用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 就快升中三,可以點進補成績?
go

就快升中三,可以點進補成績?

就快升中三,可以點進補成績?目標係揀到理科,之後會繼續補到考DSE。

想全科補,普遍係去補習社定係請補習老師上門呢?

補理科專科,又會有甚麼選擇?

melodyx 發表於 22-2-28 14:44
就快升中三,可以點進補成績?目標係揀到理科,之後會繼續補到考DSE。

想全科補,普遍係去補習社定係請補 ...
都未開始讀已經諗住全科補到DSE, 請教下點解要揀理科?

gigayan 發表於 22-3-1 15:46

暫定係全科,佢想揀理科

melodyx 發表於 22-2-28 14:44

想全科補,普遍係去補習社定係請補 ...

補習社嘅中三IS班係包括PhyChemBio ~~~

melodyx 發表於 22-3-1 17:58
暫定係全科,佢想揀理科
但真係唔一定全揀理Econ/M1又如何?
數學好不妨考慮M1/M2

cyiuming 發表於 22-3-1 21:22
但真係唔一定全揀理Econ/M1又如何?
數學好不妨考慮M1/M2

都可,睇下佢中三成績再最終決定揀邊科。
想搵定補習資料,到時佢有需要就可即刻起行

mcl203 發表於 22-3-1 18:12
補習社嘅中三IS班係包括PhyChemBio ~~~

咁幾好喎,係平時有功課班嗰啲補習社嗎?

gigayan 發表於 22-3-1 15:46
Good question

先睇下小朋友鐘唔鐘意讀先,而已若成績唔理想,你想揀都未必有機會入.

天外之人 發表於 22-3-2 17:16
先睇下小朋友鐘唔鐘意讀先,而已若成績唔理想,你想揀都未必有機會入.

佢係鍾意理科的,英文 & Science成績比較好,本身係自行階段入,理應有能力排前D,可能疫情zoom心散,現在只中游成績,所以想中三補習幫助。

點解想補全科,一來希望中三成績全科都好睇啲,二來係因為我啱啱離咗婚,疫情後要盡快回復全職工作,如果外面有啲全科高中補習,咁佢放學直接去,做埋功課補埋習,我放工佢又補完,完成好功課,覺得咁樣效率會高啲。

如果升中四後,佢handle到,就唔使補,如果某科需要幫助,可專科補(呢個容易搵資料,所以無特別出post問),如果想全科或做功課有人問吓,我就唔知普遍補習社有無?由於疫情關係,可能要等附近補習社開返先去問,想看看各位家長有沒有經驗分享或提議

melodyx 發表於 22-3-5 14:40
佢係鍾意理科的,英文 & Science成績比較好,本身係自行階段入,理應有能力排前D,可能疫情zoom心散,現在 ...

中學似乎唔多覺有功課班,或者只係自己見識唔多,亦無咁嘅需要。基本上係按需要去補不同科目。補5科已經用咗5日嘅時間,要逐科逐科報,甚或不同補習社,位於不同地區,同小學模式會好唔同。功課就真係要靠自己,或者同學間嘅支援~~~

mcl203 發表於 22-3-5 19:50
中學似乎唔多覺有功課班,或者只係自己見識唔多,亦無咁嘅需要。基本上係按需要去補不同科目。補5科已經用 ...

謝謝分享

我估可以去學校及屋企周邊商場轉轉,曾見有D補習社會公佈xx中學部分優秀學生成績次第,照理會熟悉間學校進度(程度)。也許揀補習社是個不斷試錯嘅過程,Good luck!

melodyx 發表於 22-3-5 14:40
佢係鍾意理科的,英文 & Science成績比較好,本身係自行階段入,理應有能力排前D,可能疫情zoom心散,現在 ...
如果鍾意理科同英文,而呢兩方面成績亦比較好,其實如果處理得好,疫情唔會影響小朋友,反而全科補習未必真係有太大既幫助。
反正疫情之下小朋友都無野做,不如叫佢煲返幾套英劇、美劇,一來當娛樂,二來當學英文。揀啱劇仲可以學埋理科,例如睇Breaking Bad學下化學概念。如果唔想俾錢,就去YOUTUBE睇discovery channel之類,學下科學概念。

7-seven 發表於 22-3-6 15:27
我估可以去學校及屋企周邊商場轉轉,曾見有D補習社會公佈xx中學部分優秀學生成績次第,照理會熟悉間學校進 ...

謝謝分享  

王家爸爸 發表於 22-3-6 20:55
如果鍾意理科同英文,而呢兩方面成績亦比較好,其實如果處理得好,疫情唔會影響小朋友,反而全科補習未必真 ...

平時有睇明珠台啲劇&節目,e.g. Supergirl, The Flash, Marvel movies, MythBusters, MasterChef, etc.

Netflix上年暑假開始join咗,嚟緊的提早暑假好有用   

家長提議的,嚟緊一放假會找來同佢一齊睇,謝謝分享

回覆 melodyx 的帖子

原來係單親家庭,咁真係更加辛苦啲,小朋友跟著你生性就好.中學真係好鬼忙,所以點解小學基礎攪唔好,中學會讀得好辛苦.如果小朋友讀得本身都OK,唔好比太多壓力佢,先同佢傾下想唔想補習,唔想你夾硬黎衹會反效果,想補要補咩科,你多啲關心下佢,令佢感覺家庭溫暖,學習都開心啲輕鬆啲仲好.  的確而家ZOOM教學係唔好,我都感覺我小朋友都因此影響咗啲,踏入中四出來成績都有一科次科唔合格,都同佢商討要唔要補習(由頭到尾都冇補過),但佢都講應付到(且同老師傾過呢個係高中轉換期),所以我都放心讓她自己解決,現在我最頭痛既係佢晚上訓覺時間真係少咗好多,我最希望儘快正常面授教學,如果唔係真係少咗實驗性既課堂,咁就真係大影響.

幾天前還同佢一起睇”中國詩詞大會”,真係嘆為觀止,好彩小朋友都識,都明白那些詩句意思.所以陪得多都知道小朋友能力多少.

我仔都係而家中二,英數理無補習但呢3科都考級1的。其實如果本身英同science 唔差,唔需要特別嘥錢補。我見仔平時都係以興趣行先,會喺YouTube 睇Kurzgesagt - In a Nut shell, Veritasium, 3blue1brown 呢3個science channel. 話好睇同幾informative.

回覆 gigayan 的帖子

當明白大學收生 遊戲規則 就會明白

amy997 發表於 22-3-26 22:40
回覆 gigayan 的帖子

當明白大學收生 遊戲規則 就會明白

請教未讀理科就已經諗住全科補,與大學收生遊戲規則有何相連關係呢?