用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟新vs培僑
go

啟新vs培僑 [複製鏈接]

小囡在puikiu 幼讀緊k2,根據過往記錄有5成機會直升培小,根據表現應該機會唔小。
但收到啟新y1 offer,想請教各位,
是否應該退培幼(即相當於放棄培小機會)轉rc?
暫時對於ib路線或者本地dse路線無偏好,學費因素暫不考慮。
   0    0    0    0

國際定本地係睇家長教育理念,好唔同兩個學制,喺呢度問無乜意義

如果學費唔係問題,讀國際學校可能更加全面d

不過如果將來打算返內地發展,可能培僑更加適合?

睇大學升學目標吧 完全唔同system Apple to orange 好難比較

好難比較wor。

如果學費不成問題。我諗唔到有咩理由要放棄IS,讀LS。

我個人一定選啟新。

b3410    發表於 22-3-14 13:11

回覆樓主:

如果考慮孩子將會接受的概念: 世界公民同愛國,應該唔難選

發覺好多人對IS同LS都有stereotype。仿佛讀IS就係咁咁咁,讀LS就會係咁咁咁。其實呢個世界並非非黑即白,中間仲有好多顏色嘅。

hkhk8888    發表於 22-3-14 14:32
Arabellahk    發表於 22-3-14 13:23

ok3 發表於 22-3-12 15:35
發覺好多人對IS同LS都有stereotype。仿佛讀IS就係咁咁咁,讀LS就會係咁咁咁。其實呢個世界並非非黑即白,中 ...

同意,這也是我提問本意,對國際或本地路線並無偏好,哪種都可接受,都有機會成材。
就想單獨比較這兩所學校如何選擇。

作為 LS、IS、PIS 都用過/緊既用家,我都唔知點回應好。既然冇偏好,咁又點比較?
中菜與西餐之間個 spectrum 係好闊,但中菜用筷子、西餐用刀叉唔算係 stereotype。何況宜家相當於比較緊 Morton vs 北京樓,佢地既分別已經好明顯。

家長對中菜、西餐冇偏好、價錢不考慮,外人如何話俾你知牛扒 vs 填鴨邊樣好食d呢?

問:「就想單獨比較這兩所學校如何選擇。

答:「哪種都可接受,都有機會成材。」

江湖 發表於 22-3-14 08:06
同意,這也是我提問本意,對國際或本地路線並無偏好,哪種都可接受,都有機會成材。
就想單獨比較這兩所學 ...

樓主你唔洗考慮課程和學費,但總有些因素你會睇啩,否則擲公字去決定都得啦。咁其實你會考慮那些因素?

仲有,當日什麼原因會申請RC?

有資源就啟新

以我皮毛嘅認知,啓新好似係小數注重中文嘅IS之一。
課程上,如果適合小朋友性格同能力的話,IB好D。
第五波前我日日搭車都會見到大量RC學生,眼見大多數都唔喧嘩幾斯文仲好中意閱讀。
所以我投RC
Btw我都有朋友讀緊培僑,評價亦好好

poonseelai 發表於 22-3-14 11:38

樓主你唔洗考慮課程和學費,但總有些因素你會睇啩,否則 ...

報名純粹為了升小做準備,自然上增加多滴機會,因為而家ls升小未開始,rc要提前申請原本都未捻到會收。
對於ib同傳統路線因為認識不足,實無法比出高下因此認為都可接受純粹想問日後升大學(就算同一所)邊樣機會大。
對升大學考慮本港或者出外國升學都可接受,就目前所知,無論傳統dse或者ib,都有機會本港或者外國好學位,rc 培僑書院都有這樣的學生。
但似乎而家在k2年齡選擇咗is,似乎以後無得番本地路線?反之卻有可能?

江湖 發表於 22-3-17 08:16
報名純粹為了升小做準備,自然上增加多滴機會,因為而家ls升小未開始,rc要提前申請原本都未捻到會收。
對 ...

你答咗等如無答。若你認為IS難轉回LS, 咁就培僑啦

對 ...

原來你咁佛系都考到RC
女女應該好活潑聰明

shunmommy 發表於 22-3-17 21:29
原來你咁佛系都考到RC
女女應該好活潑聰明

總有人較幸運。
有朋友升小時遊戲人間,淨係報幾間神校玩下,最終兩手空空。都諗住返外國老家,點知抽入41網神津。

不過我朋友都未至於自己想要乜都唔知。

RC vs PK,由教學、文化、辦學團體、背景都係南轅北轍,稍為有做功課都不難選擇。

對 ...

從大學 Admission score 可見端倪
‹ 上一主題|下一主題