用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗信義同崇德
go

元朗信義同崇德

請問兩間學校係在關愛、功課、課外活動方面係點樣?另外,想知佢哋有冇管弦樂團。謝謝

chacolmom 發表於 22-1-25 21:17
請問兩間學校係在關愛、功課、課外活動方面係點樣?另外,想知佢哋有冇管弦樂團。謝謝
...

信義應該有,收生寫明識管弦樂加分

兩間都係好學校,崇德有管弦樂團,都有樂器班上,功課又唔覺得好多

崇德好多活動,未計校方活動,基本上每個學會都會搞比賽及活動比同學,所以返全日制,真係好開心,lunch好忙,我囡當年成日lunch都話要去支持同學比賽。今年返左幾個月全日,我細果個都已經玩左幾個班際比賽啦,人人有份,但係半日制,就真係少好多活動。
其實要了解學校,可以同學生傾,崇德學生好有歸屬感,學校嘅open day,學生係爭相要幫手,學校無挑選過,只要你想做,學校就比機會你。我嘅小朋友由小學怕羞女,變成而家好有自信,學校嘅令人安心環境外,同學仔嘅影響都好大,幸運嘅,我2個小朋友嘅同學都係好純,積極,愛表達有上進心嘅,即使讀書成績唔好嘅同學好朋友,都係有一技之長,響學校都有發揮自己嘅空間,代表學校表演或比賽。

信義都係好好好嘅學校,各有所長,選你自己合適嘅就可以。

謝謝各位嘅分享,想唸定大抽獎點排…

請問進入信義第二輪家長面試,有幾大機會入到?

2nd in, 見幾多個? 有冇reject ?

kanhan 發表於 22-1-27 16:58
2nd in, 見幾多個? 有冇reject ?

想知

HangMami 發表於 22-1-27 09:17

想知

HangMami 發表於 22-1-27 09:17

元朗信義二面順延兩星期至3月5-6日
面見可能改為 Zoom

https://www.yll.edu.hk/wp-content/uploads/2022/01/notice_2560x600.jpg

Poyau 發表於 22-1-31 02:50

多謝資訊

Poyau 發表於 22-1-31 02:50

唔知第二輪有多少人?

bb01 發表於 22-1-26 21:39
崇德好多活動,未計校方活動,基本上每個學會都會搞比賽及活動比同學,所以返全日制,真係好開心,lunch好 ...
多謝你的回覆呀最後放咗崇德為首志願,亦順利入到,成為你哋嘅小師妹  :)
啱啱考完分班試,請問學校大概係點分班,看整體還是專科中/英/數較強分班?
每年都再分班嗎?
謝謝

chacolmom 發表於 22-8-3 07:32
多謝你的回覆呀最後放咗崇德為首志願,亦順利入到,成為你哋嘅小師妹  :)
啱啱考完分班試,請問學校大概係 ...

學校就話無精英班,我小朋友話有某兩班好似叻啲,但班入面又有留級生