用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小VS崇小
go

福小VS崇小 [複製鏈接]

大家點睇?
   2    0    0    0

雙魚 發表於 22-2-13 12:58
大家點睇?

福小

崇小

雙魚 發表於 22-2-13 12:58
大家點睇?

男生/女生?

Poyau 發表於 22-2-13 21:53
男生/女生?

男生

我揀福小

一樣的選擇,
我自己偏向福小,直資,學費平d,多資源,但同崇小一樣有net ,英普班主任,語境好。
另覺得校長好有heart搞好學校,
中學8成半或以上升band 1福中,
有呈分,成績好好的話可試外闖更好的學校,平平穩穩升福中亦不錯。

有錯請指正,希望聽到更多意見

applech 發表於 22-2-14 15:17
一樣的選擇,
我自己偏向福小,直資,學費平d,多資源,但同崇小一樣有net ,英普班主任,語境好。
另覺得 ...

福小 校長超強勢,副校也頂不住,學校比較催谷比績,老師會鞭策埋家長,老師流動比較大,適合全進取型的家庭的小朋友讀。學校重視閱讀,地下操場有很多圖書,普通話超強,英文都唔錯,學校比崇小大。仲有間福中學費比TTCA直資便宜做直資升中back up

崇小 學校生活比較優閒,但很多無謂的全人手冊或GS project要大人小朋友落手做。行政混亂。但NAT語境英普,絕對是香港前列。學校也很關愛,就算是全班考尾34不是SEN的學生或家長全不跟進功課的,也有band2中偏頭的水準。升中一有間直資中學back up。家長要用英文或普通話與NAT班主任溝通。

回覆 lovecupid 的帖子

福中唔係津校....
而且係 NET,Native English Teacher,普通話嗰位通常叫 NPT

bobbob    發表於 22-2-15 12:02
lovecupid    發表於 22-2-15 11:17

lovecupid 發表於 22-2-15 10:51
福小 校長超強勢,副校也頂不住,學校比較催谷比績,老師會鞭策埋家長,老師流動比較大,適合全進取型的家 ...

同意。在香港小學中,福小Net老師人數絕對是除國際學校外,排在前列的。學校英文語境超好,除中文科(普通話授課)外,其他科(包括體育、音樂)都用英文教。

lovecupid    發表於 22-2-15 11:33

醒目開學勳章

福小 校長超強勢,副校也頂不住,學校比較催谷比績,老師會鞭策埋家長,老師流動比較大,適合全進取型的家 ...
NAT = newly appointed teacher?
同福附有一條龍關係嗰間福中唔係津校,係直資。

我見崇真幼小中加埋有29個net,印象中福附都有2x個,所以我估英文語境應該不相伯仲

lovecupid    發表於 22-2-15 12:03

醒目開學勳章

euniceyuyan 發表於 22-2-15 11:30
同意。在香港小學中,福小Net老師人數絕對是除國際學校外,排在前列的。學校英文語境超好,除中文科(普通 ...
佢講緊崇小英普語境算前列,唔係講緊福附

bobbob 發表於 22-2-15 12:03
佢講緊崇小英普語境算前列,唔係講緊福附

一句半句,何必咁著緊。

另外,崇小是私校,校舍細,學費真心貴。

兩間都是好學校,但催谷方向不同。

你好似係考過福小最後入唔到…難怪你對學校情況一知半解

福小校長係要求好高,所以學校進步得快,但佢對老師同學生都好好,亦好樂意同家長溝通。校長講明,教學係學校責任,老師唔會叫家長帶小朋友去補習,只會開好多補底班叫你參加。更唔會Cheur 家長,只會話你聽學校點幫咗你小朋友,有信比家長講明會比啲咩支援你(我小朋友受惠不少)。

副校頂唔順更無可能,現任副校我姨甥畢業果年睇住校長同副校一齊入黎,去年去咗做校長嘅副校都做咗四年。學校除咗兩個副校仲有四五個助理校長。如果好難合作,呢班人點會長期咁穩定?不如你望下其他直資學校,啲副校就真係走馬燈咁。

去年副校今年去咗做校長,副校自己都係一個勁人,在行內的知名度不比校長低,經常有訪問,佢帶咗好多STEAM嘅勁嘢黎學校,將福附啲設施update得正到爆。雙方合作得非常好。現任副校亦係好做得嘢,基本上學校入面個氣氛都好好。如果有你講嘅情況,我哋做家長義工一定會八到多少。一個超級高效率嘅老師團隊,先至令福附呢幾年進步神速。事實證明!

lovecupid    發表於 22-2-16 10:04

這裡多人揀福附是正常,因為福附家長在這裡較活躍。
兩間學校也是好學校,每個小朋友也不同,每個人喜愛也不同,選擇合適你仔仔的學校便對。

在學費上,福附係直資約36000/年;崇小係私校本地班約60000/年,國際班約90000/年

兩間學校也有優良英普語景,崇小國際班更有法,德,日 語文學習,福附上次報道講英語外籍教師大約有13人;而祟小就約有25個,兩間小學也有呈分,也有屬Band 1 中學back up (基崇自張校長上任後是近年學生增值及冒升最快中學之一);兩間小學學生也有外闖能力,同樣每屆也有學生考到神校中學.

最大分別在辦學團體上崇小,福附辦學團體也不同,日後學生在品德,價值觀上也會有所不同

祟小在香港的小學上屬大型校舍,一點也不小,另外新教學大樓也在今年完成。
崇小家長較少在討論區,所以分享不多,學校不能以VS作比較,樓主多了解兩間學校找合適便好

兩者會選福小
‹ 上一主題|下一主題