用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2022/2023學年 取消自行面試學校名單
樓主: SUGARMA
go

2022/2023學年 取消自行面試學校名單 [複製鏈接]

日本妹妹 發表於 22-2-24 14:15
回覆 jiuriyuwen 的帖子

不用。

多謝

日本妹妹 發表於 22-2-24 12:34
回覆 hellokitty66 的帖子

應該係1月尾

參考以下網頁
2月28日(一)領取《成績次第名單》

http://www.hoshun.edu.hk/support-2nd-02.html

2021-2022學年度小六升中全年安排

日期

工作摘要(小學)
工作摘要(中學)

2022年1月5日(星期三)

7. 遞交小六上學期期考成績資料(星期三)
8. 遞交跨網派位申請(第一批)

2022年2月8日(星期二)

9. 核對小六上學期期考成績
---

2022年2月28日(星期一)

---
4. 領取《成績次第名單》

回覆 日本妹妹 的帖子

因朋友係學校做生,佢告訴我1月尾已有RO 名單

如中學2月尾先收RO, 是否比較遲?因有津校3月5日已有面試,學校無理由只有4日時間揀人,1月尾有RO 名單好似比較合理啲。

回覆 日本妹妹 的帖子

打錯: 收新生

日本妹妹 發表於 22-2-24 18:56
回覆 日本妹妹 的帖子

因朋友係學校做生,佢告訴我1月尾已有RO 名單

另一間學校網頁亦是寫2月28日
請問朋友是否在直資中學
1月尾呈2未核對成績 次第只計呈1?

http://www.wisdom.edu.hk/tc/admission.php?cate=1&id=2

中學學位分配
二零二一/二二學年重要事項進度表

工作摘要
月份
小學
中學

二零二二年一月五日
(星期三)
7. 交小六上學期期考成績資料
8. 遞交跨網派位申請 (第一批)

二零二二年一月十八日及
十九日 (星期二及星期三)
---
3. 遞交《中一自行分配學位申請表》的教育局存根

二零二二年二月八日
(星期二)
9. 核對小六上學期期考成績
---

二零二二年二月二十八日
(星期一)
 ---
4. 領取《成績次第名單》

回覆 Poyau 的帖子

不是直資,是二線津校(中學)。佢咁講,我咁聽咋。
加埋自己覺得2月28日先有RO 名單,但3月5日要面試,即是前一星期就要出信或 email 通知學生面試詳情,好似時間上唔係咁match.
1月尾好似合理啲。

弱弱一問,小學也有RO 名單?唔明喎!不是中學收RO 名單?

我應該明白。
你講嘅係小學自己學生嘅RO 名單,不是中學所講嘅名單呀!
兩者應該不同

親戚係津中教書。津中係28/2 收ro.

疫情未咁嚴重前,MCS面試日期係2月或3月.
英華女校和SSGC 都係3月5日面試

如2月28日先有RO, 咁這些學校咪唔知學生RO 就要面試?有啲奇怪

Anyway, 我只係覺得如中學收生要2月28日先有RO,.應該比較遲,或可能真係咁遲先有,不過朋友津中又話1月尾已知,真係有啲混亂。

日本妹妹 發表於 22-2-24 20:04
弱弱一問,小學也有RO 名單?唔明喎!不是中學收RO 名單?

網頁上為升中行事曆
第一欄 日期
第二欄 小學工作摘要
第三欄 中學工作摘要
領取《成績次第名單》在中學欄目

日本妹妹 發表於 22-2-24 20:37

如果學校全in 就遲有ro 都冇關係
我見都多12/3 先in

日本妹妹 發表於 22-2-24 20:37

參考 EDB 特別假期公布附件
領取《成績次第名單》日期為28/2(一)
與樓上學校綱頁行事曆相同

2022年2月28日
2021/22學年特別假期的安排
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/edb_20220228_chi.pdf

回覆 Poyau 的帖子

我都有這份文件,教書朋友已send 給我。謝謝你咁熱心話我知。

衝勁BB 發表於 22-2-19 17:38
回覆 hellokitty66 的帖子

請問荃官從何得知取消面試?因為唔見網頁有寫。

荃官 自行面試取消 次第為重佔70%

https://www.twgss.edu.hk/Content/08_others/01_what_is_new/index.aspx?ct=latestNews&styleId=1&newsType=generalAnouncement#news2449

取消2020/2022 中一自行分配學位面試

鑑於2019冠狀病毒病疫情仍未穩定,本校決定取消原定於3月19日舉行的「中一自行分配學位面試」,以保障申請人及學校員工的健康。本校亦已徵得學校管理委員會的同意,採用以下的評分準則:

項目 比重
1. 教育局提供之成績次第排名 70%
2. 申請人之課外活動、服務表現及才華 25%
3. 申請人與本校之聯繫 5%
合計 100%

本校將按教育局指引於2022年5月4日(星期三)以電話及郵遞方式通知正取的申請人。

kellychan1 發表於 22-2-20 13:48
荃官公報咗取消面試?

‹ 上一主題|下一主題