用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 取回小六學生資料表
go

取回小六學生資料表 [複製鏈接]

請問大家有冇經驗,如果自行或抽獎後有好offer, 去直資拎返張小六學生資料表有咩手續?有form填,定要自己寫信申請?一般要搞幾多日?
有D擔心到時時間緊迫,要請假去拎。但自行未出,依家又要去DSS註冊左先。
   0    0    0    0

Maemonah 發表於 22-3-10 19:23
請問大家有冇經驗,如果自行或抽獎後有好offer, 去直資拎返張小六學生資料表有咩手續?有form填,定要自己 ...

去直資拎之前,先打電話去,話你要攞返資料表,幾時方便,因為有時負責老師唔係度你攞唔到,約好時間去,任何學校都習慣有人抽飛,所以冇咩特別

回覆 Maemonah 的帖子

有啲學校要你寫信,好似當退學一樣,然後等兩三日。有啲就即日可取回小六學生資料表。
所以間間中學做法可不同 ,打電話問清楚就不用白行。

愚蠢一問:請問註冊了直資學校後會否影響自行結果?是否所有直資學校都可以「抽飛」?
意思即係:如果原本自行收咗,會否因註冊了直資學校而變成自行唔收呢?
謝謝大家解答!
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

回覆 CM.MUN 的帖子

ic,謝謝

醒目開學勳章

BellDandy 發表於 22-3-11 22:53
愚蠢一問:請問註冊了直資學校後會否影響自行結果?是否所有直資學校都可以「抽飛」?
意思即係:如果原本 ...
唔會有影響,因為自行學校係唔會知有直資收咗

回覆 bobbob 的帖子

明白了Thanks 🙏
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

BellDandy 發表於 22-3-11 22:53
意思即係:如果原本 ...

係, 所有直資都可以抽飛
不會影響自行結果

回覆樓主:

自行之後有好offer係可以去直資抽飛;但要參加大抽獎,就要抽咗飛先有份參加,所以唔存在大抽獎之後有好offer先去直資抽飛嘅情況。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 22-3-12 13:31
自行之後有好offer係可以去直資抽飛;但要參加大抽獎,就要抽咗飛先有份參加,所以唔存在大抽獎之後有好off ...

好奇一問,如果喺5月頭抽左飛去大抽獎,6月會唔會仲有機會直資 call waiting? 如果我6月去交直資留位,係咪都係冇左大抽獎機會?

回覆 tszchungmama 的帖子

明白
謝謝你!🙏

littleape 發表於 22-3-12 15:51
好奇一問,如果喺5月頭抽左飛去大抽獎,6月會唔會仲有機會直資 call waiting? 如果我6月去交直資留位,係 ...

如果係教育局要求交表日期之後先收offer,咪恭喜你囉,可以睇多間,亦即係唔會影響統一派位。7月後可以睇埋派邊間,再同直資比較下先決定註冊邊間~~~

mcl203 發表於 22-3-12 19:54
如果係教育局要求交表日期之後先收offer,咪恭喜你囉,可以睇多間,亦即係唔會影響統一派位。7月後可以睇 ...

係咪通常過咗交表日期都好少 call waiting?

littleape 發表於 22-3-12 20:51
係咪通常過咗交表日期都好少 call waiting?

我唔知喎,近年疫情和移離潮下,做法可能有變,中學或者變得收生積極咗~~~

之前,相信大部分都會放係放榜後先會積極補人,始終係截咗交名期後,中學係鎖唔到學生,不如等放榜後再處理~~~

我哋之前係先打電話通知學校會攞返資料, 佢都要預大約一個工作天, 指定時間親身去取回, 仲要寫一封信解釋原因! 每間學校做法唔同最好問清楚

請問今年直資最遲抽飛日期係幾時?

日本妹妹 發表於 22-3-10 20:07
回覆 Maemonah 的帖子

有啲學校要你寫信,好似當退學一樣,然後等兩三日。有啲就即日可取回小六學生資料表 ...

回覆 日本妹妹 的帖子

請問SPC 是不是一定要自己親自去拎番張小六學生資料表???

angrysa 發表於 22-3-14 13:05
請問今年直資最遲抽飛日期係幾時?

12/5

回覆 20210726 的帖子

唔知喎!理論上要親身,但你打去學校問就最清楚。
‹ 上一主題|下一主題