用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brighton College vs MCS Oxford (Yr 9 Day School), 邊 ...
go

[英國] Brighton College vs MCS Oxford (Yr 9 Day School), 邊間更好? [複製鏈接]

小朋友剛剛收到Magdalen College School Oxford Year 9 的offer,之前已收到了Brighton College的Academic Scholarship offer. 想請教有無讀緊呢兩間學校的家長可以分享邊一間的Science Facilties同Pastoral Care較好?謝謝🙏!
   3    0    0    0

Tarmon101 發表於 22-2-10 13:35
小朋友剛剛收到Magdalen College School Oxford Year 9 的offer,之前已收到了Brighton College的Academic  ...

聽講magdalen好谷,好多父母本身係professor,peer pressure大

朋友個仔讀MCS, 讃啲學生友善,老師亦好關懷,應該不錯的選擇。
基本所有高Brighton 少少,我自己覺得。

回覆 Tarmon101 的帖子

一間係寄宿,一間係日校,好難apple to apple咁比較。如果想要寄宿體驗,好明顯揀Tonbridge。如果兩邊都係走讀,咁Tonbridge比較all round,MCS則比較學術。小朋友唔太運動嘅可能MCS適合啲。我認為pastoral care,一定係寄宿學校好少少,因為老師都住喺學校,對學生認識比較深入。不過我想信除非你小朋友係特別delicate,否則分别唔會太大。

如果Tonbridge 和Winchester 又會點揀?兩間都好學術及小班,可能Tonbridge 多啲運動及校舍現代化…

回覆 milklok 的帖子

我係Wincoll家長,我梗係揀Wincoll(local reputation高半班)。Wincoll全寄宿(雖然出年開始會收少量day student同女仔),Tonbridge包weekly/flexi boarding,weekend唔齊人。Wincoll係不折不扣嘅Intellectual school,唔只追求表面嘅學術成績,運動係次要。Tonbridge係all rounder school,兩樣都着重。

Wincoll歷史悠久(比Tonbridge再老170),部分建築事實係歷史文物。不過裏面都有翻新,雖然我仔住嘅係600年樓齡嘅大樓,Dorm裏面設施都係頗新淨嘅。唯一缺點係600年嘅石牆厚度有番咁上下,wifi穿透力唔夠。

兩間學校DNA完全唔一樣,唔係個個適合。我個仔係天生Wincoll人,同學校理念夾到一個點。但係我認為適合Tonbridge嘅小朋友,喺Wincoll唔會好開心。

阿仔两间都有offer, 考虑中。我见Wincoll 真系靠高少少咁多名气,但近绩就比下去,Oxbridge 收生跌一大節,又加女生又换校长,连学术高的Pre-U都放弃,所谓六百年历史,它们的House 真系唔update, 啲相充滿歷史味, 希望加快現代化校園。 反而Eton Oxbridge rate keep 得到,校舍吸引。

Tonbridge好似傳統及Modern 教學都兼顧到,review 好正面,朋友仔話weekend可能homesick 因為同學都返屋企。

唔知點解我的字自動轉哂簡體。

都係嗰句,兩間係根本上唔同嘅學校。係Wincoll人唔會好適合Tonbridge,係Tonbridge人喺Wincoll未必好開心。我從來唔信成績排行榜,我亦唔信有學校老師識變魔術。你小朋友係牛劍料子就係牛劍料子,唔係就唔係。入一間牛劍比率高啲啲嘅學校唔會自動令你小朋友加強入牛劍機會,除非有間guarantee 100%入牛劍。

我好清楚我小朋友喺intellectual方面嘅stimulation,俾多Tonbridge甚至Eton十年都追唔到,但係呢啲同成績又唔直接掛鈎,只可以話對正我小朋友胃口。

可能我自己都係寄宿生,再舊嘅設施我都見過。我唔單只唔覺得係問題,仲覺得it was the making of me。始終我哋係去讀書唔係去五星級度假,我認為住得基本更加令小朋友grounded。
至於Homesick嘅層面,我已經係無數嘅帖同日誌講過點解我認為全寄宿係重中之重(我係過來人,真係知自己講緊咩嘅)。有weekly或者flexi boarding嘅學校,weekend就係會清吉晒,冇人就係冇人(其實唔使拗),不過好多家長都唔明或者唔想相信。

當然又講一次係我個人意見,而且我係Wincoll家長,實有偏頗。你自己衡量我嘅睇法啦。

講多句,Pre-U係Cambridge唔再搞(因為差不多淨係得番Wincoll係全部都考)而唔係Wincoll放棄考。

而牛劍比率下降係因為有頗多同學仔選擇去美國長春藤大學進修而棄牛劍。(可能因為Wincoll嘅教育不嬲都係比起其他老牌英國寄宿學校更加"liberal"所以更適合美國大學嘅博雅教育)。

beastiebistro 發表於 22-3-28 23:16

我係Wincoll家長,我梗係揀Wincoll(local reputation高半班)。Wincoll全寄宿(雖然 ...

如果家人都會去英國,Weekly boarding 對初開始寄宿尤其年紀較小的會更好嗎?

宮二 發表於 22-3-30 23:47
如果家人都會去英國,Weekly boarding 對初開始寄宿尤其年紀較小的會更好嗎?
...

好睇小朋友,我女y7,open weekend都唔多願返屋企,學校太多嘢玩

回覆 宮二 的帖子

當然係個別家庭選擇。不過我嘅意見係如果想完全體驗傳統英式寄宿生活,一定要全寄宿Full boarding。真係講過好多次,寄宿嘅真諦係喺down time,即係落晒堂做完課外活動功課嘅時間。Weekday即係食晚飯前後,上床瞓覺前,Weekend(如果星期六要上堂)就係下晝做完運動後,同埋成個星期日。如果呢啲時間因為係Flexi/weekly boarding而返咗屋企,咁邊得嚟交流呢?

好多家長唔明,以為平時上堂咪交流囉,使乜理down time呢?咁我就好簡單咁問,上緊堂會唔會老師講課,學生自己係到傾閒偈呢?轉堂滾水淥腳,有咩好交流呢?唔通大家向唔同方向行緊上堂,一面傾人生目標?食飯一大班人,傾心事難啲喎。咁大家諗下咩時間先得閒傾吓閒偈一齊發下夢呢?咪down time囉。

我係全寄宿學校過來人,我好清楚邊啲時間先同到同學交心。我就唔會奪走寄宿體驗最重要嘅weekend downtime喇。Weekly boarding又唔會平得過Full boarding,咁點解唔俾小朋友享受到盡呢?係家長見唔到小朋友咁多囉。

不過只係我個人嘅意見,我知好多家長唔明。

‹ 上一主題|下一主題