用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官取消面試
go

荃官取消面試

都預咗佢會取消,終於等到書面通知!舊年都系咁,連網上面試都冇,按成績取錄!

回覆 Lucky2010 的帖子

上年, 前年都取消了interview

官校當然要跟教育局呼籲。

Lucky2010 發表於 22-3-3 12:29
都預咗佢會取消,終於等到書面通知!舊年都系咁,連網上面試都冇,按成績取錄!
...

荃官 自行面試取消 次第為重佔70%

https://www.twgss.edu.hk/Content/08_others/01_what_is_new/index.aspx?ct=latestNews&styleId=1&newsType=generalAnouncement#news2449

取消2020/2022 中一自行分配學位面試

鑑於2019冠狀病毒病疫情仍未穩定,本校決定取消原定於3月19日舉行的「中一自行分配學位面試」,以保障申請人及學校員工的健康。本校亦已徵得學校管理委員會的同意,採用以下的評分準則:

項目 比重
1. 教育局提供之成績次第排名 70%
2. 申請人之課外活動、服務表現及才華 25%
3. 申請人與本校之聯繫 5%
合計 100%

本校將按教育局指引於2022年5月4日(星期三)以電話及郵遞方式通知正取的申請人。

只考慮教局成績次弟是否對普通非一線的小學不利?

有冇上年自行成功的家長可提供子女學校的级名次作參考。謝謝。

回覆 tinloi 的帖子

睇次第即係唔睇校名齋睇讀書實力(雖然排名都係師兄姐),對非一線反而有利!
知道其他學校成功入讀嘅級名次係冇用,完全幫唔到你。如果你學校有人自行報過的話,不管入定唔入,佢個名次係最有價值。

上年,我校級3 內入到, 級5入唔到

回覆 1998Ruby1998 的帖子

(睇次第即係唔睇校名齋睇讀書實力(雖然排名都係師兄姐),對非一線反而有利)

謝謝解答,據我既認知,學生呈報分數會按師兄師姐過往成績再作調整加減,所以非一線學校學生應該會調低,即係一線级一會比二線級一排名高。這是我的認知,不過這個遊戲規則太複雜, 我都唔係太肯定啱唔啱。

sviolent 發表於 22-3-4 09:23

上年,我校級3 內入到, 級5入唔到
謝謝解答,我仔仔都係同你一樣級三,你俾左我仲有個希望,多謝晒。本來諗住仔仔英文會話同對答較强,可以係面試加分,所以有啲失望。

MNIF 發表於 22-3-4 00:28
咁㗕就有誤導成份啦!教局從來都冇講過有一線、二線小學區分。
謝謝解答。 官方當然話冇分一線二線, 正如官方都話冇分band123中學, 只把學生分band作選校次序, 不過現實你同我都知唔係。

「按師兄師姐過往成績再作調整加減」呢個係正確,但後面就唔太正確。教育局冇分邊間係一二線學校,所以唔係因為呢個原因而「一線级一會比二線級一排名高」,亦唔會因為佢係二線而調低,只係單純個別學校學生呈分排名有高有低,有可能二線級一高過一線級一。
簡單睇:假設 X 校一線,Y 校二線,各 6 人。假設中學 A 校得 4 個位,各 banding 都係平均 1/3。

X 校呈分排名可以係:2、3、4、5、6、7
Y 校呈分排名可以係:1、8、9、10、11、12

咁最後 A 校收左 1、2、3、4 呢 4 個 Band 1 學生。佢地唔會知自己呈分排名,只有學校同 EDB 知。

tinloi 發表於 22-3-3 23:30
只考慮教局成績次弟是否對普通非一線的小學不利?

有冇上年自行成功的家長可提供子女學校的级名次作參考。 ...

識個女仔間小學普通非一線,全港排名200+,佢係全級第一,上年入咗

級3 内係同學仔, 我自行入唔到ar

請問知唔知嗰個女仔點樣知道全港排名?

衝勁BB 發表於 22-3-4 14:34

請問知唔知嗰個女仔點樣知道全港排名?

可能我講得唔清楚,200+系間小學系全港坊間排名

tkinwong 發表於 22-3-3 16:48
官校當然要跟教育局呼籲。
但點解QES唔跟,有zoom in