用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中五用5+1BNO Visa 去英國讀書應讀那一年級? ...
go

[英國] 中五用5+1BNO Visa 去英國讀書應讀那一年級? [複製鏈接]

各位好:
請問如用5+1 BNO Visa安排阿女去英國讀書(現時F5), 是否
降一級去讀比較好呢?
另現在香港是否先讀GCSE較好?

Tks!
   3    0    0    0
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆樓主:

其實跟是否用Bno visa無關係,反正也趕不及以local student 身份入大學了。現在F5, 是打算今年九月去開學?

回覆 AppleChow 的帖子

英國學校係跟年齡入學,同你之前讀到Form幾無關,亦同BNO無關。入學嗰年9月1日足16歲就係讀Y12,唔係你想讀低一年就可以。如果足17歲就要同學校斟下照讀Y12得唔得,因為Y13係考A level年,唔會收生。

你話用BNO visa 去讀書,如果諗住讀State school , 要有住址證明,同個人要到咗英國
申請grammar school 都係一樣,人唔係英國,係唔會安排interview

如果入Boarding school,可讀L 6再升u6考A level,唔洗用Bno。
如讀普通政府學校,就要去當地先註冊,跟地址年齡派學校。

可考慮直接讀大學Foundation course

而家搵私校9月讀Y12 day school 比較可行,day school 比boarding school 平好多。

回覆樓主:

如果9月10日生日,9月入學時仲有幾日就17歲,是否可入讀states school yr 12 ? 請問 uk states school 是否好似香港官小咁對年齡睇得好緊?

belomommy 發表於 22-1-25 07:45
如果9月10日生日,9月入學時仲有幾日就17歲,是否可入讀states school yr 12 ? 請問 uk states school 是否 ...

state school 係對入學年齡好strict, 除非有strong reason eg health

如果9月10日生日,9月入學時仲有幾日就17歲,是否可入讀states school yr 12 ? 請問 uk states school 是否 ...

9月1日未滿17歲 讀 Y12 適齡

Y12應該唔會好嚴,之前有state boarding school在香港招生(持英國或歐盟護照),好多係讀完S5過去讀Y12,肯定有啲會大一年。

littletongtong 發表於 22-1-25 09:24
state school 係對入學年齡好strict, 除非有strong reason eg health

最近聽,感覺冇想像咁嚴,好視乎個別學校﹙or council﹚鬆緊,有唔少差幾個月都可以讀低一級,老老實實,有幾間top boarding都好嚴

AppleChow 發表於 22-1-24 13:07
各位好:
請問如用5+1 BNO Visa安排阿女去英國讀書(現時F5), 是否
降一級去讀比較好呢?

GCE AL 為兩年課程 由 Y12 開始
Y12 收生年齡較俱彈性 末必要 GCSE
詳情最好問心儀學校

beastiebistro 發表於 22-1-24 13:37

英國學校係跟年齡入學,同你之前讀到Form幾無關,亦同BNO無關。入學嗰年9月1日足16 ...

我想問下 如果跟年齡入 而佢成績唔達標,啲嘢根本唔識, 咁點?

回覆 bananaGi 的帖子

私校要考入學試同面試。如果有問題,一係直頭唔收,一係覺得佢追得上照俾佢入,一係酌情俾佢讀低一年。不過間間學校做法唔同,要試過先知。

最尷尬係應該入Y12嘅年齡,因為Y11係基本上唔會收生嘅,所以無得讀低一年。只有選擇好少量私校會辦嘅一年制GCSE課程(Y11)。

你有幾個選擇 :1 如果成績好可以讀sixth form. 但報independent school 有點遲,宜即刻行動。state school 嘅sixth form對入學年齡要求未必如低form咁嚴,宜盡快聯絡心宜學校,不要land咗先報,sixth form最緊要睇成績,likely 會有入學試,宜盡早安排,亦可能要提供DSE predicted grade 同AL 嘅成績對照,State school 可能對DSE課程唔了解
2 如果成績一般,可以考慮報大學嘅foundation course, 只要達標,就可以直上自己U,但要轉U就比較難
3 成績麻麻可以考慮去state college 讀一年制嘅GCSE,到時睇成績再打算。

你現在才考GCSE有點遲,不如先考IELTS,相信option 1,2都需要。

beastiebistro 發表於 22-2-4 22:52

私校要考入學試同面試。如果有問題,一係直頭唔收,一係覺得佢追得上照俾佢入,一係 ...

咁例如去讀F1公立,咁佢成績差,英文跟唔上,都照入F1?

首先英國無Form 1,所有班級係跟年分。所以9月1日夠11歲就入Year 7,夠13歲就入Year 9,如此類推。私立學校有資源,校長有酌情權決定權,所以有偈傾。公立學校流水作業,任何特別例子都加重佢哋工作負擔。校長無酌情權無決定權,(以我所知)任何特例都應該要同學校所處地區Council申請,審批要時間亦可能有好多條件考慮。個個Council,甚至個個審批嘅官員都唔同。而且英國認為課程設計甚具包容性,能夠有效照顧能力極參差嘅同學,所以我估除非完全唔識英文,否則可能都係會照入適齡班級。

呢啲係我個人認知,不過我哋呢度嘅討論其實都係紙上談兵。到最後你都係要落咗腳,申請咗學校,再同Council講晒你覺得嘅問題,先會有結論。

其實你點解會覺得小朋友跟唔上呢?小朋友適應能力量比家長想像嘅強得多,當英文變咗日常用語言,其實佢哋pick up得好快。

2020年例子:小一至中一在港完成(直繫學校),非英語國家讀了兩年,足齡移英讀Y9,但申請成功入讀state school Y8。
不知道這是特別例子,還是state school 校長一般都有酌情權。申請學校時可與admission 溝通問吓。

beastiebistro 發表於 22-2-6 12:07

首先英國無Form 1,所有班級係跟年分。所以9月1日夠11歲就入Year 7,夠13歲就入Year ...

我聽女兒舊同學媽媽話過到UK讀F2,莫非其實係yr8定yr 9佢convert咗嚟講?!
‹ 上一主題|下一主題