用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCL vs Durham
樓主: 88
go

[英國] UCL vs Durham   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 22-2-26 18:42
回覆 ANChan59 的帖子

正正係點解我放棄劍橋offer(唔跟我老竇)選IC嘅原因。不過我估都係唔多香港家長會 ...

其實Durham 係好多英國本地人追捧的知名大學,歷史悠久,尤其law school 好知名。不過一般香港家長只會一味追求G5大學,以為英國大學只有G5 大學先至係好大學,我識有親友佢個女在UCL 的法律系畢業,就周圍同人講UCL 是最Top 的law school, 連Durham Law School 都話唔得,好令人無言

didier99 發表於 22-2-12 17:05
回覆 88 的帖子

如果畢業後想留在英國執業,不妨看看這個survey:https://www.chambersstudent.co.uk/wher ...

thanks
a :hammer: :yawn:

puzzledmama 發表於 22-2-26 19:38
其實Durham 係好多英國本地人追捧的知名大學,歷史悠久,尤其law school 好知名。不過一般香港家長只會一 ...

其實我唔太like Durham 既原因, 除咗地理位置(都係其次), 主要係佢啲foundation 收生太濫, 要求又低, 之後又唔知咩成績上到大學。 呢幾年就話無影響, 再過多幾年呢? 之前都有家長mention 大學果名跟一世….

不過我都決定放手, 始終條路係阿女自己既, 各方面意見比晒佢。 最後決定權都係佢自己, 佢先係用家。

88 發表於 22-2-27 21:42
其實我唔太like Durham 既原因, 除咗地理位置(都係其次), 主要係佢啲foundation 收生太濫, 要求又低 ...

我個人認為大學整體名氣最重要

beastiebistro 發表於 22-2-17 21:09
呢個係某trade publication嘅tracking study節錄嘅圖表,第一個係track 2010-2018英國top 130間law firm嘅t ...

提提大家,呢個原因係因為UCL收好多international students,所以好多law graduate畢業會返自己地方做野而唔留係英國 (e.g., Singapore, Hong Kong, Malaysia, Korea...etc)
唔代表UCL係英國唔掂 同時Durham亦未必如香港perception般如此落後UCL
即便係再次一級既大學(e.g., Warwick) 其實報magic circle (london office) 都有offer,最緊要係application寫得好。

啲law firm對待大學只係門檻。除非係candidate 1v1咁睇,否則過左個門檻,睇application點寫多過大學。

不過呢樣野apply落same law firm, hong kong office就另作別論...你知啦香港人咁好個 "名"...

所以我覺得仲有一個因素要考慮就係佢想香港定uk執業。香港執業就UCL>Durham (marginally)。英國執業的話,兩間咁高咁大。

話雖如此,city/magic/silver/us law firm (hong kong office) 啲recruitment都唔係傻的,無理由唔識Durham。呢方面大可放心。

認識一位大狀對Durham畢業生既評價係 "solid"。當成個法律行業係彈多讚少既時候,呢個評價已經係幾好。當然,唔好expect同oxbridge同級啦。

88 發表於 22-2-27 21:42
其實我唔太like Durham 既原因, 除咗地理位置(都係其次), 主要係佢啲foundation 收生太濫, 要求又低 ...
讀law好大壓力架...如果最終決定唔係佢make既話,到時讀得辛苦地開心都還好,辛苦地唔開心就會話點解當初唔比佢揀呢間大學
俗語有云 "條路自己揀,XX唔好喊"

mobilecat 發表於 22-2-17 23:41
你個table頭3行可信性比較高啲。
29分好高呀,有冇問學校老師意見?

老師建議佢去Durham 一轉, 自己感受下個地方, 之後先再決定

回覆 88 的帖子

我覺得應該實地考察一下

88 發表於 22-3-1 21:33
老師建議佢去Durham 一轉, 自己感受下個地方, 之後先再決定

呢個建議好好,既然身在英國,更加應該去visit一次,投注三年青春歲月的地方,有得揀的時候,一定率先去感受一下先。當年我地有幸有個機會在大女兒等緊offers嘅時候,陪著她去其中四間學校行了一轉,好感恩那個時候有呢個機會呢

路過搭訕

Durham is the only non-Oxbridge English university to have its graduates on the Supreme Court bench.

88 發表於 22-3-1 21:33

我去過Durham U 及小城,很有小鎮特色,校舍似修道院,跟牛劍的建築風格類似,但大小我沒有比較過。

校園在小山之上,下面係 River Wear,風景非常優美開揚,我個人非常鐘意個氛圍。

我個人覺得好似大學城,成個小城市就圍绕著大學。

yeesumyin    發表於 22-3-9 22:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我個人認為揀中學boarding school,環境校舍好重要,但到大學,科目,排名和僱主的認受性較為重要,環境反而係其次,之前有位家長講得好有道理,大學的學歷會跟你一世,什麼美景,校舍,風光,只係三幾年罷了!
但我唔反對話Durham 在英國本土好出名,不過排名同UCL真係有一點距離,本土人楝大學的口味可能會同外國人不一樣,好似揀樓一樣,鍾意環境多啲,不過現實到揾工時又係另一回事!

大家覺得HKU-UCL dual degree 怎樣呢?

barque 發表於 22-3-11 18:34

有兩地的學歷認可,在香港可以不用考conversion直接報PCCL, 但在英國新例下,我就唔清楚有冇好處(好似都係要考齊SQE1及2 加兩年practice, paralegal都得)。但這個programme每年只有三幾個位。應該幾難考!

UCL

How was the interview?  You received offer already?

We received the invitation for interview last week. We replied that we won’t attend the interview.

barque 發表於 22-3-14 18:48
We received the invitation for interview last week. We replied that we won’t attend the interview.
...

There was no interview for my daughter, is that only for the dual course ?

我唔會建議我女浪費時間係香港既law

88 發表於 22-3-14 20:47
我唔會建議我女浪費時間係香港既law

‹ 上一主題|下一主題