用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 sis py vs cdnis ey
go

[其他] sis py vs cdnis ey [複製鏈接]

sis py vs cdnis ey,如何選擇
   2    0    0    0

好唔同的學校,一間係非常有structure,課程好嚴謹的學校。一間係比較輕鬆的類型。

鍾意邊間好睇你係邊類型的家長。

aababywong 發表於 22-1-28 08:52

got offer from both? congrat!

aababywong 發表於 22-1-28 08:52

SISHK upper primary同secondary的project homework都比較多,經常假期都需要花大量時間來完成team project。數學科學難度亦會比較大,想要成績好,自己在家做練習鞏固不可避免。朋友孩子在CDNIS就讀,就另一種風格,很豐富的課外活動,要求家長帶孩子參與課外項目作業。所以真的如樓上所說,完全看家長更喜歡哪類教學方式。

nervousmichelle 發表於 22-1-28 10:43
SISHK upper primary同secondary的project homework都比較多,經常假期都需要花大量時間來完成team projec ...

Hi, can you share a bit more about secondary? Struggling between these two schools as well.

要求家長帶孩子參與什麼類型的活動?

AAAE 發表於 22-1-28 13:34
Hi, can you share a bit more about secondary? Struggling between these two schools as well.

要求 ...

我朋友给我发过CDNIS的worksheet,有一个是要找出几个指定的地点特色拍照回答问题,这就要求父母带孩子去到worksheet上的地点去看。而且CDNIS的课外活动很多,运动艺术学术都有。CDNIS是活动为主的教学方式,不是传统填鸭说教。当然这都是听朋友说的二手信息,不是亲身一手的。
SISHK保留了传统教学中的课本教学和做题练习,但是又增加了很多国际学校的特点,如team project和presentation,即使有考试,也没有排名,老师也不会因为成绩而区别对待学生。就数学和科学的教学来说,应该多数聘请新加坡老师,我的孩子遇到的老师都很负责任,教学也很生动有趣。如果喜欢传统严谨教学,SISHK是个不错的选择。

多謝你的分享!(emoji)(emoji)

我選擇SIS

clj1217 發表於 22-1-28 20:28
我選擇SIS

可以分享為什麼嗎?

回覆樓主:

你有兩個offer?如果想將來一路會讀上secondary, 當然選擇cdnis,sis 爬文也知它中學的質素不及cdnis好,很多人走!

SIS比較多人走係升中一(新加坡人回國升中)和中五(去英國讀A level),而不是學校問題。小朋友雖然已經畢業,一直都讀得開心。

兩家學校運作不同,要看看樓主喜歡什麼類型。

Moonlight819 發表於 22-1-29 10:37
你有兩個offer?如果想將來一路會讀上secondary, 當然選擇cdnis,sis 爬文也知它中學的質素不及cdnis好, ...

SISHK的S1比P6仲多咗一個班,有人返新加坡,有人去英國升學,亦有LS同新加坡學生返來插班。學校的教學質素係好高噶,Secondary的中文教學甚至好過小學,因為分咗母語/非母語班出來。不過SISHK的中學學業壓力係大嘅,需要學生足夠努力去完成各種Project。

其實兩間學校咁唔同style, 好難去直接比較, 好講父母想小朋友接受咩形式嘅教學. 我會選擇SIS因為覺得佢校風比較純樸, 要求小朋友比較有規有矩同埋小朋友會乖啲, 而且中文強好多, 我本人比較傳統但係又唔想小朋友讀本地學校, 所以SIS 就比較適合我

ilovemybebe 發表於 22-1-29 14:11
其實兩間學校咁唔同style, 好難去直接比較, 好講父母想小朋友接受咩形式嘅教學. 我會選擇SIS因為覺得佢校風 ...

我理解SIS中文應較強,但 ib考中文母語水平又唔似期望中高,唔知有何原因

https://www.singapore.edu.hk/may-2021-ibdp-results/

2021 年40個學生衹有7人 bilingual diploma

我假設全部考英文母語水平

回覆 poonseelai 的帖子

有好多人只係想小朋友打好中文根基,亦都唔需要小朋友中文去到本地學校水平,所以好多讀完幼稚園小學就會走或者轉非母語,但係如果去其他國際學校,大部份中文根本差很遠。

poonseelai 發表於 22-1-29 15:09

我理解SIS中文應較強,但 ib考中文母語水平又唔似期望中 ...

SIS應試IB考生只有30、40人,其中一直從小學由學校栽培的,為數應該很少。有些人會覺得SIS小學谷,但它的中文、數學和科學課程,真是精華所在。即使很多仔女離校的家長,都感恩個底打得咁好。

ilovemybebe 發表於 22-1-29 16:44

有好多人只係想小朋友打好中文根基,亦都唔需要小朋友中文去到本地學校水平,所以 ...

小學後走去邊?記得 SIS中學好遲才開

Jane1983 發表於 22-1-29 17:04
SIS應試IB考生只有30、40人,其中一直從小學由學校栽培的,為數應該很少。有些人會覺得SIS小學谷,但它的 ...

小學上中學的小數,咁如考生從本地學校轉過來,更加應該考中文A。我時常聽到話SIS中文水平高,見到 bilingual diploma 比例有D不似預期,絶無惡意

網頁話中學2012年開,相信由小學升中學會越來越多

SIS的中文是比其他IS好一些,但係比LS真的差了一點。我兩個小朋友平時溝通都係英文,看英文圖書和電影。中文對他們來說只係second language。

可能日後會係越來越多。但過去幾年,情況唔係咁樣。
‹ 上一主題|下一主題