用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際學校 vs 直資
go

國際學校 vs 直資

個人preference是 直資>國際學校>LS

今年K2, 是時間要報國際學校RC / Grade 1。有沒有人讀住IS, 第二年再報直資?
得唔得?

一定有啦,呢度有人之前讀緊漢基考spccps

讀開IS,唔會想再入直資。

如果prefer 直資多於國際,不知是否只能接受某一兩間神校直資?如果一般直資也okay,建議不如專心準備考小,不用轉來轉去。

利申:我之前有諗過,但最後沒有實行。

piglover 發表於 22-1-22 16:37

都唔係㗎,唔少會照考神校,有d玩埋自行+抽獎添

wingetse 發表於 22-1-22 14:09

今年K2, 是時間要報國際學校RC / Grade 1。有沒有人讀住IS, 第二年再 ...

RC 你有無打算比400k 買NR?
定係有 priority?

無既話.. 你即管報左先.. 因為你in 左後都唔知排 waiting 要排到幾時..

我個 preference 同你一樣…
K2時 in 左 RC.. waitlist offer.. 到而家完全無聲氣..
K3 只考到3間唔太心儀既直私..
唯有邊讀邊等 RC..

回覆樓主:

Whts the difference of 直資 vs LS, where Both of those would have DSE at last? Or u refer to 直資 with both DsE and IB/IaL?

wingetse 發表於 22-1-22 14:09

今年K2, 是時間要報國際學校RC / Grade 1。有沒有人讀住IS, 第二年再 ...

其實而家D直私咁多人走,小一入唔到也不難插班,無謂兩個系統轉來轉去,況且國際咁貴,唔係首選無謂要比咁多錢。

回覆 Hwtsui 的帖子

清楚D講,就是直資/私校 > 國際 > 津校當然 最好 IB, DSE是最後。

得,年年都有人咁玩

wingetse 發表於 22-1-23 15:41

清楚D講,就是直資/私校 > 國際 > 津校當然 最好 IB, DSE是最後。

你自己唔怕辛苦係可以都試下,其實esf每年升yr2都有人走,就係入咗local,聽聞有d抽到喇沙,有d考到直私。

wingetse 發表於 22-1-23 15:41

直資IB成績較IS佳 目標SPCC/DBS?

其實宜家 k2 的話
按道理要有具體目標學校名單了
而不是大範圍粗略的 直資-國際-本地 之比較了
你心儀具體哪些學校?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 51&highlight=ib
優才,真道容易一點,但是都競爭激烈

如果早早已經決定IB,無乜理由唔係揀IS,而去入讀都唔知俾你讀唔讀到IB嘅直資,甚或本地IS~~~

回覆樓主:

我認為IS太貴,中文能力又唔好,不如留錢中學去外國讀私校日校.
直接去外國讀,國際視野和英文能力唔是更好咩?
但排我會排某些傳統女校和直資同一級.性格培養更重於成績.

有邊間直資中學保證學生一定可以讀IB ?~~~

piglover 發表於 22-1-22 16:37

是,食過好嘢還想食快餐?!

我覺得直資會谷中文,國際中文會輕鬆好多

如果中文無力谷,我推薦國際

mcl203 發表於 22-1-24 15:28
有邊間直資中學保證學生一定可以讀IB ?~~~

李寶春,唯一可衹提供ib的直資

Sing13 發表於 22-1-24 13:47
我認為IS太貴,中文能力又唔好,不如留錢中學去外國讀私校日校.
直接去外國讀,國際視野和英文能力唔是更 ...

係,去外國視野廣闊好多,同讀IS 又係唔同層次