用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大CUHK 金融科技Fintech
go

中大CUHK 金融科技Fintech

這科目還是比較新的,大家對中大這科看法怎樣,出路如何?和港大比較又如何?謝謝意見!

中大的金融科技是 工程學士,https://fintech.se.cuhk.edu.hk/p ... -learning-outcomes/

課程內容著重工程。

而HKU那個是文理學士(金融科技學)則重文商,
內容包括:LAW,Human Knowledge,Leadership等。

https://www.cs.hku.hk/programmes/basc-fintech/curriculum

而港大那個特設獎學金,最高20萬,如果真係熱門的話,就算無獎學金都應該好多人讀呢?

https://jupas.mingpao.com/jupas/香港大學文理學士(金融科技)課程/

其實2者課程內容重點都不同,好難比較呢!

焯媽媽 發表於 22-1-25 00:14
中大的金融科技是 工程學士,https://fintech.se.cuhk.edu.hk/programme-information/programme-details/pr ...
謝謝意見,這也是這兩課程的一種比較。有趣的是,港大這課程,雖是文理學士,但和中大一樣,都屬於工程學院,中大這課程看來比較看重数理,申請者的這方面要求也比較高,但港大則數理要求低一些但英文反而有較高要求,兩課程看來都有其他學系(Finance, Law)教授 參與 ,可能港大也有 social science 的,中大這課程是早些年開辦的,港大祇是近兩年,也可能是這樣,港大定位不同,以吸引學生 (纯個人猜測), 但以去年報讀人數和入學分數,中大是高一些的。
也看看有否在兩課程就讀學生/家長或在 Fintech 行業  對這兩課程的看法,或其他一些對 Fintech 出路的意見。謝謝!

我自己對這科都有興趣,特別係中大那科以工程為主。

認為將來任何一個工作和生活領域,都需要電子商貿、電子支付。

所以建議仔仔在DSE放榜後改選JUPAS時,把這科放Band A。

數學和經濟都係他的強項,以為他會感興趣。
但兒子可能聽到工程系的科目,便沒有考慮。

可能他擔心日後所有電腦軟硬件都要他整,姨媽姑姐整電腦又關佢事。
老人家唔識用手機又關佢事。

到時真係成為近期潮語  :# IT狗

https://www.facebook.com/CUHKSecrets/posts/1075620315875416/

《《"金融工程系?真係睇完得啖笑。
見到依排興,又求其跟風開依啲學系。
入左既人又會中大伏。
好想知會係咩人教,我深信教個班人都係完全唔貼近market,學生讀完都唔知自己讀咩?
可以預計到,畢業後,個trend已經過左。
畢業變失業。
不過都應該有IT 狗做下既。好彩既,就入到銀行做下operation ge
揀依科既人,good luck la 下!

利申: IT狗一名

#一日IT狗一世IT狗 》》

http://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/press_detail.php?id=2428"  

金融科技學
#BEng in Financial Technology
#2017 年開辦

可能畢業都唔知自己讀緊咩??

《《其實依科 Engine 同 Finance 嘅比例係一半一半嘅,但如果有啲人淨係睇到科技而入讀嘅話,讀 Finance 會讀到好悶。而且畢業生出嚟都係做銀行,FinTech 公司依啲金融行業,如果學生入讀前對金融冇一定興趣,會有啲麻煩。》》

《《金融科技學不同以往的工程學科,「依科係 Application engineering,即係所學嘅 Engine(知識)要應用埋落去 Finance Sector 到」,綜合多種工程的基本知識也是必要的。》》

數據科學及政策研究  #BSSc in Data Science and Policy Studies(DSPS)

《《中大的 DSPS 卻由社會科學院所開辦的,突顯課程內容比起其他大學更加重視研究政策的應用。「記得上年 8 月中 Reg Day 諗住去社會科學間房睇下自己 Programme 有冇 Ocamp 或者類似嘅迎新活動,但係嗰度啲學生聽到 Data Science 個名就問翻我有冇記錯學院。

。。。。Sem 頭嗰排每隔三四日就諗有冇揀錯科。》》

結語

以上三位同學都是各學科的第一屆本科生,選科時難免會卻步,正如 P 所言,「第一屆嘅概念係:冇上年個 Admission Score、冇上年嘅師兄姐同你解釋、冇任何就業嘅 Reference;所有嘢都係靠個 Faculty 同你講,你就要信,即係好似白老鼠咁。」相信每一個第一屆學生的內心曾經亦有過這些顧慮、不安、焦燥。但其實絕大部分的新生對自己所選的學科了解不深,例如有幾多個社會學系的學生知道涂爾幹的理論如何解釋社會的運作?又有幾多個選讀哲學系的學生知道未來的就業出路是怎樣?

http://cusp.hk/?p=9154

焯媽媽 發表於 22-1-26 14:13
金融科技學
#BEng in Financial Technology
#2017 年開辦
謝謝訊息。是的,新課程是有比較多變數和不確定地方,也是我想聽一下不同的了解以認識更多。但這也可是機會和很大發展的領域,我現時是看好的

1)這是 interdiscipline 學科,知識是多元的(computer science), Finance, law,   或有一些 management skills. 這是好處,但也是入讀時要明白的
2)初步了解有很多不同 electives 可選擇,也可選其他major, 如computer science, finance, economics,  可根壉興趣和所學的調整。
而這不同的方同也看來有不錯的出路
3)中大,港大都開辦課程,另如加上 master ,科大也有。而世界性大學,如 Imperial, UCL, 都有硕士锞程,我想需求是一定有的,我想這些大學學者應有做了不少研究才定下來
4)從港大中大講座參與的就讀學生,他們所說學到的和畢業前境都很正面
5)你之前提到的 scholarship, 很多是之後就業银行提供(如渣打),也是說明他們有這些人才的需求

我初發帖時女兒有中大的 Conditional  offer, 有幸咋天又收到HKU  的CO,   所以真的要認真考慮應否選這科和那間大學。

papaman 發表於 22-1-26 19:24
謝謝訊息。是的,新課程是有比較多變數和不確定地方,也是我想聽一下不同的了解以認識更多。但這也可是機會 ...

你都睇得好透,我只是講兩句。

1。我一直認為跨領域學習及經驗是mega trend。

2。如果兩邊都有CO,看看分數高低,如果講CS,Finance 中大略略佔優。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

謝謝分享。中大要求的分数高一點,但也在可達的範圍內
CS中大是最早有的, 排名應是高一些。Finance  我不肯定,QS. Subject Accounting and Finance排名, 好像 港大28,中大 39, 你的讯息是?

謝謝!

papaman 發表於 22-1-27 18:45

謝謝分享。中大要求的分数高一點,但也在可達的範圍內

Undergraduate 我信口碑多於什么排名!

如果你看接近科目,QF in 也是中大 》科大 〉港大。

fintect呢科兩頭唔到岸
讀完出嚟finance又唔專 it又唔專
只係大學巧立明目嚟賺政府funding
真係想做金融科技行業嘅應該大學讀computer science然後再用大學free credit/自己出去讀金融知識
要train一個識computer science嘅人識金融好容易
到時金融行業都係prefer請一個有深厚computer science功底嘅人去教佢地金融操作 多過請個兩頭唔到岸嘅fintech graduate
要數fintech好處我諗真係得商學院資源可能對於幫學生搵intern有幫助 但我唔覺得係最重要
反而有深厚computer science功底 無論之後轉去咩field 只要果個field係需要大數據分析嘅 一定事半功倍
補充:
同理 港大醫學院新開果個生物信息學bioinformatics都係一樣 呢行競爭極大 computer science/data science類嘅本科再學相關知識一定大競爭力過呢啲兩頭唔到岸嘅假專業科

請問QF in 是什么?

回覆 ILOVEMEDIC 的帖子

謝謝分享你的看法,    請問這些了解是否金融行業業者的了解?
從幾所大學所得的訊息,無獨有偶,Fintech    的課程是 HKMA,    ASTRI, 银行業推動的,看似是他們需要的 專業。

papaman 發表於 22-1-28 00:06

請問QF in 是什么?

Quantitative Finance.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-1-27 18:53

Undergraduate 我信口碑多於什么排名!

我以為QF係科大好過中大
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-28 10:15
我以為QF係科大好過中大

言论自由

始终历史及 track record 中大佔先。你知我undergraduate degree 我不参考什么排名。

ANChan59 發表於 22-1-28 11:32

言论自由

ok! 明白!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ANChan59 發表於 22-1-28 11:32

言论自由

即係啲人一話讀工程,就會話一係揀港大同科大。但個人覺得如果CS 我就一定係揀中大

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-28 11:50
即係啲人一話讀工程,就會話一係揀港大同科大。但個人覺得如果CS 我就一定係揀中大
...

明白。

工程都係要分discipline,EE, BME, CS 會係中大,CE, ME 港大,Chem Eng 科大,IE, CE PolyU.

過往十多年我代表HKIE 評審過所有五大的工程學位,除了科大,我的觀察應該ok。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-1-28 12:03

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-28 11:50
...

可能不少人不知道香港創新科技署下面有五個科研中心,其中一個under 科大是NAMI,NAMI 在建築物料,特別在組合式建築方面技術領先,在這應用方面的拍檔及顧問是理大,而不是科大及港大。

ANChan59 發表於 22-1-28 12:10
可能不少人不知道香港創新科技署下面有五個科研中心,其中一個under 科大是NAMI,NAMI 在建築物料,特別在 ...

呢個真係唔知,不過理大又似乎越來越進步,世界排名都向前。