用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想今年去讀Yr12 但仲未揀好心水學校
樓主: Elsielo
go

[英國] 想今年去讀Yr12 但仲未揀好心水學校 [複製鏈接]

Elsielo 發表於 22-2-24 15:58
回覆 日本妹妹 的帖子

Cardiff 同 OIC 性質一樣 ,純粹歷史悠久D 。 但聼英國朋友講Cardiff治安唔好,好似 ...

係呀,Cardiff同OIC一樣喺學店,沒有校園及facility, 只係在commercial building 內有課室,boarding house係市內apartment 比學校租嚟做,所以返學要在市內行走及坐校車,如果上課到晚上(英國冬天很早就天黑),女仔可能都會有啲擔心(但係又冇聽過有事)。情況就好似香港的遵理!佢哋成績好,有90%以上A*-A(GCE A Level) 係因為佢哋有人會monitor住學生進度,如果唔得就會inform家長,補習完都唔得就drop科,drop冇可drop就要你轉校。係一間目標為本的學校!

ElaiUKStudy 發表於 22-2-24 21:25
係呀,Cardiff同OIC一樣喺學店,沒有校園及facility, 只係在commercial building 內有課室,boarding hous ...

咁樣好似有D過火?

仲有無快樂既高中回憶?

ElaiUKStudy 發表於 22-2-24 21:25
係呀,Cardiff同OIC一樣喺學店,沒有校園及facility, 只係在commercial building 內有課室,boarding hous ...

其實我想八下,OIC到底有冇reject個人
8-)

回覆樓主:

BC 計埋其他雜費,學費應該會貴好多。 而且一樣多強國人。

etoile 發表於 22-2-25 11:09
BC 計埋其他雜費,學費應該會貴好多。 而且一樣多強國人。

其實去到邊都有強國人

anitawong21 發表於 22-2-24 22:26
其實我想八下,OIC到底有冇reject個人

OIC就唔知。但識人自己報 Cardiff就有 reject 過。我相信 agent 會先隔渣。

DOCTORGG 發表於 22-3-16 23:04
OIC就唔知。但識人自己報 Cardiff就有 reject 過。我相信 agent 會先隔渣。

如果一早reject咗都還好,最可怕係咪都收咗先,讀讀吓見個學生唔多掂先叫人轉校就慘啦
8-)
‹ 上一主題|下一主題