用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 厚面皮咁問 而家發力仲趕唔趕得切?
go

[美國] 厚面皮咁問 而家發力仲趕唔趕得切?

依家係F4 讀Band2尾Band3頭嘅學校,起學校成績暫時都係維持20-35,
但突然想發憤想認真讀書,目標係想考入國外嘅名牌大學,(我都知講出嚟真係笑死人),但認真想問有冇可能可以做到?
亦希望各位可以俾啲寶貴意見,點樣可以令到成績係大概兩年半入面加速向上升Thanks (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)。

確定目標是美國?  
入名牌大學, 有這個可能.  
但不是两年半, 是再加两年.  先入讀美國两年制的community college, 入學要求比正規大學低許多, 然後再努力取得好成績, 轉去四年制大學讀大三.
美國的州立大學, 被政府規定每年一定要接收某個數量社區學院轉來的學生, 眾所周知, 入UCLA, UC Berkeley這等公立名校, 大三從community college轉入, 遠比大一申請容易.  有心讀書, 善用這四年半時間, 這是我暫時想到較可行的方法.

dlam141231 發表於 22-3-1 14:51
確定目標是美國?  
入名牌大學, 有這個可能.  
但不是两年半, 是再加两年.  先入讀美國两年制的community c ...

感謝你嘅意見(emoji)(emoji)
但想問下其實要幾時開始就應該報名海外嘅大學?兼且我見美國嗰啲都需要Sat/Act 呢啲又應該幾時去報名考呢?

回覆 wizyii 的帖子

如果英文基礎不錯,依家發力剛剛好!報美國中學吧,現在立刻報名,八月開學,兩年之後報大學。機會比 community college 好,但價錢一般較高,有經濟壓力嗎?
您可能會發覺,美國中學的學習模式更適合自己,好多學生都由 D 轉 A … 可是要著眼於英文程度,您自問如何?
另外,美國大學收生不只看成績,試講一吓您的嗜好?

wizyii 發表於 22-3-1 14:09
依家係F4 讀Band2尾Band3頭嘅學校,起學校成績暫時都係維持20-35,
但突然想發憤想認真讀書,目標係想考入 ...

想短期內成績好,首先襯「暑假」溫返哂之前學咗D嘢先,有唔識就想辦法解決佢!平時上堂前要先備課,唔好等老師教完先溫,老師講書其實係澄清你嘅問題,同埋有備課的話,聽書會入腦D,有唔識就可以即刻問。仲有,習慣有唔識要即日解決,功課、測考要盡早預備,千祈唔好拖到最後一日先搞。

考試之前,收到syllabus 就要快D訂好溫習時間表,迫自己每日要完成指定目標。

同埋快D搞清楚你到底想去邊度留學先啦,又韓國又日本又星加坡又美國,度度要預備嘅嘢都唔同

2jkidsfather    發表於 22-12-8 16:32
8-)

giver 發表於 22-3-2 02:30

如果英文基礎不錯,依家發力剛剛好!報美國中學吧,現在立刻報名,八月開學,兩年之後 ...

英文基礎都算偏差:) ,美國升中學業上有冇特別嘅要求(除咗英文)?
普通家庭~ 平時鍾意運動+音樂 打波跑步跆拳道都有,音樂就鍾意彈琴。但唔係話特別出色。

anitawong21 發表於 22-3-2 04:24
想短期內成績好,首先襯「暑假」溫返哂之前學咗D嘢先,有唔識就想辦法解決佢!平時上堂前要先備課,唔好等 ...

好的Thanks ~其實計劃都有啲混亂唔知點算,咁多間大學原因係因為未知之後嘅能力可以去到幾多,就諗住揀多幾間唔同嘅學校。

回覆樓主:

等F6 開學叫學校出Predicted grade, 之後再揾大學比較實際

唔想打擊你嘅信心,不過我建議你現實啲去睇外國升頂級大學嘅問題。諗下其實你想讀咩科,將來想做咩職業,而唔係盲目咁想爭入海外名大學。而且你話英文唔係強項,咁基本競爭力已經低過好多其他香港/海內學生。

例如東京大學或者首爾國立大學咁,每年收好少外國學生,而且得好少好少學科係用全英文教授。咁就算俾你煲到入學成績,可以揀嘅學科少之又少,係咪你想讀嘅科呢?或者你只係想有名校光環,可以「威」俾人睇呢?

英美澳加嘅大學,可能學科方面比較多選擇。但係好老實咁講,美國頂尖大學唔只睇成績,亦睇長線全人發展。好多成績頂級學生,Y7已經開始準備,F5先至開始我認為直接考入嘅機會係接近零。而且報美國大學要逐間寫application essay,個過程甚至比讀書考試更繁複,時間投放要更多,唔係早幾年已經開始諗,好難做得好。想入非頂級但好少少嘅美國大學,或者可以好似有網友講經過community college途徑。不過都只限比較好嘅公立大學(因為學位數量多),私立大學好似長春藤/MIT/Stanford嗰類因為位少,收transfer嘅機會都好細。

我認為如果F5先發力,又想去海外升學,可能英國大學係最有機會嘅,因為英國學校主要都係睇成績行先。而且英國報大學經過UCAS有五個choice,除咗搏一兩間reach學校,都可以現實啲咁揀返三間普通大學,變咗有啲fall back。睇嚟似係你而家嘅situation最好嘅選擇,或者疊埋心水盡量考入香港三大。

當然有目標,發憤圖強係好。不過我就認為將目標唔實際咁set得太高都唔係好事。

dlam141231    發表於 22-3-2 16:08
王家爸爸    發表於 22-3-2 15:13

beastiebistro 發表於 22-3-2 14:27

唔想打擊你嘅信心,不過我建議你現實啲去睇外國升頂級大學嘅問題。諗下其實你想讀咩科 ...

beastiebistro 發表於 22-3-2 14:27

唔想打擊你嘅信心,不過我建議你現實啲去睇外國升頂級大學嘅問題。諗下其實你想讀咩科 ...

非常感謝你嘅意見!I’ll give it a try~

如果係美國嘅top u 機會真係好細 因為佢地唔單止睇成績 課外活動 比賽同essay都好重要 你要係呢兩年內保證dse高分 再加有outstanding嘅課外活動痛essay先有機會

個人認為aim英國會實際d 只需要高分(dse同entrance exam)然後personal statement同interview都唔好炒就ok

auguast 發表於 22-3-8 18:21
如果係美國嘅top u 機會真係好細 因為佢地唔單止睇成績 課外活動 比賽同essay都好重要 你要係呢兩年內保證d ...

其實而家疫情咁嚴重,課外活動根本就冇可能,剩低嘅只係成績..點算..

可以報美國top大學嘅online summer program e.g. yygs launch x 不過大部分都已經過左deadline有一d pre college 應該仲未過deadline 價錢大概$30000+
趁住依家online lesson有多d時間可以試下自己initiate一d clubs
同埋你有無係學校join clubs?如果有嘅話儘量出年做到leader嘅position 因為美國睇重leadership同連貫性

等疫情無咁嚴重嗰陣,如果有connection可以去做下internship/ 跟大學教授做research 呢兩個活動對大學好有用

auguast 發表於 22-3-8 18:42

可以報美國top大學嘅online summer program e.g. yygs launch x 不過大部分都已經過左 ...

Ok ! Thanks !

wizyii 發表於 22-3-8 18:32
其實而家疫情咁嚴重,課外活動根本就冇可能,剩低嘅只係成績..點算..

美國 top U, 唔係衹講參與課外活動,係透過組織活動顯示 leadership, 由中三 (12年制)就已經要開始做,大學會睇幾年校內成績和活動,你不如集中精力提高成績。

auguast 發表於 22-3-8 18:42

可以報美國top大學嘅online summer program e.g. yygs launch x 不過大部分都已經過左 ...

非常之同意,基本上以上提到的最好全部要做好。

poonseelai 發表於 22-3-8 18:54
美國 top U, 唔係衹講參與課外活動,係透過組織活動顯示 leadership, 由中三 (12年制)就已經要開始做,大 ...

Ok thank you suggestion!

barque 發表於 22-3-8 19:16
非常之同意,基本上以上提到的最好全部要做好。

Okay I will try thanks:)

poonseelai 發表於 22-3-8 18:54
美國 top U, 唔係衹講參與課外活動,係透過組織活動顯示 leadership, 由中三 (12年制)就已經要開始做,大 ...

即係佢哋會睇中三至中六嘅成績表?