用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助? ...
go

請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助?   [複製鏈接]

n 班就一定有,因為發展差咁遠,但去到小一,大家覺得仲有d 幫助,定完全冇咩關係呢?小一學校又仲會唔會收大b % 比較多?
   5    0    0    0

potato38 發表於 22-2-2 00:47
n 班就一定有,因為發展差咁遠,但去到小一,大家覺得仲有d 幫助,定完全冇咩關係呢?小一學校又仲會唔會收 ...

我覺得再無關係 ,小朋友去到K3已經唔覺得大細b會有差距,直私小一面試一般考學術,不過最重要都係睇緣分

回覆樓主:

以為上到k3無差別, 實情係有。如果講緊屋企資源差不多,小朋友資質都差不多既情況下,超大B 同普通b 對比比較明顯,因為大家一樣咁出力跑,學多你半年野,睇多你本年書,最終就係神校一個有offer一個只得final in. 但如果target唔係set 去神校,唔使分得咁細,咁兩者收到既offer可能差不多。

大b同普通B 比就無超大b咁明顯。當然都要講屋企有無用心栽培,小朋友係咪讀書料,同學校有無緣等等。眼見比較多中細B 可爬大b頭但爬唔到超大b頭。

上到直資小一 班入面依然係超大同大B佔左7成,6月後明顯小左

考小一仲有分別,但係小學二到三年級就已經冇乜分別。不過咁樣唔代表細B考小一冇神校offer,亦唔代表超大B一定考到好offer,都係睇返個小朋友的發展同表現。

視乎個別小朋友能力, 但我覺得大B考小係有d優勢

大B,或者超大一定有幫助
最誇張的見過大B讀完一年小一再考名校入左。

不過優勢沒有眼見咁明顯,係學校來講,超細可能80分就收,因爲你有想象空間,超大就要95分,好似頭先講的大超齡兒童,就要滿分至會收。
同埋如果主力cert係體育的話,最好係一二月的大B,超大反而係扣分項目。

另外,係幼稚園就可能見到,從K1到K3的過程,超大同超細的距離係逐漸收窄,學術獎的分佈會比較平均,由超大到五六月中B都有機會。

睇小朋友本身個性、能力都好重要,

我見有d大b 、超大 超文靜, 普通能力(都仲普通…),你可以想像到如果佢仲做超細、細B ,  5歳頭去in 直私,簡直係自討沒趣、攞苦嚟辛….

當然如果大抽獎就大、細b 都無咩所謂…

請問是否可以用細b身份大抽獎,如抽獎結果不理想下年再用大b身份申請直資?

n 班就一定有,因為發展差咁遠,但去到小一,大家覺得仲有d 幫助,定完全冇咩關係呢?小一學校又仲會唔會收 ...

又好睇個小朋友吸收(emoji)程度既!
有D大B好有性格,面試就算識答都唔回應,果D真激死⋯⋯
有D細B精叻乖巧,識得睇眉頭眼額,表現自己,面試時已經好攞分。

個人經驗係絕對有幫助:
1. 幼稚園:考入名幼機會大啲,生得高大啲,大小肌肉發展快啲,好多時可以做老師小幫手,建立自信。
2. 考小學:早啲夠歲數參加校際比賽、考指定程度cert、參加興趣班選拔,portfolio多啲野睇,面試表現亦成熟啲。
3. 小學:小一時大細b分別依然明顯,表達力同自理能力好啲,大機會被老師揀做班長/科長,多啲服務同學機會。我女班中超大9月-1月大b差唔多2/3人。

msmom 發表於 22-2-4 17:06
請問是否可以用細b身份大抽獎,如抽獎結果不理想下年再用大b身份申請直資?
...

可以,但太冒險,因為第二年無得自行/抽獎,一定要讀直私/叩門,即使非心儀都要讀,無退路壓力好大。寧願讀緊小一以超大b身份考直資(大部分合年齡要求可以再考)

我覺得點都係大b有優勢啲,但都好睇個家長有冇幫小朋友搵啱野學,我見過一啲超大b,乜都冇學,佢考小一嘅成績就真係見證到大b都唔一定全win.

係有d分別,所以好考家長功力,我大仔今年考小,基本上都可以跟到媽媽的預備及訓練,但是到面試就要看性格,表達能力等,還有我覺得同齡女仔會表達得更好。我細仔係細b,n班,都打算要他到時候做到所有哥哥的野,但是差大半年,我都擔心他未必發展到這能力,不是他能力不好,實際是上是年紀未發展到

回覆樓主:

我覺得細b 考唔一定輸
但家長係呢3 年既付出絕對唔小

細b 有樣野好
細b 全力以赴考左一次先
話唔定已經有意想不到既收穫
(特別移民潮同出生率低,真係細b 唔一定輸)
唔滿意到時超大再考多次
有曬back up 壓力少好多

如果同樣能力,我覺得大B無論考幼稚園同小一都會係有啲優勢,不過細B唔一定輸蝕,有能力,最緊要家長付出,同樣考到好學校,身邊都有好多細B考得好好,而且失敗了,細B仲可以考多一年。但入咗小學一兩年,其實大細B都冇分別。眼見呢幾年好多9-10月超大B,反映咗家長嘅選擇都係覺得大有着數。

利申:男仔細B,當年小學3私1直都考到,入咗小學都冇因為係細B有滯後,今年小學畢業,亦考到非常好的學校。加油

fighting13 發表於 22-2-2 08:35
我覺得再無關係 ,小朋友去到K3已經唔覺得大細b會有差距,直私小一面試一般考學術,不過最重要都係睇緣分  ...

其實都好大關係㗎,考小除咗學術好多都係考表達能力組織能力,大 B 專注力同穩定性亦高好多

我家三個年尾b,坦白講,細B 讀小學無問題 如果唔駛出去考   大女超細 B 上女名津, 學術完全冇問題, 今年已經小學畢業.... 係細嘅時候 自理能力同埋一啲其他方面係有差距, 反而學術唔係重點

中間仔做超大 B 去考小學,真係ready 好多, 適當嘅時候做適當嘅事 呢樣嘢已經好重要

佢考小學成績好好,我覺得同佢 超大b身份好大關係,後來佢入咗男校 身邊好多同學都係大b或者超大b,有 d 甚至係 repeat 小一以超大仔再考先考到

各位網友描述小b 係幼稚園初小嘅情況很客觀

但是我想說,去到高中考大學嘅時候我同另一半觀察班裡都覺得普遍都係小b 成績更好,唔知點解

回覆樓主:

相差半年甚至十個月對5,6歲小朋友發展差距可以好大,大b一定有優勢

我覺得有關係,可能要去到初小先慢慢收窄距離。考小時都只係K2, 能力同認知各方面大細B係有分別。好似考陳守仁為例,佢地都會分開大細B咁考,我所認識啲細B去考,都最多入到二面,包括我地,當然唔否認有叻叻細B考入。
‹ 上一主題|下一主題