用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 5-11歲打針恢復全日面授課堂
go

[其他] 5-11歲打針恢復全日面授課堂

教育局出左信俾學校,話5-11歲都要70%學生打左針先可以full time face to face上堂。

我識唔少local school 媽媽都話「就係想返半日,唔會打針」。但我諗冇咩IS家長同小朋友會唔想返全日…

請問大家用咩criteria決定俾小朋友打邊支針?我地冇相熟家庭醫生/兒科醫生,攞唔到意見… 大家有冇睇過啲咩相關研究可以分享下?

melobi12 發表於 22-1-25 10:15
教育局出左信俾學校,話5-11歲都要70%學生打左針先可以full time face to face上堂。

我識唔少local schoo ...
如果唔知打邊隻仔,就揀隻副作用較少嘅打。 科興用傳統滅活疫苗技術,同以前流感針技術一樣,副作用小。復必泰用新技術,副作用較大。男仔打復必泰患心肌炎機會較大。 不過小朋友只係打三分一劑量,所以又唔駛太擔心。

我也有同樣的煩惱。問過一啲醫生,兒科醫生冇嘢講,反而有非兒科醫生話想比自己小朋友打科興,因主觀感覺安全啲。睇咗有小童疫苗打嘅美國同加拿大,都係用復必泰,無重大安全問題。澳洲嚟緊都會比5-11歲小朋友打,相信都係復必泰。
我老公話要打就復必泰,所以我基本上唔使諗

mandy_ng207 發表於 22-1-25 10:57
我也有同樣的煩惱。問過一啲醫生,兒科醫生冇嘢講,反而有非兒科醫生話想比自己小朋友打科興,因主觀感覺 ...
香港依家係復必泰自己減藥打三份一,我唔敢搏

我亦有揾幫5-11歲小朋友打BioNTech嘅研究睇。

但香港嘅復必泰係Fosun-BioNTech,美加、澳洲、日本打嘅係Pfizer-BioNTech,是否就等如完全一樣?

(真心問,因為我冇science background,只係盡力揾啲可信嘅研究嚟睇,明啲唔明啲咁,揾到嘅資訊亦唔一定全面)

melobi12 發表於 22-1-25 12:03
我亦有揾幫5-11歲小朋友打BioNTech嘅研究睇。

但香港嘅復必泰係Fosun-BioNTech,美加、澳洲、日本打嘅係Pf ...

完全一樣,只係產地唔同。

ckmammy 發表於 22-1-25 10:50
如果唔知打邊隻仔,就揀隻副作用較少嘅打。 科興用傳統滅活疫苗技術,同以前流感針技術一樣,副作用小。復 ...

同意。我問咗D醫護朋友,又睇唔D比較。我決定俾小朋友打科興,因為科興係傳統滅活技術,副作用較小。復必泰用新技術,副作用其實未必完全知晒。book咗星期五打

其實兩種都安全。特別係復必泰減到1/3 dose. 就算出現心肌炎,絕大部分也是短暫自限性,自己會好返。如果都係擔心,咁就科興,同小朋友由細個打到大的疫苗分別不大。好似依家叫你打一針破傷風,都唔會驚喇。

annie40    發表於 22-2-5 15:59

回覆 melobi12 的帖子

https://www.pms.org.hk/careaboutfamily/
早幾日嘅網上講座,有興趣可以聽下

hitommycc 發表於 22-1-25 15:01
完全一樣,只係產地唔同。

唔一樣!
係外國嘅輝瑞兒童針,係藥廠原廠準備,入邊有一隻成份同大人版唔同,嗰隻成份係可以保護心臟,而大人版係冇嘅。
香港係用大人版抽三份一出嚟比小朋友用,同外國嘅輝瑞兒童針成份唔完全一樣。

喺外國全部5至11歲小朋友都係打藥廠準備嘅兒童版疫苗,冇地方好似香港咁,自己拎大人版攞嚟用。

BlossomAlmond 發表於 22-1-26 16:46

唔一樣!

真的嗎?

我只聽過外國都是打1/3劑量!

BlossomAlmond 發表於 22-1-26 16:46

唔一樣!

Pfizer同Biontech一樣
updated formulation for 12+ 同5-11也都完全一樣

回覆樓主:

https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19vaccine/95449

https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/downloads/Pfizer-Pediatric-Reference-Planning.pdf

可以參考下。咁睇好似打兒童版會好過抽大人1/3劑量嚟打…

小朋友還有三個月就12歲,其實現在打1/3劑量復必泰比較好,還是等12歲打正常劑量比較好呢?謝謝指教!

riddle 發表於 22-1-26 23:19
小朋友還有三個月就12歲,其實現在打1/3劑量復必泰比較好,還是等12歲打正常劑量比較好呢?謝謝指教!
...
如果我是你, 會而家俾小朋友打1/3

supervi 發表於 22-1-27 08:51
如果我是你, 會而家俾小朋友打1/3

我都有同樣想法,主要是覺得可以減低風險。不過對於打少咗劑量的影響就唔係好清楚。(emoji)

回覆樓主:

科興保護率驚唔夠,學校人多,尤其吃lunch大家都會除口罩,復必泰講到保護會高D,但又覺得傳統科興應該安全D

riddle 發表於 22-1-26 23:19
...

其實唔止學校,下個月24日起小朋友未打針咩圖書館、運動場、主題公園、餐廳、大部分室內地方都冇得去…

jbbmom    發表於 22-1-29 16:44

回覆 supervi 的帖子

我都係咁話,打1/3先,除非你對疫苗好有信心。
始終係新嘢,我就有所保留…

聽聞國際學校唔使跟7成接種率呢個規矩。