用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 在2022,幾個特別的日子
樓主: ABC-DAD
go

在2022,幾個特別的日子 [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-6-1 23:07
How do I not know what you are talking about?  I am just ranting people are concerned about protect ...
我明白了你只係感覺方便你自己就可以。
其實你寫英文會表達得完整啲,我就用中文,因為我英文水平。唔足以表達到我想講嘅嘢

shadeslayer 發表於 22-6-1 19:33
阿女中學最後一年,又學界籃球訓練及比賽,又 course work,又要考試,又要報大學,又interview,仲有一科 ... 作為家長只能夠喺側邊睇,唔敢出聲,真係有得震冇得瞓。

你地係過來人,容易理解。

假如佢10月要報UCAS學校比PG一定係根據現在的成績。

爆第五波明明所有學校都網課,以爲課外活動都要停。點知choir就繼續zoom。其實這類活動zoom本來就效率極低。Zoom 始終有時延,仲係唔知邊個延,又遲幾多。練習都勉勉强强,要錄音交作品或比賽用就根本不可能。

老師一句學校用,就交了一個project比佢,三星期後某一個星期一要!看著佢用了兩星期統籌班人練習。再要班人係限期前的一個星期五交出個別的錄音。然後佢馬上開工做混音,把一班人個別的sound track 和背景音樂混合。

我地喺背後嘅明明知道黎緊嘅星期三有統測。佢星期六做混音都算,星期日仲繼續!?又唔敢講,自己又唔識做,真係有得震冇得瞓!

ABC-DAD 發表於 22-6-1 15:42
Muti-tasking 係值得培養嘅能力嚟架,事實係佢地心裏有數。最關鍵係目標清晰知自己做緊咩。
  Do not Distu ...

當然我唔會阻止佢任何活動哪怕明知會撞板。但我都係會講D嘢比佢聼。

Multi-tasking要懂得時間分配,而且要懂得選擇。時間長,一定有些活動相撞。其次,玩咁多嘢就要預咗要挨。你就要找到一個你能挨得起的規律。特別是考公開試前,你必須要知道自己(能挨)的底綫。

ok_ko 發表於 22-6-2 10:26
當然我唔會阻止佢任何活動… 哪怕明知會撞板。但我都係會講D嘢比佢聼。
Multi-tasking要懂得時間分配,而 ...
我當然經歷過啦,無咩好驚,人會在經歷上成長,唔操下點知身體強壯。
長輩朋輩都信佢有乜好震。

ABC-DAD 發表於 22-6-2 10:35
我當然經歷過啦,無咩好驚,人會在經歷上成長,唔操下點知身體強壯。
...

很多長輩(老師)都是各自爲政的。亦不會考慮個別學生本來已經背負了多少。

這對佢其實也是好事。出來做事,隨時唔止一個老闆!

shadeslayer 發表於 22-6-1 23:04
重點係 you are too sensitive.  These are just rants. Quoting your message is just what triggered my ...

網上討論是一個十分有趣的東西.

可以遇上不同背景, 有不同表達技巧, 甚至, 個性, 耐性, EQ, IQ…

因此, 如果要贏, 要有論點, 策略,佈局和計謀(設計).

而且, 不要認真, 更加唔好期望: 自己立場是對. 由討論中找出事實” ,”真相”,”真理”.

----
係EK, 已經是最客氣的討論區.

而且, 加入的目標很明顯為自己子女教育.

所以, 理解每一個人, 都十分容易.

更加容易有共識.

ok_ko 發表於 22-6-2 10:44
很多長輩(老師)都是各自爲政的。亦不會考慮個別學生本來已經背負了多少。
這對佢其實也是好事。出來做事 ...
見多識廣.
睇多d, 做多d, 好事,

有天, 可以做老闆, 更加要認識"體諒"噢.

stillgood20 發表於 22-6-2 11:56
可以遇上不同背景, 有不同表達技巧, 甚至, 個性, 耐性, EQ, IQ…
因此 ...

我無乜諗贏,論點,舖排。無乜人會因為討論而改變自己看法。亦好少有共識。有共識也因為本來看法已一至,不是因為討論。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

stillgood20 發表於 22-6-2 11:56
因此 ...

cow 發表於 22-6-2 13:27
好似:

ABC-DAD 發表於 22-6-2 10:35
...

實情係,除了孩子自己同家長,無乜其他長輩朋輩有 full picture.

當孩子在最關鍵時刻,最忙的時刻,還自我選擇做一些別人看來唔重要,但孩子好有興趣的事,孩子把自已逼到牆角。家長看在眼裏干著急,可以理解嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cow 發表於 22-6-2 13:27

Good point but a little over simplified.  There are objective truths and high probability of truth in the world.

ok_ko 發表於 22-6-2 10:14
你地係過來人,容易理解。
假如佢10月要報UCAS,學校比PG一定係根據現在的成績。
爆第五波明明所有學校 ...

十分理解,我家孩子差不多。

找尋自己的極限,最佳工作模式,是成長一部份。

阿女是那種在家工作效率不佳的那一類型,最忙的時候,她居然每天在學校從下午工作到凌晨三四點,再一女孩坐通宵巴士回宿舍。每天。

shadeslayer 發表於 22-6-2 13:50
十分理解,我家孩子差不多。

找尋自己的極限,最佳工作模式,是成長一部份。...... 工作到凌晨三四點,再一女孩坐通宵巴士回宿舍。每天。

咁就證明佢肯同你講,已經十分好。

我家就一般在晚飯時候,佢就一直講學校發生嘅事,同學的事,老師的事,校長又點點點。我們都是先盡量聼。你說:除了孩子自己同家長,無乜其他長輩朋輩有 full picture。其實我認爲我個件已經和我分享得很多的了。但我認爲做家長的我也最多知道full picture的7,8成。其他長輩,哂氣啦!

stillgood20 發表於 22-6-2 13:36
好似:
反轉思維。

我係讓孩子長大成為自己的人,其他家長有各自第一身嘅體驗,人忙著為自己見唔到其他人,係好普遍現像。

今日食午飯幾個大叔在大廳高談闊論,傍若無人,天下大事、投資、俄烏,中美,隔兩台一老一少靜靜食清淡的豆腐,排骨,炒飯,金湯海鮮羹,隱約在說家裹人的近況,原來都是有故事的特殊階層,在閒話家常中分析著移居海外的心路歷程。

今日很特別,兌現了一個對先母的小誠諾。

ok_ko 發表於 22-6-2 15:32
咁就證明佢肯同你講,已經十分好。
我家就一般在晚飯時候,佢就一直講學校發生嘅事,同學的事,老師的事, ...

7,8成,也對。雖然阿女不在港讀書,但同我哋溝通不少,但有七成我都偷笑。

ABC-DAD 發表於 22-6-1 22:36
自省很重要

立志很重要
很多人想起「堅持」就覺得很不容易。我的見解是:如果一個人只要唔預判自己會失敗,所有「堅持」便順理成章了,因此難度大大減低,甚至可以看成不存在。
這些不代表結果或當時結果盡如人意,但一切阻滯的付出,必然帶出
鞏固下一階段的實力。

初生之犢不畏虎,敢捋老虎鬚,不是老虎不可怕,而是不知道老虎可怕而已。有日老虎垂垂老矣,大家還是習慣怕老虎,只有天真有能之人,夠膽上前挑戰,取而代之。

小女子不才,嘗試在此多加一句「天真很重要」。

ok_ko 發表於 22-6-1 14:53
我個細路情況差唔多。所不同者佢仲係中學生,來年要參加公開試。見到佢有部分同學都準備衝綫時,佢仲背負著 ...

完全理解妳的心情,呢埋擔心,隱藏懐疑,基本上就是「進階家長」的必修課。

女兒六歲已經有自己的「至愛」和「志向」,大部分時間都專注在「至愛」的學習和訓練上,花在讀書的時間最多只佔三分一,因為時間唔夠用,又想精益求精,於是慢慢地習慣了凡事必須有planning, 做事快手快腳,運動飲食要健康,睡眠充足等。看似做緊「苦行憎」?有點不忍,轉頭想佢做得咁開心咪由得佢囉,父母支持配合下,一切擔心懷疑,在未攪清楚前,還是忍懚為上。

會唔會攞埋三分二時間去讀書就勁D?考試成績答到百發百中,好到上報紙,好唔好?分數可以折現金,更好。但長遠上對人生,工作,生活,事業,真的沒什麼直接幫助。

自己更希望孩子的人生「不留遺憾」,莫負韶華。

Ps. 也許女兒習慣了做熱愛的事,多忙碌也會偷閒,現在除工作,創業,讀書外,繼續做義工,運動,拍拖,並繼續嘗試新事物,最近買了部獨輪車練習,又報名參加21k spartan race.。如果當年淨係要佢集中精力讀書,佢依家可能返份工朝九晚五,都話疲倦,重要努力識男仔。

annie40 發表於 22-6-2 21:19
很多人想起「堅持」就覺得很不容易。我的見解是:如果一個人只要唔預判自己會失敗,所有「堅持」便順理成章 ...
Matthew 18

New International Version

The Greatest in the Kingdom of Heaven[size=0.9em](A)

[size=2.4]18 At that time the disciples came to Jesus and asked, “Who, then, is the greatest in the kingdom of heaven?”

[size=1.2]2
He called a little child to him, and placed the child among them. [size=1.2]3 And he said: “Truly I tell you, unless you change and become like little children,[size=0.625em](B) you will never enter the kingdom of heaven.[size=0.625em](C) [size=1.2]4 Therefore, whoever takes the lowly position of this child is the greatest in the kingdom of heaven.[size=0.625em](D) [size=1.2]5 And whoever welcomes one such child in my name welcomes me.[size=0.625em](E)

‹ 上一主題|下一主題