用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 HKU Academy for the Talented
go

HKU Academy for the Talented

想請教大家,呢個係咪同其他大學攪既資優教育一樣,上堂同聽 talk?  

曾經上網睇過資料,似乎同科大 CDGT 差不多?

謝謝…

醒目開學勳章 貢獻勳章

cowkingb 發表於 22-2-14 12:01
想請教大家,呢個係咪同其他大學攪既資優教育一樣,上堂同聽 talk?  

曾經上網睇過資料,似乎同科大 CDGT  ...
眼見就仲有d 類似conference 嘅野,之前報咗名,但唔係咁易free到,自己俾錢好似貴過科大DP,而內容亦唔係好似DP咁 (高中知識),似乎係有特定topic 嘅短課程
有人講過,HKU 會用呢d課程揀人,主動叫佢去HKU 讀
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

多謝你既資料呀⋯⋯
憑呢個 group 選人入港大,即唔經 JUPAS? 咁係咪要一路讀佢既課程讀足幾年先有機會被選中入港大?
阿仔見呢度暑假有課程,但得一個啱佢個 grade 讀,心大心細。學費都係平,好似同中大有啲課程差唔多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 cowkingb 的帖子

details 真係唔知,因為無乜前輩提過
恐龍家

小曳人 發表於 22-2-17 09:49
回覆 cowkingb 的帖子

details 真係唔知,因為無乜前輩提過
明白,謝謝你。

cowkingb 發表於 22-2-15 16:48
回覆 小曳人 的帖子

多謝你既資料呀⋯⋯

別人所講的“揀人”係有誤導。
只是academy提供咗一些有特式的課程俾佢地揀選過入academy的學生(呢d係有potential/叻的), 如果了解多咗hku或某個興趣課題,希望吸引到這些較高水平的學生報讀hku(jupas揀科/non jupas揀科或accept offer時)。公關之一環!

入大學,考大學,每個學生係機會均等,並不會因為單單係參加過呢d活動又表現好而收你。活動的體驗只會為CV增加多些內容,interview(如有)就多個話題可以講,顯得學生對某個學科展露熱情。

2jkidsfather    發表於 22-11-16 15:43

chickchick 發表於 22-2-21 10:07

別人所講的“揀人”係有誤導。
謝謝你的資料。
請問 Taster 同 Academy 係咪同一樣呢?我理解有啲唔同,但阿仔做會員後都收到 Taster 既 email 叫佢上堂,但阿仔無上過Taster 既課程。

cowkingb 發表於 22-3-17 22:23
謝謝你的資料。
請問 Taster 同 Academy 係咪同一樣呢?我理解有啲唔同,但阿仔做會員後都收到 Taster 既 e ...

taster和academy係2樣嘢。
taster所有合年歲班級要求的都可以申請taster program,但絕對有篩選。
academy member都可參加taster program,當然喺hot pick summer program有priority。
academy member仲可以報名參加只限academy member開設的program,位少,當然會有篩選。

你收到呢d taster info只係個promotion subscription 而已。無咩特別的。

2jkidsfather    發表於 22-11-16 15:43

chickchick 發表於 22-3-29 19:46
taster和academy係2樣嘢。
taster所有合年歲班級要求的都可以申請taster program,但絕對有篩選。
academy ...
樣樣都要篩選,原來咁多人爭!
謝謝你呀⋯⋯阿仔暑假會上第一個 summer program, 希望可以啟發阿仔之餘,佢亦上得開心!