用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問大學幾時有offer
go

請問大學幾時有offer [複製鏈接]

請問有冇同學報左今年的大學,OU…等,知唔知大約幾時會有offer?
   5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

經Jupas的話,一律跟Jupas日子,8月頭放榜(見圖,不過如果dse改期有機會Jupas跟住改)
如非聯招申請,部分已出conditional offer,不過要等dse 正式有成績至確認到
只有好少好少人已收firm offer,例如xx推薦計劃申請,或本身已有公開試成績的(例如gap year,或自修考了非dse公開試用non Jupas報名)

醒目開學勳章 貢獻勳章

知唔知今年報non-jupas,疫情下有無影響面試?
有無人已收到面試通知?

手上已有公開試成績,只係有d緊張,幾時會收到offer,仲駛唔駛面試....

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

網上面試。一月已in完成,2月收到CO。

小曳人 發表於 22-3-6 19:40
知唔知今年報non-jupas,疫情下有無影響面試?
有無人已收到面試通知?

Non-jupus 報HKUST, 不用面試。
2月初收CO

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 22-3-6 21:41
Non-jupus 報HKUST, 不用面試。
2月初收CO

因為個case比較特別,前人都要面試,所以想問下
我仔如果有offer,唔會係CO,佢有齊IAL, IELTS 成績
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

oooray 發表於 22-3-6 21:31
回覆 小曳人 的帖子

網上面試。一月已in完成,2月收到CO。
thx...
一直無消息,都好... 無選擇總好過煩走唔走..

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

其實遲D仲好, 早D通知你就要早D比deposit, 遲D先通知, 到時你決定左走就連deposit都可以慳番。

小曳人    發表於 22-3-7 15:45

小曳人 發表於 22-3-7 15:06
因為個case比較特別,前人都要面試,所以想問下
我仔如果有offer,唔會係CO,佢有齊IAL, IELTS 成績
...

妳報甚麼學系?

我大孩子當年因轉syllabus, 也是早考完IAL,可以畀你參考。

HKU第1志願 1月頭interview, 2月中出CO,當時已有2科AL grades. 3月頭,最後所有grades齊upload埋。3月中,第2志願出CO,其他志願也好快出offers。就算出哂成績,hku都係出CO。估計HKU最後統一check文件、統一註冊方便D。

CUHK,唔知點解去到DSE放榜前才出offer(已唔記得是否firm offer). 但識人都係IAL,但她有美好的IGCSE成績,12月已收CO。

UST,3月中-尾出CO(但condition係完成中學6年課程,沒有academic要求,即firm offer咁濟), 只出1個最高志願offer, 無論accept與否,其他自動unsuccessful.

CityU,4月頭出firm offer.

醒目開學勳章 貢獻勳章

nicolemummy 發表於 22-3-7 18:08

妳報甚麼學系?
我仔只報咗UST Engineering / Engineering +AI
但因為比較細,所以前輩好幾年前分享過,佢兩個仔報3大都要面見,仲要見埋家長,想了解孩子情意發展問題,需唔需要額外支援

多謝你嘅分享,等我有個預算!

恐龍家

小曳人 發表於 22-3-8 08:19
我仔只報咗UST Engineering / Engineering +AI
但因為比較細,所以前輩好幾年前分享過,佢兩個仔報3大都要 ...

如果年紀小跳入大學,就我就無經驗心。

祝你早點成功。

小曳人    發表於 22-3-8 17:43

但因為比較細,所以前輩好幾年前分享過,佢兩個仔報3大都要 ...

大學能夠考慮到年紀較細準大學生情意發展,及其他非學術因素,十分難能可貴。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 22-3-8 14:04
大學能夠考慮到年紀較細準大學生情意發展,及其他非學術因素,十分難能可貴。
...
好幾年前嘅事喇,事主已經讀緊博士近年情況唔知...
恐龍家

小曳人 發表於 22-3-8 17:43
好幾年前嘅事喇,事主已經讀緊博士近年情況唔知...

多謝你的補充資料,都係德政。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我仔也是報這科。

小曳人    發表於 22-3-9 09:16

今日收HKU-UCL dual degree 的面試邀請

barque 發表於 22-3-10 15:59
今日收HKU-UCL dual degree 的面試邀請

UCAS 有冇報UCL?

Radiomama 發表於 22-3-12 13:27
UCAS 有冇報UCL?

UCAS 差UCL和LSE未有消息。

回覆樓主:

我哋都仲等緊。

Non Jupas. HKU, cu and Hkust made CO in Dec. No interview from HKU , zoom interview for cuhk and Hkust. No news from Poly U
‹ 上一主題|下一主題