用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Condional offer 是否人人一樣
樓主: 喧嘩
go

[其他] Condional offer 是否人人一樣 [複製鏈接]

回覆 Radiomama 的帖子

報3間只有一間比個分數你。其餘2間話keep番個成績(PG)就ok,keep唔到有權收番個offer唔比你。無稜兩可。
不過我囡報文科可能冇人爭,你囝報工程/電腦嗰D多人爭可能仲未派彩。

喧嘩 發表於 22-1-29 10:59
如果大學俾左co, 係米所有同一科學生嘅co要求都一樣,講緊英,澳,香港

剛收到HKUST的CO, 似乎PG 越高,CO越低;而且仲會有scholarship.

beastiebistro    發表於 22-2-4 23:27

Radiomama 發表於 22-2-4 23:24
剛收到HKUST的CO, 似乎PG 越高,CO越低;而且仲會有scholarship.

我的UST CO係minimium requirement.唔係個個一樣?

Radiomama 發表於 22-2-4 23:24

似乎係你PG hit到scholarship 要求,佢就自動比scholarship 比你,唔洗申請,亦唔洗咁開心!
我收到時都開心咗一陣,不過睇真啲,作用不大!

我看到 UST academic scholarship  的要求是比其他兩大低的,拿到的機會會高一些,如果合乎係條件,是還有BAAS/SAAS 等 scholarship, 不一定用考試成績也可以有。

回覆 papaman 的帖子

其實香港的大學入學後有好多不同類型scholarship 可以申請,除了成績外,仲會睇下有冇參加過義工服務,所以入到去之後,仍可慢慢選擇。
‹ 上一主題|下一主題