用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[澳紐] Ielts [複製鏈接]

大學要求ielts 成績,請問知唔知最遲幾時要交?可以出完gcs 成績先考嗎
   0    0    0    0

可以後補的,朋友女兒在澳讀物理治療,她是後補交ielts result.佢考完DSE 再考,因早前成績不達標

喧嘩 發表於 22-2-11 23:55
大學要求ielts 成績,請問知唔知最遲幾時要交?可以出完gcs 成績先考嗎

都係等齊成績先會出offer
如果報的課程是分段出申請結果,早點齊文件或成績,早點得取錄通知

wyh:) 發表於 22-2-12 08:05
都係等齊成績先會出offer
如果報的課程是分段出申請結果,早點齊文件或成績,早點得取錄通知
...

因為英國同香港都出左co, 亦唔需要ielts, 如果meet唔到呢兩個地方嘅co, 先會去澳洲讀,但agent係都話要出gcs成績前要有埋ielts, 但其實學校email 係冇寫,問學校又5覆

喧嘩 發表於 22-2-12 08:20
因為英國同香港都出左co, 亦唔需要ielts, 如果meet唔到呢兩個地方嘅co, 先會去澳洲讀,但agent係都話要出g ...

澳洲大學報名較其他國家遲,如果澳洲相對英國或香港的選擇較次選,可以等GCE 有結果先再決定要唔要報澳洲,報名後就會知是否要再補IELTS 成績

wyh:) 發表於 22-2-18 15:49
澳洲大學報名較其他國家遲,如果澳洲相對英國或香港的選擇較次選,可以等GCE 有結果先再決定要唔要報澳洲 ...

已經有conditional offer, 叫左要考ielts, 但應該得1%機會揀呢間

wyh:) 發表於 22-2-18 15:49
澳洲大學報名較其他國家遲,如果澳洲相對英國或香港的選擇較次選,可以等GCE 有結果先再決定要唔要報澳洲 ...

請問澳洲大學最遲要幾時報名?其實早報名及遲報名會有影響嗎?因為也想報澳洲大學做保險線,醫療科會唔會早啲cut?

ctslhkc 發表於 22-3-26 10:19
請問澳洲大學最遲要幾時報名?其實早報名及遲報名會有影響嗎?因為也想報澳洲大學做保險線,醫療科會唔會 ...

最好早一年問定大學嘅截止報名時間,間間唔同,要邊啲試result, 如isat, umat, ielts⋯⋯

醒目開學勳章

請問澳洲大學最遲要幾時報名?其實早報名及遲報名會有影響嗎?因為也想報澳洲大學做保險線,醫療科會唔會 ...

考完DSE先至報澳洲嘅大學都得。但我都係用澳洲嘅大學做保險線,所以我都提早報左,亦已經有CO(唔係醫療科)。

要視乎你報的科目
我女是考DSE
Agent 係放榜前已幫忙開申請戶口
護照副本、有IELTS成績可upload
其他成績可等放榜再upload

完成院校要提交的文件就是完成
申請程序
之後等出 offer
至於最遲要幾時報,通常12月
有些學科是分階段出offer
早報就應該有offer
有些是成績達標就出offer

回覆 wyh:) 的帖子

多謝你的資料~~~

因為已給AGENT攪,但他一直拖住唔郁,我怕會越遲報越少位,所以有D擔心

ctslhkc 發表於 22-3-31 15:34
回覆 wyh:) 的帖子

多謝你的資料~~~

現在是4月,如果是2023年2月入學,將近7、8月時先開始申請都可以

wyh:) 發表於 22-3-31 17:28
現在是4月,如果是2023年2月入學,將近7、8月時先開始申請都可以

澳洲大學是否只要達標就出offer? 是否一出DSE成績就要鬥快send給有offer的大學?先到先得?咁如果手腳慢埋好大鍋

Funny 發表於 22-3-29 15:28
考完DSE先至報澳洲嘅大學都得。但我都係用澳洲嘅大學做保險線,所以我都提早報左,亦已經有CO(唔係醫療科) ...

是否predict分達標大都會出CO?咁之後出咗成績又達標會唔會有機會唔俾位你架?

ctslhkc 發表於 22-4-1 16:51
澳洲大學是否只要達標就出offer? 是否一出DSE成績就要鬥快send給有offer的大學?先到先得?咁如果手腳慢埋 ...

阿女放榜後,成績到佢地要求的,全部有offer.
有的差0.5-1分,真係無offer或者俾你讀近似的科目,試吓yr 2 再轉

因為想去澳洲讀,所以盡快俾成績幫手攪,唔想拖

回覆樓主:

我仔同同學仔今年澳洲year 1,
分享一下過程,希望資料對大家有用.

兩個報名時間,ielts成績同選科都唔同.

佢哋讀既中學,響中5開學就已幫學生報考ielts,以備學生升學報名.
學生可自行決定考唔考.

一個ielts總分同細項分都達標.
另一個總分達標但有兩個細項未達標,一樣收到CO,不過到accept CO時學校會要求一係提供達標既ielts成績(在香港拿拿聲考多次), 否則就去到澳洲後讀多個英文couse然後再考,響澳洲考就貴好多,所以響香港重考有著數.

講番我仔既報名schedule:
2020年12月15日開始經agent報左兩間大學,提供Ielts成績及學校既dse predict letter.
2021年1月4已收到一間既CO,2021年1月22收到第二間既CO.

2021年2月初再報多一間,2月廿幾號收到CO.

收到3間CO就安心考DSE.但考完佢又好擔心,所以2021年5月再報第4間U,6月尾收到CO.

2021年7月一放榜就上agent交dse成績單. 成績達到CO要求,簽回份CO俾agent就可以.當時心目中已選定邊間大學,跟手7月尾同學校申請埋轉科.

之前就順住做驗身/簽證/澳洲指定留學保險/交deposit/申請宿舍/訂機票等步驟.

阿仔既同學2021年考完dse後突然想報澳洲,6月尾報名,7月中收到CO,到放榜後簽回accept CO,但拖到近deadline 2022年1月尾先交deposit.

如果佢唔交deposit,有final offer都唔會留位俾學生,但真係可以拖到開學前一個月先交deposit都得.

最後順利2022年2月一齊出發飛澳洲開學.

Octopusma 發表於 22-4-3 03:29
我仔同同學仔今年澳洲year 1,
分享一下過程,希望資料對大家有用.

好詳細~~

請問會唔會有某些科要早啲報?還是全部一樣差不多? Ielts成績未達標可否用DSE成績代替?

ctslhkc 發表於 22-4-3 12:31
好詳細~~

請問會唔會有某些科要早啲報?還是全部一樣差不多? Ielts成績未達標可否用DSE成績代替 ...

邊d科需要早啲報我都唔知,最好問下agent,問左又唔一定經agent報名,自己上校網得都得. 但agent有啲可以幫你waive左個報名費.

Ielts 成績唔可以用DSE代替.
基本上每科有寫明DSE要幾多分才收,meet到個要求,應該都收到CO.
好多agent或機構有埋Ielts 精讀班及代報名. 考期都好密.

澳洲遲半年開學,Ielts唔達標都一定夠時間再考過

回覆 Octopusma 的帖子

My daughter also got conditional offer for Occupational Therapy from an Australian U.  As this programme is quota set, there is keen competition.

DSE result will be released on 12/7, once we get the DSE result and meet the requirement, we will accept the 'CONDITIONAL OFFER', need to pay deposit (around HKD80,000) as fast as possible.  
I am afraid, IELTS all sub bank 7 is difficult.  

For other programme, without quota, there is less competition.  

For my case, we need to get IELTS result ready on 12/7/2022.

我阿女都係有CO ON OT on 2023, 她現在將完成foundation, 夠分就可得到offer, IELTS 係不需要,因為都係limited place, 所以知道成績後都要立即confirm 個offer
‹ 上一主題|下一主題