用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提 VS 港同
樓主: stitchmama
go

赤提 VS 港同   [複製鏈接]

回覆 PAXU 的帖子

謝謝回覆。其實我都未諗到咁遠,IB係咪適合小兒,都真係要讀咗上中學先知

chitchit0520 發表於 22-3-10 12:21
赤提的確遠,但如果在港島區其實有不少直接車到,而且沿途鳥語花香,當年也曾經在赤柱工作過幾年。 :ilove ...
我搭車入去時都會暈車浪

1998Ruby1998 發表於 22-3-10 12:43
赤提傳統????第一次聽。

赤提小學部上堂都好多野玩,都好多 project,G2 都已經叫學生做 ...
請問是在赤提就讀嗎? 請問對赤提上課模式、課業形式及學校活動方面有何評價? 謝謝。

Jaune 發表於 22-3-10 12:43
另外想請問樓主,赤提已出offer了嗎?幾時出的?謝謝!
小兒是面試當天即場收到offer的

Charlotte_mom 發表於 22-3-10 13:29
咁揀港同一樣大煲,幾乎全校本,notes擺Google drive,要靠自己整理
到學期尾如果天女散花咁就….溫都無得 ...
小兒平時所有嘢都仙女散花咁......

1998Ruby1998 發表於 22-3-10 13:33
回覆 Charlotte_mom 的帖子

應該話,自律一般就邊間都唔得。。。可以唔洗讀無論紙本定擺曬上網都會 ...
完全同意

Patrickding 發表於 22-3-10 16:11
請問SSC嘅offer係1月面試嘅時候現場俾嘅嗎?
是的

PAXU 發表於 22-3-10 16:11
另外我見港同好多老師年資好淺。0-4 年 是5x 人; 10 年以上是 2x 人

反觀赤提: 0-4 年是1x 人; 10 年以上 ...
有朋友話赤提都走咗好多資深老師,但我無從查考,未知真偽

stitchmama 發表於 22-3-10 10:07
小兒自律及主動性一般,各科表現平均,這兩間學校都有 offer,想請問大家有這兩校在校風、課業形式、活動及 ...

打算考DSE,讀港同。
如果考慮讀IB,揀SSC。不過如果讀IB,我都係建議讀口碑比較好的國際學校,從MYP到IBDP銜接好過高中轉IB。

打算出國留學,可能SSC好一些,畢竟老牌學校,有一定的口碑。

教學模式真係唔知,不過感覺都唔會好似傳統官津中學咁教法。具體方法,是否適合小朋友,可能真係讀咗先知道。相對來講,港同應該要求更加嚴格d,SSC更加自由。

其他考慮例如交通,住宿,學費,朋輩等等,可能都可以幫你做決定。

stitchmama 發表於 22-3-10 17:27
有朋友話赤提都走咗好多資深老師,但我無從查考,未知真偽
最近一兩年?我諗間間都走咗唔少,特殊情況

chitchit0520 發表於 22-3-10 18:02

其實樓主個仔成績咁好,遲下實會收到SPC/自行既 offer ...
路過搭嘴,唔知樓主還報咗邊間?
如果還有其他更多選擇,不如兩間揀一間最近屋企的註冊咗算

chitchit0520 發表於 22-3-10 18:02

其實樓主個仔成績咁好,遲下實會收到SPC/自行既 offer ...
SPC 可能真係比較適合唔自律嘅小朋友,但未有面試結果,連有無2nd in 都未知。

b3410 發表於 22-3-10 18:04
路過搭嘴,唔知樓主還報咗邊間?
如果還有其他更多選擇,不如兩間揀一間最近屋企的註冊咗算
...
家住港島中間,兩間嘅距離都差不多,自行同其他直資都未有進一步消息,但因為港同要下星期註冊,如果係,就要去番赤提抽飛。主要想睇下邊間嘅學習模式啱小朋友,佢要人提要人催,其實真係好難搞,投晒降。 >_<   佢各科成績都差不多,但對數學無乜興趣,反而語文會比較好少少,佢自己鍾意大校舍,而且赤提佢親身去過面試,見過校舍同老師,佢自己鍾意,始終港同我地報唔到簡介會,面試又只係zoom,我地對呢間學校無咩概念咁,所以睇下有無人有多啲資料可以參考下囉。但因為其他都未出結果,at this moment 就係煩呢兩間,睇下hold 邊間,日後假如好彩再有其他offer,到時先又再諗。

stitchmama 發表於 22-3-10 18:33
家住港島中間,兩間嘅距離都差不多,自行同其他直資都未有進一步消息,但因為港同要下星期註冊,如果係,就 ...
如果交通距離接近,小朋友自己又喜歡,又已經註冊赤堤,就唔使特登過去抽飛再註冊港同了。
樓主心目中可能還有更加心儀的學校。

SSC將來升學途徑選擇比較多,如果讀讀下想轉來轉去,都比較容易

chitchit0520 發表於 22-3-10 16:51
你有冇攪錯了?搵唔同解釋嗰個係你。

我一直都話港同project based, 赤提傳統,現在版主也說是project b ...

你真係幾中意將自己想法,加諸於別人身上~~~

我重申,我隻字無題過港同~~~

stitchmama 發表於 22-3-10 18:33
家住港島中間,兩間嘅距離都差不多,自行同其他直資都未有進一步消息,但因為港同要下星期註冊,如果係,就 ...

單講校舍 咁赤提真心無敵

港同對比下 細好多
‹ 上一主題|下一主題