用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇k3 小朋友去打針?
go

有冇k3 小朋友去打針?

等學校吾知等到幾時

唔等學校喇,自己出去打

應該總有既.. 睇吓有幾多個啫
我哋未夠信心, 唔會打住

回覆 jbbmom 的帖子

Today 350 any K3 parent already vaccinate their kid ?

STARCREAM 發表於 22-2-5 18:01

Today 350 any K3 parent already vaccinate their kid ?
冇謂四周圍打聽人哋打唔打喇,自己覺得有必要就打,都係個人選擇啫。我大仔K3,上個禮拜就帶佢去打咗科興,復必泰係勁D但係技術太新我就唔敢畀小朋友試喇。細佬年底夠五歲都會第一時間帶佢去打,比起打針風險我更加驚佢哋如果唔好彩染咗病毒有咩後遺症影響終生(touch wood)

我小朋友五歲,昨天已去打科興,只是針口有點痛,沒有其他不適。其實現在疫情已經失控,唯一能夠保護小朋友的方法就是打針。他們停課留在家,但大人仍要上班,他們仍有感染的風險。新加坡的中學生與小學生大部分都已接種疫苗,他們的幼稚園生現在也開始打針。

STARCREAM 發表於 22-2-5 18:01

唔擔心。暫時無此打算。

回覆樓主:

有,大仔k3, 細仔3歲已打第一針科興

病毒對小朋友影響輕微 對老年人影響較大 瑞典政府不建議11歲以下小朋友注射疫苗 認為潛在弊多於 潛在利益 瑞典每日個案過萬

bbkingdombb 發表於 22-2-7 17:44
病毒對小朋友影響輕微 對老年人影響較大 瑞典政府不建議11歲以下小朋友注射疫苗 認為潛在弊多於 潛在利益  ...

其實瑞典有咩代表性?佢防疫抗疫特別出色?

可能對小朋友影響真係輕微,但作為社會一份子,是否應該出一分力,幫忙築起免疫屏障,保護需要保護的群體?

申利:五歲孩子已打科興

ok3    發表於 22-2-7 23:44

小朋友,成年人,中年人固然感染都唔會有咩問題

但是老人家,特別是老人院老人家萬一爆發就問題大了
外國好多例子老人院爆發係大量老人家死亡,或者全滅
有幾多人家中冇老人家?
唔關心別人老人家,都關心一下家中老人家嘛。。
病毒入侵老人院只是時間問題而已。。

星加坡有數據値得參考
https://www.moh.gov.sg/covid-19/statistics

我哋都主要想保護老人家

supermom1 發表於 22-2-8 02:01
星加坡有數據値得參考
https://www.moh.gov.sg/covid-19/statistics

都好明顯non vaccinated 多好多重症,尤其60歲以上
<12歲都唔係完全冇傷亡

Azzurro 發表於 22-2-8 01:49
小朋友,成年人,中年人固然感染都唔會有咩問題

但是老人家,特別是老人院老人家萬一爆發就問題大了
那老人家去打針不就一了百了?

呢版唔係小一選校咩?點解講打針?版主呢?唔封嘅?

醒目開學勳章 王國長老

版主按:非教育話題,請往親子王國討論
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~