用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)
go

[中學] 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)   [複製鏈接]

我想下年幫我囝囝報讀蘇浙國際嘅year 7,想問下大家意見。

我有個朋友個囡囡之前喺度讀咗幾年,而家轉返出去直資學校讀GCE A level。

我問佢讀唔讀蘇浙國際好,佢同我講:「如果你想親手斷送你個囝嘅前途,扼殺佢青春嘅話,咁就好歡迎你入去讀嘅,當然入面都有極少數嘅有心老師,但遇到佢哋嘅機率真係萬中無一囉」

佢個囡仲因為呢間學校而焦慮到胃痛入院,晚晚失眠咁濟,佢呀媽話轉返出嚟就冇曬呢啲問題。作為一個由細睇到佢大嘅auntie 都知佢讀到書,抗壓能力力幾高嘅人,睇到佢咁樣都好心噏,都好驚自己個仔會咁樣,因為佢自己本身都唔係好讀到書,而且佢唔係好識處理自己嘅壓力。

不過佢離開咗間學校都成年喇

近排聽聞學校行政出現咗好大問題,老師流失率好高,搵着啲學生嚟搞,令到佢哋好徬徨⋯⋯

而家我睇到我個世侄同啲內部傳聞有啲驚,唔知報唔報好,但間學校嘅公開試成績都唔錯,year 11之後會想送送囝囝過澳洲讀書。

希望大家可以俾到啲意見我呢隻迷途小羔羊 ,同埋想問呢年嚟間學校仲有冇我個朋友形容得咁恐怖(╥﹏╥)

7    0    0    1

一言難盡, 今非昔比。

回覆 wwlylo 的帖子

我都爬左文好耐>< 見Kcis overall comment ok報左P1 排緊隊 都係見佢中學成績ok
如果中學唔轉走 都可繼續上

可以講多d 嗎?咁Kcis小學值得讀嗎?

nhtnth 發表於 22-2-16 17:31

我都爬左文好耐>< 見Kcis overall comment ok報左P1 排緊隊 都係見佢中學成績ok

小學可以,但中學……

以前Ms Pearson 在的時候, 還可以, 但她走了後… 一切都今非昔比。

只要你肯付錢出外補習,成績一定好, 但唔好期望學校會為學生做任何事情。 學校只會提供基本教學,但深入就要靠自己同出去補習。

但會出現 「因為呢間學校而焦慮到胃痛入院,晚晚失眠咁濟…」的情況嗎?

Jane1983 發表於 22-2-16 18:30

但會出現 「因為呢間學校而焦慮到胃痛入院,晚晚失眠咁濟…」的情況嗎? ...

高年班的功課係比較繁忙, 如果學生係緊張自己的學業,我唔排除有這些程況發生。 如學生比較隨性, 不太緊張的話, 讀KCCIS 都幾輕鬆, 因為唔交功課, 老師都唔會追功課,亦唔會同家長講,到parents meeting 先同家長講佢地小朋友有欠交功課的問題。

咁又同其他國際學校的分別不大

wwlylo 發表於 22-2-16 18:47
高年班的功課係比較繁忙, 如果學生係緊張自己的學業,我唔排除有這些程況發生。 如學生比較隨性, 不太緊 ...

多謝您嘅回覆ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧
呀⋯⋯原來係咁
咁睇嚟我張application form 注定係唔駛send 出去喇(´;︵;`)
我囝囝係嗰啲唔迫唔得嗰啲,咁睇嚟咁嘅環境唔係好適合佢喇

當初會考慮呢間學校嘅原因係因為想佢考IGCSE 同埋想佢練好啲英文(但佢成績又考唔到啲有IGCSE嘅直資),而家又要幫佢物色過其他有呢個課程嘅學校喇⋯⋯

請問您會唔會有建議嘅學校(´Д`;)

znc 發表於 22-2-16 19:26
多謝您嘅回覆ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧
呀⋯⋯原來係咁
咁睇嚟我張application form 注定係唔駛send 出去喇(´; ...

ESF

wwlylo 發表於 22-2-16 18:09

小學可以,但中學……
Thanks !!你係中學部家長嗎?中學成績好係咪補習多?同換左校長有關嗎?

普遍到中學部 我見其他學校都會有類似comment ><
我中學讀local band1 都係覺得老師一般 中游只係靠學生努力(補習)操練
所以我想小朋友去一個新學習模式……而老師係可以motivate/inspire 學生去學到更多

我係咪誤會左國際學校的美好&#128584;&#128584;&#128584;定係只係kccis係咁

回覆樓主:

有幾個朋友之前讀KCIS小學部,都不約而同話KCIS的中學部麻麻,因為咁而幫小朋友轉去其他學校

wg_ann 發表於 22-2-16 22:27
有幾個朋友之前讀KCIS小學部,都不約而同話KCIS的中學部麻麻,因為咁而幫小朋友轉去其他學校
...

早幾年係有改善,但Ms Pearson 走了之後, 一人當道,校長放縱, 結果……

真係無話可說,無眼睇,搵到適合學校就走

nhtnth 發表於 22-2-16 22:20
Thanks !!你係中學部家長嗎?中學成績好係咪補習多?同換左校長有關嗎?

普遍到中學部 我見其他學校都會有 ...

我係中學部家長

其實好多IS 學生都係出去補習, 尤其是IB學生。

我只可以講KCCIS 現在係一間行國際課程的本地學校。

KCIS 小學部係做得幾好, 但中學部同小學部的模式相差好遠。

wwlylo 發表於 22-2-16 22:48
我係中學部家長

其實好多IS 學生都係出去補習, 尤其是IB學生。
明白…!除左外國升學,多人在中學前/中學轉校嗎?容易轉到嗎?IB我見得好少人考…因為我都有諗過中學會轉返出去其他例如ESF,FIS 價錢差不多的…

KCIS我都係欣賞佢教繁中 無其他繁中IS咁難入…..

nhtnth 發表於 22-2-16 23:54
明白…!除左外國升學,多人在中學前/中學轉校嗎?容易轉到嗎?IB我見得好少人考…因為我都有諗過中學會轉 ...

這就是我們仍留在此校的原因。 畢竟不是有太多IS 係繁體字教中文。 但如不是堅持要用繁體的話, 去其他IS。

朋友話中學IS 太多位, 好多佢眼見既都轉ESF 或其他IS

睇得出你係真正用家,好了解呢間學校,我哋當年讀咗一年唔對路即刻走,根本就係本地學校,國際課程,師資真係一大問題。

SISian 發表於 22-2-17 17:27

睇得出你係真正用家,好了解呢間學校,我哋當年讀咗一年唔對路即刻走,根本就係本地學 ...

仲要係鄉校嘅服務同設施,但國際學校的收費。 國際部的設施比佢本地部差好多好多….

SISian 發表於 22-2-17 17:27

睇得出你係真正用家,好了解呢間學校,我哋當年讀咗一年唔對路即刻走,根本就係本地學 ...

公平一點, 其實有好多好老師,但學校留唔到好老師,比好老師走晒。肯留低那些老師, 都係等退休。

KCCIS 的數學老師係教得好, 個Department head 都好用心, 但其他就冇乜心機教。 不過應該學校管理層差, 令到老師教得好無癮。

wwlylo 發表於 22-2-17 10:14
這就是我們仍留在此校的原因。 畢竟不是有太多IS 係繁體字教中文。 但如不是堅持要用繁體的話, 去其他IS ...

好多都轉左去ESF. ESF 鍾意收KCCIS 學生
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊