用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 ive top up定暨南大學升香港master邊個易啲? ...
go

ive top up定暨南大學升香港master邊個易啲? [複製鏈接]

是咁的,本人是2023dser,自知無可能係香港升U,但家底比較好,屋企人支持我讀耐啲書。我諗住係香港讀it master,有兩個方法:
1.暨南大學國際班4年(優點:學費平,全英文教學)
2.IVE HD兩年,再讀1年Top up(優點:total只需讀3年)

我知最重要係成績,但有冇話邊條路更容易升香港master?
   0    0    0    0

Iamjasonhui 發表於 22-1-28 00:37
是咁的,本人是2023dser,自知無可能係香港升U,但家底比較好,屋企人支持我讀耐啲書。我諗住係香港讀it ma ...

家底好,㨂2.

是咁的,本人是2023dser,自知無可能係香港升U,但家底比較好,屋企人支持我讀耐啲書。我諗住係香港讀it ma ...

個人會選擇2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我識人響暨南畢業,不過係讀商科同旅款,説真心以往肯比錢坐夠鐘數基本上都能畢業,認受性係有,但僱主普遍會睇低一線。
有人十年前畢業後返香港見銀行工都唔請,私人公司一般壓價當你中學畢業生去比人工,現今應徵中資機構可能會好少少,但競爭力真係好一般。

樓主須然話日後會在港讀 master 洗底,但香港僱主一睇就知咩事。在香港現今入大學機會頗多,如果有心讀書不如努力啲考好DSE . 成績未如理想的話情願讀 HD/ASSO 搏番上本地大學,若屋企有銀両支持,或者考慮出國讀更好。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-29 12:23
我識人響暨南畢業,不過係讀商科同旅款,説真心以住肯比錢坐夠鐘數基本上都能畢業,認受性係有,但僱主普 ...

謝謝,我會努力應付dse
我仲以為出面只會睇最高學歷添
但唔知top up degree同暨南邊個更容易升master,聽講係香港讀master只要有錢有時間就得,唔知係咪真既

Iamjasonhui 發表於 22-1-29 15:07
但唔知top up degree同暨南邊個更容易升master,聽 ...

出國就可能會睇最高學歷,但如果你係土生土長嘅香港人,相信僱主都會睇下你 DSE 成績,如果係刻意返國內讀,多少都會被睇低少少。Master 普遍要求大學畢業成績 second up 或以上,如果你家庭負擔得起,眼光可以放遠啲唔好焗限香港,甚至可以考慮出國讀master . 現階段唔好諗太多住,盡全力考好 DSE 先,加油

但唔知top up degree同暨南邊個更容易升master,聽 ...
以前香港讀IT既HD畢業後係可以去英國的大學讀Master. 依家唔知得.

王國會長

搵工的話fresh graduate 冇工作經驗可以睇, 僱主主要都係睇學歷, 所以唔會只睇最高而一般會由DSE 開始睇. 那條路易也很難說, 睇返你top up 是那間u 還有成績, 同埋睇讀乜master, 熱門ugc funded master, 2nd honor 都未必一定入, 聽我以前lecturer 講 mphil 直情爭崩頭, 當然如果去讀D 野鷄self funded master 就會有錢就得.

瑩瑩老豆 發表於 22-2-17 15:35
搵工的話fresh graduate 冇工作經驗可以睇, 僱主主要都係睇學歷, 所以唔會只睇最高而一般會由DSE 開始睇.  ...

請教:香港副學士畢業,再加一年在香港讀的外國大學top up degree,日後搵工的認受性如何?

瑩瑩老豆 發表於 22-2-17 15:35
搵工的話fresh graduate 冇工作經驗可以睇, 僱主主要都係睇學歷, 所以唔會只睇最高而一般會由DSE 開始睇.  ...

請教:香港副學士畢業,再加一年在香港讀的外國大學top up degree,日後搵工的認受性如何?

王國會長

bbbusy 發表於 22-2-20 19:10
...
睇返你top up 是那間u

瑩瑩老豆 發表於 22-2-20 23:38
睇返你top up 是那間u

是英國或澳洲排名頗後的大學

jason,hello (好少年輕人會黎 EK 自救。。)

家底好,比唔比得起一年三四十萬去英美讀書?
預計 22222,你如何評估成績?你中學咩級別(band 2a/2b/2c/3)?
通常年級頭十名同學考咩大學?DSE 考到咩成績?
你大學想讀 IT,有冇其他有興趣科目?
你以後希望從事咩工作?

讀野雞本科同野雞授課式研究生係浪費時間和金錢
好嘅授課式研究生招生組,同以後職場招聘組唔係傻嘅。。
佢地睇簡歷多過你食飯。。
好嘅授課式研究生同研究式研究生都競爭激烈,讀完野雞本科根本冇可能成功入讀

如果你 DSE 成績只有 22222,去大陸係比較好嘅選擇
因為大陸係地球上唯一會係成績要求上 discount 比香港人嘅地方。。(政治原因)

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... c/pilot-scheme.html
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... 22/booklet_2022.pdf
你仔細睇下呢兩個鏈接先吧

不過回歸問題本質,先研究如何提升 DSE 成績最重要
aim high fly high, aim low fly low...

睇你會唔會想同內地有發展,如果覺得內地人脈重要,揀1

本身只想留香港打工,影響不大

如果有機會創業從商,揀1

你唔好有錯覺,Master degree 唔係無敵,只係錦上添花。你個 Bachelor degree 先係最緊要。
好多Master degree 嘅入學要求唔一定要係本科,你有任何一個接近嘅 Bachelor degree 都會收你讀,特別係果D part time 讀嘅,但係讀完未必幫到你。

例如: 你無 LLB 一樣可以讀 LLM。但係讀完 LLM ,你報唔到 PCLL,做唔到律師。

你無 B.Eng 一樣可以讀 Master。但係讀完 Master ,你攞唔到牌,做唔到工程師。

呢D要搞清楚。Master degree 同 Bachelor degree 唔係話好似 中學同小學嘅分別,唔一定係代表高D。

只係 Bachelor degree 係函蓋哂果個科目範圍,而 Master degree 只係挑選其中一個好細嘅科目再深入研究,再寫論文發表你嘅心得同結論。至於其他你無涉及嘅其他科目範圍,你完全係唔識。

所以一個好嘅 Bachelor degree 先有用,唔好有錯覺。
‹ 上一主題|下一主題