你先至知原來嗰種學生來回票根本唔存在   ...

有乜問題可以PM我,我唔係成日上EK,咁啱今日無聊