用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 補習英文和math
go

[小學] 補習英文和math

小朋友讀IB 學校year 4,英文唔係native speaker.最近開始補英文writing.一個禮拜補三次各一個鐘(zoom)補咗两個月,感覺進步好快。但是最近買咗d 英文數學練習俾佢,發現佢理解唔到本地課程的數學題。我想請教下。第日佢考中學(international school)數學重唔重要,考得深唔深?補IB數學又需要注意d咩呢?

任何孩子小學期都唔需要去補習。

Yasmid00 發表於 22-2-22 12:42
小朋友讀IB 學校year 4,英文唔係native speaker.最近開始補英文writing.一個禮拜補三次各一個鐘(zoom)補咗 ...
需唔需要補係示乎你要求有幾高。我小朋友有兩個同學,2個英文 native,但照樣補英作。 咁當然補咗一定好過唔補,但唔補亦一樣可以繼續升班。至於數學,IB 係必考科, 如果你問我一定會答好重要。除非將來打算修文學/ 藝術呢類科目, 否則讀理科多數會考 HL math。 你可以去試吓買外國出版嘅數學練習, 可能會容易理解啲。

報讀本地課程的數學補習班自然可以滿足家長嘅願望。

但你有冇諗過, 呢D唔係補品?(唔一定係毒品)

比咁多錢讀IB, 就係唔buy本地課程一套, 最後又要同本地課程去比較, 究竟你想要D乜野?

考IS中學,一般都會考數學。

你講佢唔理解本地課程的數學題,邊方面唔理解呢?數學的差別應該唔大啊。

Jane1983 發表於 22-2-22 18:24
考IS中學,一般都會考數學。

你講佢唔理解本地課程的數學題,邊方面唔理解呢?數學的差別應該唔大啊。 ...

課程差別不大,但長題目的思維方式有啲唔同,我之前買過新加坡既數學補充比阿女,老實長題目有時我自己都有啲唔知佢想問乜,後來直接買英國補充(因為讀英制)就冇事了!
所以樓主讀IB,我覺得可以去搵返IB既補充,但IB小學時期真係唔需要補充,上堂專心聽,老師應該會有比一啲網站比小朋友上去做下練習,家長在旁邊睇住做,睇下小朋友邊度唔明直接解釋佢聽就可以了!

Jane1983    發表於 22-2-23 17:47
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 22-2-23 16:31
課程差別不大,但長題目的思維方式有啲唔同,我之前買過新加坡既數學補充比阿女,老實長題目有時我自己都 ...

請問你你向邊度買英制補充數學呀? Thanks

sze~sze 發表於 22-2-25 20:01
請問你你向邊度買英制補充數學呀? Thanks

我上book depository買,送香港免運費,有時仲有8折9折
我除左數學,仲買左科學既書同練習,比佢放假做
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 sze~sze 的帖子

可以睇睇Twinkl網站,有不同subscription plan,之後可以download唔同科目的練習。

didier99 發表於 22-2-26 17:05
回覆 sze~sze 的帖子

可以睇睇Twinkl網站,有不同subscription plan,之後可以download唔同科目的練習。 ...
想請問啲練習有冇答案?

回覆 kinder.bb 的帖子

有答案提供。基本上呢個平台係teaching materials,有worksheet、教材、assessment paper、holiday home learning  pack、reading materials 等等,可download的material視乎你subscribe邊個plan。

didier99 發表於 22-2-27 20:04
回覆 kinder.bb 的帖子

有答案提供。基本上呢個平台係teaching materials,有worksheet、教材、assessment ...
收到, 謝謝!