用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
樓主: GloSee
go

[小學] 英基小學用家評價   [複製鏈接]

RE: 英基小學用家評價

yonfish 發表於 22-12-2 18:38
有關鞋呢個問題,我哋k1個時都有家長提出過,我讀個間當時都有做啲嘢回應家長,不過最後都係不了了之。我 ...
我嗰間開學之後就唔容許着片,所以我見好多未介片嘅小朋友成日瀨尿,
但又冇咁多清潔姐姐清潔,
所以感覺個班房好污糟,有陣尿味⋯

我知外國人衛生standard 都係差啲,
曾經見過有個外國BB喺街邊舔車轆個家長都唔mind..

但這幾年covid係咪可以着重返少少?

開學頭幾個星期我個女因為太怕生唔敢講去廁所(個時得兩歲半多啲),
返到屋企成裙同socks 鞋都係瀬濕晒,up住冇人同佢換,
個下覺得佢好似老人院嗰啲冇人理嘅公公婆婆咁好慘。

不過為咗個小學都繼續讀落去嘅,
希望個小學真係值得等啦。

supervi 發表於 22-12-2 11:42
回覆 aidan08 的帖子

多謝你分享親身體驗, 其實佢既大班教學都係我concern 之一

我個間又有唔係咁喎。

鞋方面我冇concern, 因為n班間學校都係咁所以冇理。

Admin 我個間雖然不至於態度非常有禮,但都有問有答,有1次因為一d事佢都盡量幫我解決左。

我反而好開心佢大班教學。以前佢係小班教學既,我當初都好擔心因為阿仔比較怕羞。但入左之後佢多左好多同學,佢仲記得晒個樣同名,間接可以提升佢social skill, 佢亦好鐘意同學同老師。個人多野講左,自信高左,我岩岩先問佢鐘意以前學校多d定而家多d, 佢都係答我而家。老師亦沒有因為大班而忽略佢,有時放學都會特登搵我傾一陣阿仔既野,佢返學發生既野都係家長日有講,感覺老師都應付照顧到咁多小朋友,另外係老師仲特登約我地再zoom, 傾下點應付阿仔係屋企扭計既問題。我感恩入到呢間學校同遇到好老師。

Falcon媽媽 發表於 22-12-2 22:46
我個間又有唔係咁喎。

鞋方面我冇concern, 因為n班間學校都係咁所以冇理。

我女小學IS轉IS, 小班變大班,小班Caring 好D好似kindergarten ,但又諗番大班似大人世界可以俾小朋友機會more social life, 同獨立D。

sabsab122 發表於 22-12-2 22:43
我嗰間開學之後就唔容許着片,所以我見好多未介片嘅小朋友成日瀨尿,
但又冇咁多清潔姐姐清潔,
所以感覺個 ...
濕晒都唔換?!!! 我個仔嗰陣都係未夠3歲返 K1所以都試過瀨尿,但佢嗰間有好多 spare 衫褲鞋襪,會幫佢喺學校換然後我哋洗乾淨就俾返學校

hilary_tang 發表於 22-12-2 23:16
濕晒都唔換?!!! 我個仔嗰陣都係未夠3歲返 K1所以都試過瀨尿,但佢嗰間有好多 spare 衫褲鞋襪,會幫佢喺 ...

咁好好喎,請問邊間?

yonfish 發表於 22-12-2 18:38
有關鞋呢個問題,我哋k1個時都有家長提出過,我讀個間當時都有做啲嘢回應家長,不過最後都係不了了之。我 ...
我大仔已經中學,從小讀國際學校,都好明白佢哋文化。大仔細個時,我都接受到佢哋唔會除鞋或換鞋入課室。只係呢幾年疫情嚴重,個病點影響小朋友,喺無咁明朗化之前,係好擔心,仲要當時政府政策係小朋友中咗,係唔可以比家長倍入醫院,種種原因都令家長好擔憂,好希望學校可以體恤吓,做多少少保護小朋友。尤其見到好多學校都做得到,包括國際學校。
去公園玩,一般會家長帶,疫情嚴重時,或者如果比較緊張小朋友衞生嘅家長,都會小心D睇住小朋友有冇捽眼捽鼻。響學校,環境咁密集,老師都唔會顧到咁多小朋友個人衞生。真係希望學校做多步,已經令家長放心D。最重要都係嗰句,好多幼稚園都做到呢點。個人感覺,咁多家長表達過,仍然唔會接受,感覺佢哋都係僵化,唔願意做多少少。

去廁所方面,其實我仔K1都係著片,K1尾先試吓唔著。上到K2, 佢識得自己嗌去廁所,自己喺廁所搞掂曬,但個老師唔係欣賞佢進步,而係指出佢仲要人帶去廁所,唔係自己行去廁所,講真,一間幼稚園連阿姐睇住吓或帶吓小朋友去廁所都無,仲要同家長講佢唔夠獨立,我真係覺得無言。仲要初頭我仔自己去時,好多時候整濕條褲,未識次次去得企理,都有比老師話響屋企訓練唔夠。我又唔係覺得老師呢方面處理得好差嘅,始終小朋友獨立D係好。不過作為IS, 我大仔經驗係佢哋一般好encouraging, 好少咁心急同唔包容,真係有D錯愕。

我嘅感覺係佢哋好似催促緊小朋友盡快自己搞掂,用想佢獨立呢個理由,免咗佢哋好多麻煩,又或者佢哋人手唔係好夠吧。

hilary_tang 發表於 22-12-2 23:16
濕晒都唔換?!!! 我個仔嗰陣都係未夠3歲返 K1所以都試過瀨尿,但佢嗰間有好多 spare 衫褲鞋襪,會幫佢喺 ...
雖然我對學校好多方面嘅感覺麻麻地,但公道D講,我仔瀨咗大小二便,或衫褲濕咗,都有幫佢換,都試過洗好比返我哋。咁耐只係試過一次濕咗無發現。

aidan08 發表於 22-12-3 00:01
我大仔已經中學,從小讀國際學校,都好明白佢哋文化。大仔細個時,我都接受到佢哋唔會除鞋或換鞋入課室。只 ...

好多IS幼稚園都expect小朋友上K1前戒咗片,我讀過三間IS幼稚園,都係得一間有EE在廁所幫手,另外兩間都冇的,其中一間係ESF, 但另一間係只收大B的。不過在ESF都試過玩水濕晒都有幫佢換衫,但就聽過有同學瀨poop, 係call家長去同佢換。
感覺ESF唔係Anfield那類,小朋友係獨立D,如果大B ok, 細B我見過話佢自理問題要repeat K2才升小。不過小朋友比較freestyle, 真係好開心。
至於除鞋,IS真係冇呢個concept, 如果入眼不見為淨。

aidan08 發表於 22-12-3 00:09
雖然我對學校好多方面嘅感覺麻麻地,但公道D講,我仔瀨咗大小二便,或衫褲濕咗,都有幫佢換,都試過洗好比 ...

係邊間?
So far我聽TY最麻麻
WKS同TC都好,可能新D

964000 發表於 22-12-3 09:48
好多IS幼稚園都expect小朋友上K1前戒咗片,我讀過三間IS幼稚園,都係得一間有EE在廁所幫手,另外兩間都冇 ...
都係嗰句,我明白鬼佬文化,我大仔細個時我絕對無想改變呢D文化嘅諗法。但疫情爆發,所有嘢都今時唔同往日,大把嘢危機管理下都要改變。而且,我聽過唔同分校,好多家長反映過,有D係成班家長一齊向學校反映。但佢哋都唔會接納,所以覺得佢哋係僵化。
我唔覺得小學需要除鞋,even佢哋都成日坐地下,因為小學生比較識照顧自己。

我大仔同細仔讀過幾間pre school IS, 外國人管理的都有人帶去廁所,自己搞得掂的基本上阿姐只係帶佢去門口,喺門口等佢而已。真係無見過小朋友自出自入廁所無人理。

我細仔K1時好多同學未toilet trained.

aidan08 發表於 22-12-3 10:17
都係嗰句,我明白鬼佬文化,我大仔細個時我絕對無想改變呢D文化嘅諗法。但疫情爆發,所有嘢都今時唔同往日 ...

以前ESF新生日有講開學時expect所有人戒了片,我哋都唔聽見有人K1要著片,可能疫情影響,以前N班係會幫小朋友train 戒片的,我都覺得呢兩年家有幼童的家長壓力好大,好彩我小朋友已大個,不過相信疫情最壞的時候巳過了,大家加油。

964000 發表於 22-12-3 09:50
係邊間?

TY有聽過小朋友冇返學,但因為大班睇唔曬,老師根本唔為意小朋友no show照take attendance
TC有朋友個仔去讀,由零英文train到流利,疫情期間網課support全部做足,admin覆得快,父母對學校甚滿意

係邊間?
唔係呢幾間…..

係邊間?

我大仔係TC, 我自己就覺得唔錯。因為我每日都會接我仔放學,會入去學校,見到環境同衛生都keep得好。

不過因為之後會搬去新界東,同細仔報左wks, 上次去playvisit 個時覺得wks 校舍冇咁好,不過問過用家,老師都好有愛心。而家十五十六中(emoji)

yonfish 發表於 22-12-3 12:47
我大仔係TC, 我自己就覺得唔錯。因為我每日都會接我仔放學,會入去學校,見到環境同衛生都keep得好。

不 ...

如果你會去新界東居住,建議都係讀返WKS 的英基幼稚園,因為SJS真係唔易入。

回覆 Radiomama 的帖子

我本身報既地址都係新界東,大仔都入唔到SJS,所以都知道SJS外校生基本唔洗諗。
不過大仔已經入左RC, 已經有priority, 我唔係一定要SJS,所以而家先可以"任性"考慮唔讀ESF幼稚園。

題外話,其實SJS同其實分校真係相差咁多?

我知道SC既成績好好,不過其他分校都唔係差。除左學費平過RC之外,仲有D咩其他好處?

yonfish 發表於 22-12-3 17:44

我本身報既地址都係新界東,大仔都入唔到SJS,所以都知道SJS外校生基本唔洗諗。

恭喜,咁就海濶天空。

yonfish 發表於 22-12-3 17:48

題外話,其實SJS同其實分校真係相差咁多?

我仔13年都在RC, 我好滿意喎。

我反而有少少覺得在SC的朋友仔女,讀書壓力大少少。
‹ 上一主題|下一主題