用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中六繼續面授上課,俾唔俾個仔女返?
go

中六繼續面授上課,俾唔俾個仔女返? [複製鏈接]

教育局剛宣佈全港學校維持暫停面授課堂至三月六日,但中六可以照返半日。

聽日初確已經4,500宗,而自己屋企的62 99雖然打哂針但都有長期病患,而家全家掙扎緊俾唔俾個仔每日返學面授好.....
   0    0    0    0

Rabbitfoot1 發表於 22-2-14 18:50
教育局剛宣佈全港學校維持暫停面授課堂至三月六日,但中六可以照返半日。

聽日初確已經4,500宗,而自己屋 ...
如果多人番都要番唯有帶2⃣️個口罩😷

學校仲驚過你啦,比得同學返一定做足晒防疫措施,而且返學人數又唔算多,中六已經大個都懂得衛生,半日唔駛食飯除口罩都可以接受,唔驚得咁多。

Arabellahk    發表於 22-2-27 13:43
pccw2017    發表於 22-2-25 13:21

我地學校剛剛通知取消面授, 改zoom上.

醒目開學勳章

幪面超人 發表於 22-2-15 09:51
我地學校剛剛通知取消面授, 改zoom上.

我地都係。

其實留在家一樣有風險, 擔心不了太多.   帶好口罩, 注意衛生多洗手. 做好自己就可以, 朋友在外國全家都中了, 病下連醫院都入唔到, 其實香港已經好好了. 不用太擔心. 應該做的就做, 不要自亂陣腳

有時防不勝防呢!事緣上星期和今星期我女學校考mock exam,咁我女上星期五已經考完,但其餘選修科會喺今日考完,點知前晚我女突然收到班主任通知,學校有教職員確診,雖然班主任冇公開講邊個老師中招,但原本今日最後一科mock exam延考、明天至下星期四嘅zoom lessons 取消、原本今星期六回校取mock exam卷和收拾locker都延期,班主任仲叫同事為安全起見,大家去做檢測。於是今日我就同阿女去咗做檢測!
所以就算自己戴好口罩回校,但同學或老師一覺唔知中咗,最後自己都有被傳染嘅風險

醒目開學勳章

我哋仲未考完 mock,所以一定要返
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

依家中六同學係考緊學校個Mock Exam. 中六可以返半日主要係比同學考埋個試. 遲D如果真係取消考DSE的話, 咁DSE的成績就會用學校的成績做參考準則, 呢個Mock試就會幾重要, 所以教育局比中六返半日係為考試.

回覆樓主:

多口一問,如果dse考生考當中仲左會怎安排?或係緊密接觸者會怎安排?
:-D :-?

csbaik 發表於 22-2-21 16:08
多口一問,如果dse考生考當中仲左會怎安排?或係緊密接觸者會怎安排?
舊年有案例响隔離營考.

pccw2017 發表於 22-2-25 13:24
舊年有案例响隔離營考.

'謝謝
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題