用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 部署小朋友考插班,有無邊間補習社係專幫小朋友考插班? ...
go

部署小朋友考插班,有無邊間補習社係專幫小朋友考插班? [複製鏈接]

部署小朋友考插班,有無邊間補習社係專幫小朋友考插班?最好港島區嗰頭
   3    0    0    0

我都好想知呀, 我都PLAN 緊插班

waterlulu 發表於 22-1-29 09:18
我都好想知呀, 我都PLAN 緊插班

你打算插邊區?

回覆樓主:

其實有冇一啲補習社係成功幫人哋插到某一兩間小學嘅呢

yanthai77 發表於 22-2-7 00:25
其實有冇一啲補習社係成功幫人哋插到某一兩間小學嘅呢

我覺得你地想法有d........... 搞笑

資質咁易因為一間補習而改變到咩?

bananaGi 發表於 22-2-10 13:36

咁怕且你真係唔知, 其實唔係好幾間名校嘅附近係真係有專補嗰間學校嘅學生!! 亦都知道有一間學校 佢有叩門 準備班 佢哋嘅學生都係大部分來自同一間學校!!!

更何況 你所講嘅資質 即係天生啦天才 斯文有幾多個天生出嚟就已經擁有資質

更何況我所指嘅意思係提高 成功率 百分百包補入讀

就等於 升中派位數據一樣, 某幾間 學校 出嚟嘅學生大多數入男拔萃,女拔萃 英華 等等。。
你不如看多一點數據才鬧我吧

yanthai77 發表於 22-2-10 15:11
就等於 升中派位數據一樣, 某幾間 學校 出嚟嘅學生大多數入男拔萃,女拔萃 英華 等等。。
你不如看多一點 ...

我唔係鬧你...我只係覺得有d好笑. 唔洗咁激動回3次.

我知有d補習社係專補某名校, 但我唔認為 唔係果個range既人會因為補左而入到. 佢都未必會收你補習.
同埋, 相反, 係因為大家同校而齊齊去左果間補習... 唔知你明唔明我意思.

升中派位數據, 某幾間學校專入某中學, 正確呀! 咁你會唔會入到果間小學呢?
即係以前基督堂9成入dg/db, 而你又有無可能入到基督堂k... 呢... 咁意思

回覆樓主:

咁好老實講 如果只靠補習嘅 就咩都唔使講啦

回覆樓主:

但係我相信 如果該位家長係屬於進取型 我諗佢嘅心態會同我一樣 除咗自己同仔女都非常積極學習之外 搵專門入某一些學校嘅補習社 都係希望多個機會啫

回覆樓主:

世事無絕對☺️ 只要努力做好結果如何都唔緊要

就好似我咁
我能力範圍做得到嘅,我都盡力去
身邊個個朋友都可能會覺得我有啲誇張(emoji), 別人眼中,可能我都係屬於怪獸家長 (emoji),但係最終結果係令我哋 滿意☺️❤️ ,我覺得一切都係非常之值得!

如果冇盡力去做盡力嘗試,
到最後... 得唔到
亦都唔好埋怨 或者 覺得非常失望!

純粹個人認為☺️☺️

bananaGi 發表於 22-2-10 17:07
我唔係鬧你...我只係覺得有d好笑. 唔洗咁激動回3次.

我知有d補習社係專補某名校, 但我唔認為 唔係果個ran ...

但你覺得「好笑」令人覺得係恥笑呢。

其實有好多小朋友資質好好,但就係欠要一個練習機會去了解出面學校的程度,等於公開考試要做mock咁。

大家都係想提升,冇人覺得會百分百入倒
‹ 上一主題|下一主題