用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 疫情下,那個醫療學科最失勢呢?
樓主: 焯媽媽
go

疫情下,那個醫療學科最失勢呢? [複製鏈接]

annie40 發表於 22-3-10 17:48
自己認識很多醫生朋友,大大部份是正常的,特別是年長的一群,對自己的專業意見,十分謹慎,十分有同理心。 ...
有一種邏輯叫: 1%就是事實!
三星期前,公司女同事,天天口中唱:
移民澳大利亞的小外甥.感染Covid.
發燒兩三天便好了! 那香港政府的"一切"多此一舉.

我問, 你外甥case, 你估計Covid病人的情況有幾多percentage?

1%.
佢答係呀!

但這1%便對她來說,是事實了.

我再問,別的99%如何?
…無語!

stillgood20 發表於 22-3-10 19:14
有一種邏輯叫: 1%就是事實!
三星期前,公司女同事,天天口中唱:
移民澳大利亞的小外甥.感染Covid.
這個1%就是事實的比喻很好。

HK Aspiring Medics Conference

剛剛睇到呢個新聞,其實好多醫護職位都缺人吧

理大醫務化驗師投身醫院前線工作 見無名嬰兒樣本感心酸
https://www.hk01.com/社會新聞/746681/理大醫務化驗師投身醫院前線工作-見無名嬰兒樣本感心酸

https://twitter.com/HongKongPoly ... HwWgsDR3eCSit8pAAAA

Del

分享醫務化驗師的資格和日常工作

https://www.youtube.com/watch?v=oA6vsogmtS0

01:00 醫務化驗相關課程
06:00 應徵醫務化驗師過程
09:00 醫務化驗四大部門
12:00 醫務化驗師日常工作流程
16:00 第一及第二部分醫務化驗師的資格

Highlights:
工作面試題目:
1. 化驗室內安全問題
2. 化驗自動化,Automation的問題,化驗員的角色。(用機做的準確性?)
3. 想做什麼專科。去化驗室那個Cluster呢?

DEL

焯媽媽 發表於 22-3-17 12:26
上個貼文提到,瑪嘉烈醫院的化驗量,樣本數量每天達3-4000個。

理大醫務化驗師投身醫院前線工作 (出版日期 ...

現在命中率真係好高。

如果做PCR 測試,是驗病毒,不用種菌,是extraction ,交由儀器分析CT值。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-3-17 16:45

DEL

焯媽媽 發表於 22-3-17 17:25
家人工作部門係微生物學系,
除了驗新冠肺炎,都要做其他細菌什麼的。
所以他工作係有「工傷」的,但當然H ...

原來你講歷史。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

DEL

DEL

我廿幾年前做過med lab tech
唔洗吹捧到咁誇張
佢點解好似地位低過PT, OT, Clinical Psy, Dietitian, Audiologist, Speech Therapist?
咪就係唔洗見patient囉
上述各專業要見人要處方治療方案
Lab tech係照醫生request做之嘛
Clin Chem同Hemat直頭大部分係安排specimen落機做,腦都唔洗帶
報紙寫話要分析結果,洗屁咩,都係個software有埋normal range,個病人有冇問題係醫生加埋其他診斷綜合出來講的
最要skill係histo/cyto,不過廿幾年前,已經有機係代替人眼睇片,當時的大佬已話電腦準過人腦。現今電腦勁左,網絡勁左,AI做埋其實唔奇。

P1001S    發表於 22-3-19 12:47
我是護書簿

losoco 發表於 22-3-18 22:03
我廿幾年前做過med lab tech
唔洗吹捧到咁誇張
佢點解好似地位低過PT, OT, Clinical Psy, Dietitian, Audio ...
其實我都係咁講呢!
因為家人工作都只係種菌,有菌無菌,放機做Covid PCR

其實跟華大基因做PCR無分別呢!唔明點解可以咁複雜,搞甘多文件呢!

佢都話:你都識做!

DSE 2020|DSE生棄學位讀副學士 「GPA爆4」終入讀化驗學位課程

https://www.hk01.com/社會新聞/497171/dse-2020-dse生棄學位讀副學士-gpa爆4-終入讀化驗學位課程

「2020年中學文憑試(DSE)即將於7月22日放榜,不少應屆考生正籌劃升學出路,部分學生或會選讀副學位,從而銜接心儀的大學學士課程。2018年DSE考生Angela,當年雖然獲一個資助學士課程取錄,但並非自己的「心水」,毅然轉讀副學士課程,兩年間經常到圖書館借閱課程參考書預習,不時請教導師,「連Sem-Break(學期休假)都唔放過溫書。
Angela今年以「GPA爆4」的成績,於終獲得三間大學資助學士課程取錄,最終堅持初衷,新學年將入讀理大醫療化驗科學學士課程。」

DSE 2020|DSE生棄學位讀副學士‎  「GPA爆4」終入讀化驗學位課程

https://www.hk01.com/article/497171?utm_source=01appshare

回覆樓主:

咁多 DEL post 嘅? 想睇返d來龍去脈都唔得。post咗又del咩玩法? 我真係想知多d,而家睇個post一忽忽咁

樓主嘅post好幾次都做“期間限定”,post完一排,多咗回應就delete。

樓主,你自己覺得醫療系呢類邊緣類(化驗)有無前景?(學其他會員提到,唔講歷史經驗)與其他新興AI或者傳統經濟內的金融比較,呢d邊緣類醫療系嘅發展有無突破?都想睇下你的個人意見.

謝謝

chickchick 發表於 22-3-21 01:18
1. 咁多 DEL post 嘅? 想睇返d來龍去脈都唔得。post咗又del咩玩法? 我真係想知多d,而家睇個post一忽忽咁 :t ...
2. 樓主嘅post好幾次都做“期間限定”,post完一排,多咗回應就delete。
感謝你的意見! 你的貼文,令我反省再反省!

1. 你要知道,世途險惡,我想到在這裡分享家人工作的情況,是因為化驗工作是一種被遺忘,
但又唔難做唔難入的行業,低門檻而人工確實是非常吸引,
可能就是這樣,容易觸動了別人的神經。

因為醫院化驗師行頭太窄,而家人卻默默在化驗室不眠不休地埋首工作,某間醫院,做得微生物學的,只有幾十人,很容易被認出來。
我估某些細醫院,根本無幾十人一隊微生物學化驗團隊,所以太容易認出來。

為免影響家人工作士氣,和擔心被無禮對待,所以最簡單的方法,就是刪貼。

2. 我在EK的分享,就是我日常教仔的經驗,和家人的生活工作分享,但發覺當有其他不同的回應時,
如果回應是對著我是沒問題的,因為我工作的日常就是處理危機和衝突,

只是擔心影響到我仔和家人,因為他們都是默默埋首的人,只係,好想寫出他們的讀書/學習方法,
寫出他們的生活經歷和生涯規劃等,好讓別人參考。

但總會有人有不同意見,有意見沒問題,只是擔心家人被騷擾、甚至被攻擊的話,那並不是我的原意。

好多時,誤會,甚至衝突就是在不知不覺中發生的。

記得小時候,家母常有句口頭禪:「唔怕你精,唔怕你呆,最怕你唔來!」
家母意思是,不要害怕面對困難,困難/危難來到的時候,你才有機會學習面對和處理困難/危難。

之前有關化驗師工作的貼文,我有留稿的,
其他的,讓我想想吧!

威爾斯親王醫院 24 小時檢測樣本 醫管局化驗室為抗疫默默付出

https://www.ha.org.hk/haho/ho/pad/200415CA1.pdf

chickchick 發表於 22-3-21 01:18
咁多 DEL post 嘅? 想睇返d來龍去脈都唔得。post咗又del咩玩法? 我真係想知多d,而家睇個post一忽忽咁 :t ...
1. 你自己覺得醫療系呢類邊緣類(化驗)有無前景?(學其他會員提到,唔講歷史經驗)
2. 與其他新興AI或者傳統經濟內的金融比較,

3. d邊緣類醫療系嘅發展有無突破?都想睇下你的個人意見.

1. 香港的四大支柱及六大產業:   回顧與展望 2015 2

https://www.legco.gov.hk/research-publications/chinese/1415rb03-four-pillars-and-six-industries-in-hong-kong-review-and-outlook-20150209-c.pdf

上述文章是立法會文件,當中有提到6大產業,醫務化驗專業屬於當中的醫療產業和檢測及認證產業。

香港人口老化嚴重,你認為MLS有沒有前景呢?

2. 上述文件有提到金融產業。

基本上,香港作為一個健康、成熟和金融中心,足夠養成這些產業。

MLS會不會被AI取代呢?

MLS這個專業,HA叫做MT,係技術性工種。

我不是科學家,不曾研究AI,但相信5-10年內都無可能,因為MLS性質很技術性和工作多樣化,如果AI和機械人可以取代媽媽來照料孩子,取代護理員來照顧長者的話,AI就可能取代MLS了。

https://www.thenewslens.com/article/112919

這個視頻有介紹瑪嘉烈醫院的醫務化驗工作:

https://www.youtube.com/watch?v=Q9_NGSltf70

3. 香港叫醫務化驗師,台灣應該叫醫檢師,這個視頻分析醫檢師這行業。

https://youtu.be/0MIKMkU5k64

0:00 Intro

0:26 自我介紹

0:50 醫技系在培育甚麼人才

1:35 為什麼選擇醫技系

2:06 醫檢師執照好考嗎?

3:13 大學課程安排

4:21 醫技系的領域分野

4:57 臨床跟沒有臨床差在哪

6:26 怕血可以讀醫技?

6:47 讀醫技前你要注意

8:09 備審資料加分項目