用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀1年?
go

重讀1年? [複製鏈接]

小兒係2018年12月尾細B,現讀k1,疫情關係,基本上無番學咁。又後悔無報黎緊k1既其他學校,已經過曬廟。到底重讀好定照舊讀k2好?
   0    0    0    0

回覆 穎晴李 的帖子

個人覺得無須重讀, 因為同年K1個個都係無乜返學

係啦,唔駛重讀!K1可以自己教
留番quota 之後k2/3或者小學停課陸續有來

識有其他細B有考咗第二間repeat
自己就唔諗住repeat住

我小朋友都係K1, 11月尾出世… 我覺得冇需要重讀,家長自己教就可以啦,況且都有教科書… 我反而自己教仲學得多過返學,始終幼稚園主要目的係學自理同社交能力

穎晴李 發表於 22-2-26 13:20
小兒係2018年12月尾細B,現讀k1,疫情關係,基本上無番學咁。又後悔無報黎緊k1既其他學校,已經過曬廟。到 ...
睇下你有無心議幼稚園(例如龍校)想入?如果有就k1入好過之後插班。小朋友係細b已經俾大b玩少成年,有得選擇我情願俾小朋友讀多年幼稚園玩多一年先上小學

聽講重讀要有報告證明,因為有學券,如果私校就唔知道了

回覆樓主:

K1其實家長教嘅嘢多過學校,冇必要重讀。整個幼稚園其實學術方面嘅嘢唔係主力,好多反而係家長做多咗而出嘅成效,學校主要畀嘅可以係語境(但認字多係反而靠屋企),社交、守規距&規律,等等。Repeat留翻大個啲真係有需要先用啦。
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題