用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 VEO 維記用家有中途轉其他IS /讀stepping up (SU) 去考 ...
go

VEO 維記用家有中途轉其他IS /讀stepping up (SU) 去考私小嗎? [複製鏈接]

有無用家可以分享下幾時同點解會中途轉其他國際學校? SU其實係會多左d 乜,是否只係 K3先讀?
   0    0    0    0

因為IS Year 1 = Local K3, mass intake 會多好多位, 如果讀完K3 升小一時轉IS, IS 就係 Year 2, 要當插班咁考;

boojiji 發表於 22-3-10 12:37
因為IS Year 1 = Local K3, mass intake 會多好多位, 如果讀完K3 升小一時轉IS, IS 就係 Year 2, 要當插班 ...

請問你轉左去邊間 Y1? 要唔要外補先夠?係邊種間VEO 呢?謝謝你

如果入IS, 讀完VEO K2就要轉去IS Y1,有小部分係細B要K3先考到IS.

讀緊VEO K3 一係已有VSA offer,一係考Local 或私校

唔係每個campus 都有SU, 有啲K1開始, 有啲K2先開始, 課程會較半日班快啲同深啲,有課外活動,但近3年疫情其實無太大分別。

回覆樓主:

嘩,如果k1就返全日,個小朋友都好勁,頂到咁耐。

咁你小朋友係轉IS定定私小?(有無讀SU)?

EasyTrendyMum 發表於 22-3-10 14:55
嘩,如果k1就返全日,個小朋友都好勁,頂到咁耐。

咁你小朋友係轉IS定定私小?(有無讀SU)?

其實SU未算全日,只係約6個鐘,K1都好快適應到,識人小朋友細B讀SU都話無問題

我無報SU, 應該會選擇IS

‹ 上一主題|下一主題