用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄蓮花xx囊可入境?
樓主: brother4
go

[英國] 寄蓮花xx囊可入境? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 22-2-15 10:44
效果點,其實就睇人。不如睇下啲主要成份:
1。金銀花,其實係大部分廣東人飲開既野,你去涼茶鋪飲杯五花茶 ...

“金銀花對香港人是安全”是危險的結論

蠶豆症不能用金銀花,香港有不少人人有蠶豆症,而香港是80年代以後出生的人才有驗,之前出生的人唔知自己有無蠶豆症,有部分人因為家族有BB驗出有此症,自己有才去驗。

LeeCC 發表於 22-2-16 22:43
“金銀花對香港人是安全”是危險的結論

蠶豆症不能用金銀花,香港有不少人人有蠶豆症,而香港是80年代以 ...
對,也有道理,不過如果喺香港飲開五花茶、廿四味、感冒茶既人應該無咁危險。

LeeCC 發表於 22-2-16 19:44
就係金銀花一樣成分,g6pd deficiency即係蠶豆症患者唔可以吃啦
金銀花只係其中之一,其實睇返分量唔多既成份,唔少都有一定危險性,好彩份量唔多,應該唔會有即時生命危險。

manman333 發表於 22-2-15 19:01
我仔成年沒回來(暑假停飛滯留直接開學)我去年巳寄5盒過去。 成個暑假留英都沒什麼事(未打針,因為沒有回 ...

聽見都o鄧你擔心!!好番安樂晒!

王家爸爸 發表於 22-2-17 10:01
金銀花只係其中之一,其實睇返分量唔多既成份,唔少都有一定危險性,好彩份量唔多,應該唔會有即時生命危險 ...

我不是醫生,不知是否有即時危險,但知道蠶豆症患者如果受到病毒感染,溶血情況會嚴重左

brother4 發表於 22-2-14 19:50
另食咗效果如果?

1)我寄過5盒,用e express,寫了中成藥,全部過關正常收妥。

2)個少爺話感冒吃了一盒(應該是2日的份量),好返了,不用繼續吃。

3)蓮花清瘟有膠囊有顆粒(即是沖劑),我通常大陸網購然後用私集到港,所以買之前看清楚買的是膠囊定顆粒。如果買顆粒,我唔報是藥,報non-alcoholic beverage.

saiwanho 發表於 22-2-17 12:27
1)我寄過5盒,用e express,寫了中成藥,全部過關正常收妥。

2)個少爺話感冒吃了一盒(應該是2日的份量 ...

SmileSmileSmile 發表於 22-2-16 09:21
我前日係屈臣X網店買左兩盒,如有家長急須可聯絡我,可讓一盒出來,$49
...
十分多謝您的無私幫忙!

唔好寄蓮花xxxx, 要寄就寄連花xxxx

yuyueng 發表於 22-2-16 16:32
我哋果D係暑假嘅時候買嘅,買咗比仔女帶去開學,當時大把貨。
那時買幾錢一盒?   而家要 $48.

CircleFat 發表於 22-3-4 16:22
那時買幾錢一盒?   而家要 $48.
我買過最平係$40 北京同仁堂(當時無咩人買)

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝。 咁$48 也不是太貴。
‹ 上一主題|下一主題