用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科
go

中三選科 [複製鏈接]

我個女今年中三,佢嘅成績係35人入面考10幾,算係中下。佢得中史可以有八十幾,甚至滿分。至於期他科都係六十幾分左右,什至唔合格。

我想佢要揀一科理課,佢bio仲算可以 ,但都係得個六丶七十分。然後,佢平時對econ 都啲興趣。

想問吓揀中史,bio ,econ 好唔,抑或是有其他選擇?求各位比意見。

6    0    0    0

抱下樓主先,我都今年選科
Em…中史 bio econ ,點解要半文半理呢?
點解唔揀chem or phy 呢?
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

個選科表有啲限制,加上我個女強烈要求要讀中史,仲有佢對econ 又有啲興趣,所以就揀咗中史同econ。

但係我想佢揀理科,入大學可能會簡單啲。而且阿女嘅phy 同 chem 成績超唔掂(emoji)得bio 可以話係好啲(emoji)‍(emoji)
所以只可揀bio

橘子媽媽 發表於 22-2-21 21:37
個選科表有啲限制,加上我個女強烈要求要讀中史,仲有佢對econ 又有啲興趣,所以就揀咗中史同econ。

但係 ...
如果小朋友鍾意中史同econ,咁揀中史同econ係最明智既選擇。

橘子媽媽 發表於 22-2-21 21:37

但係 ...
你想佢揀多科理科,咁小朋友自己點諗?其實econ已經係理科,一科理科已經夠。
另外,現實係bio更似文科,bio主要靠死記,如果小朋友記性好,bio係唔錯既選擇。

中史Econ 呢個組合好正路,另一科除左 Bio,可以考慮 BAFS。

橘子媽媽 發表於 22-2-21 17:26
我個女今年中三,佢嘅成績係35人入面考10幾,算係中下。佢得中史可以有八十幾,甚至滿分。至於期他科都係六 ...

現今學校選科通常都鼓勵同學文中有理、理中有文,比我地以前年代彈性更大,個人覺得查實係好事,唔駛一定要純文、純理或純商,視乎同學本身情況,揀選最適合自己嘅科目去讀。

你説得對,如果有科理科大學選擇會比較廣,Bio算是響理科入面最接近文科,文科人都能應付嘅科目。不過中史同Bio高中都幾多嘢要背,要預算會花唔少時間,如果女兒又喜歡中史,中史+Bio+Econ 都冇問題,到高中真係攪唔掂到時先考慮drop都得。

王家爸爸 發表於 22-2-22 09:52
你想佢揀多科理科,咁小朋友自己點諗?其實econ已經係理科,一科理科已經夠。
另外,現實係bio更似文科,bi ...

Econ 其實係理科定商科?

橘子媽媽 發表於 22-2-22 10:14
既理且商

橘子媽媽 發表於 22-2-22 10:14

Econ 其實偏向商科不是理科,你留意大學學系對理科加權的話,一般只會計 (Phy/Chem/Bio/Combine Sci/ICT/M1/M2), 就算係大學彈性收生,Econ 都不被計算在內。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-22 10:53
Econ 其實偏向商科不是理科,你留意大學學系對理科加權的話,一般只會計 (Phy/Chem/Bio/Combine Sci/ICT/ ...

Combine Sci記得2024年開始DSE已取消呢科
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-2-22 13:43
Combine Sci記得2024年開始DSE已取消呢科

都啱,呢科唔湯唔水,都冇乜人讀。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-22 10:53
Econ 其實偏向商科不是理科,你留意大學學系對理科加權的話,一般只會計 (Phy/Chem/Bio/Combine Sci/ICT/ ...

都係揀科bio ,入大學嗰陣着數啲

洋蔥頭媽咪    發表於 22-2-22 23:37

揀Bio揀多科Bafs保險
萬一要drop科

cyiuming 發表於 22-2-22 23:47
揀Bio揀多科Bafs保險
萬一要drop科

其實 BAFS 呢科對考DSE 有冇利,易唔易攞5 或以上?見唔太多人話揀呢科咁

請教如選 Geog, I.T. chem 如何?

囝, geog, 中史比Phy, chem 較好
Bio 下學期先開始讀, 未知

吾知高中GEOG 難吾難讀...好難決定

橘子媽媽 發表於 22-2-21 17:26
我個女今年中三,佢嘅成績係35人入面考10幾,算係中下。佢得中史可以有八十幾,甚至滿分。至於期他科都係六 ...
首先,中史成績好,同中文好有無關係?
如果係咁,可能全文科更有利。

lucyyan_mckenna 發表於 22-2-21 18:26
抱下樓主先,我都今年選科
Em…中史 bio econ ,點解要半文半理呢?
點解唔揀chem or phy 呢? ...
同意,半文半理,其實唔係一個好既組合。我認為,數好就理化生,數唔好就全文科。

pharaoh 發表於 22-3-2 23:41
其實 BAFS 呢科對考DSE 有冇利,易唔易攞5 或以上?見唔太多人話揀呢科咁

其實 BAFS 上到 S5 要揀 Accounting 或者 Business Management,

Accounting 就主要做 balance sheet 處理 credit,  debit ,concept 要好清析,錯少少都 balance 唔到。而 Business Management 就寫多,Management concept,所以英文要吹得。
DSE  BAFS 巻一就大家一樣,不過卷二就唔同卷, DSE 都係寫明 BAFS (Accounting) 或者 BAFS (Business)

王家爸爸 發表於 22-4-13 11:32
同意,半文半理,其實唔係一個好既組合。我認為,數好就理化生,數唔好就全文科。

...
個人覺得,有時候就算數好,都可以選文的.當年,有同學成績稍差,選文科,另一個數好(其它科都勁,猶豫下跟潮流),選全理.結果,成績幾乎一樣.所以,我時不時會發出觀點,在選了必需科目后,是否選文史類來提高**概率尼?

‹ 上一主題|下一主題