用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 sis py vs cdnis ey
樓主: aababywong
go

[其他] sis py vs cdnis ey [複製鏈接]

回覆 poonseelai 的帖子

主要去了三間,Gsis,Cis和HKIS。有幾年好得人驚,Gsis 十幾個,Cis十幾個。

回覆 Jane1983 的帖子

唔請問是那一年?因為要入讀CIS和GSIS要有一定的能力,這個數比我了解的多好多。

回覆 LLLT 的帖子

過去好幾年都係咁既情況,唔係一兩年的事。SIS係果兩間學校可以有校友會。

Jane1983 發表於 22-1-29 18:44

可能日後會係越來越多。但過去幾年,情況唔係咁樣。 ...

中學部唔吸引?

LLLT 發表於 22-1-29 19:05
回覆 Jane1983 的帖子

唔請問是那一年?因為要入讀CIS和GSIS要有一定的能力,這個數比我了解的多好多。 ...

P6轉去呢幾間學校的比較多,因為係GSIS同CIS的mass intake year。中學S4轉走的多數係去英國或者返新加坡。最後留低讀IB嘅就大概50人左右。好多轉走的學生成績好好,留低嘅學生依然可以keep到SISHK的IB成績,可見SISHK的教學質素係好唔錯。

LLLT 發表於 22-1-29 18:43
SIS的中文是比其他IS好一些,但係比LS真的差了一點。我兩個小朋友平時溝通都係英文,看英文圖書和電影。中 ...

咁學校是教緊母語定2nd language ?

到中三學校會分開三組(first language、second language和foreign language)。當中first langage比較多國內和香港人讀,但都係10個左右。

因為相對果幾間比較新,係理由之一。另外,學校可能覺得返新加坡讀大學係最好,或者成績夠勁,牛劍自然來。佢地報海外大學的counseling的支援不足,3、4年前先有一個全職職員負責,之前係得個兼職做。咁既人腳,係唔合理。
雖然話好多家長願意自己掏荷包搵外面的consultant,但學校有配套係好緊要。有些學校係做到一直hand holding,好早已經為學生提供好多輔助,學校counsellor經驗豐富,名校alumni隨時可以比到意見…

回覆 nervousmichelle 的帖子

明白,但係我了解只係幾個轉入這三家。

LLLT 發表於 22-1-29 19:28

到中三學校會分開三組(first language、second language和foreign language)。 ...

咁小學有無分?

只有高中的中文有分班,其他科和年級係無分的。
當然,IB有自己的分班systems

LLLT 發表於 22-1-29 19:28

到中三學校會分開三組(first language、second language和foreign language)。 ...

依家S1已經分開三組來教中文,母語班人數多好多,似乎大部分學生都願意在母語班多學一些中文。

poonseelai 發表於 22-1-29 19:35
咁小學有無分?

小學冇分,中文程度應該比LS慢2年左右。

回覆 nervousmichelle 的帖子

太好啦!多咗學生讀母語。

Jane1983 發表於 22-1-29 19:30

因為相對果幾間比較新,係理由之一。另外,學校可能覺得返新加坡讀大學係最好,或 ...

咁多學生,仲要申請美加澳,一個councilor 真的唔夠

delete

Jane1983 發表於 22-1-29 18:47

主要去了三間,Gsis,Cis和HKIS。有幾年好得人驚,Gsis 十幾個,Cis十幾個。 ...
我听说也是如此

確係ga。唔知而家學校有無增聘人手。

雖然其他學校placement好,可能係家長本身係舊生,有legacy,唔關事。但學校如果放多d資源落去,學生多d機會得益。

回覆 Youweird 的帖子

換個角度睇,咁多學校鍾意收SIS學生,亦證明學校教學質素好。

Jane1983 發表於 22-1-29 20:40
回覆 Youweird 的帖子

換個角度睇,咁多學校鍾意收SIS學生,亦證明學校教學質素好。 ...

朋友孩子之前中學未開,也是去了 GSIS
‹ 上一主題|下一主題