用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 啟新vs培僑
go

[小學] 啟新vs培僑 [複製鏈接]

小囡在puikiu 幼讀緊k2,根據過往記錄有5成機會直升培小,根據表現應該機會唔小。
但收到啟新y1 offer,想請教各位,
是否應該退培幼(即相當於放棄培小機會)轉rc?
暫時對於ib路線或者本地dse路線無偏好,學費因素暫不考慮。
   0    0    0    0

這個是中餐好吃還是西餐好的問題,無人可以代你決定。你對IB或Dse無偏好,咁對哪一方面比較重視呢?

江湖 發表於 22-3-11 00:50
小囡在puikiu 幼讀緊k2,根據過往記錄有5成機會直升培小,根據表現應該機會唔小。
但收到啟新y1 offer,想 ...

RC 有冇俾 denbuture?

你想孩子讀國際學校定本地學校?
如果以依家啲教育政策/教育局行為去判斷,我會揀國際學校,至少我哋仲可以繼續上網課、公開試考與不考有晒計劃。
IB是好有視野的課程,RC學生的品格、學習動機和態度都好好。

lovebb2 發表於 22-3-11 13:40
RC 有冇俾 denbuture?

既然已經收到入學通知,相信樓主早有決定,可以轉校。
不過可能家長自己要調整心態,要從RC國際學校教育方式轉回本地DSE方式並唔容易,但小朋友一定可以亨受愉快童年學習生活及唔錯既英語表達能力。
另外培僑沙田區內排名唔算高,棄之亦唔太可惜,相反RC既IB成績達世界級...
利申:曾在沙田居住多年。

I will choose RC if money is not a problem.
‹ 上一主題|下一主題