用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62校網一問
go

62校網一問 [複製鏈接]

想問下如果以下咁填62網,今年搏唔搏得過?

乙一 海官
乙二 石鐘山
乙三 荃天
乙四 柴天

1    0    0    0

sindy927 發表於 22-1-20 20:04

乙一 海官

62網2022年大抽獎有855個位
18間之中多數自行超收 得3間有餘

2022年
62網 統一/學額 | 自行
浸聯 42/150(28%) | 75
全完第一 8/25(32%) | 13
天佑 22/60(36.7%) | 30
深天 37/100(37%) | 50
荃天 34/90(37.8%) | 45

馬基 57/150(38%) | 75
海官 52/125(41.6%) | 63
荃官 63/150(42%) | 75
石鐘山 65/150(43.3%) | 75
聖十架 44/100(44%) | 50

思源 56/120(46.7%) | 60
伍季明 56/120(46.7%) | 60
柴天 48/100(48%) | 50
靈光 12/25(48%) | 13
何傳耀 50/100(50%) | 50

荃基 54/100(54%) | 50
石圍角 71/100(71%) | 50
潮公 84/100(84%) | 50
---------------------------------------------------------
總數: 855/1,865(45.8%) | 934

2022年度統一派位各小一學校網選校名冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_CA_Booklet.pdf

Poyau 發表於 22-1-21 01:51

每間都好平均..好難決定

乙一 海官

石鐘山乙一都收唔哂,叩門111優先見,你填乙二其本上要嚟叩門都無意思,建議將柴天放返乙二,乙四打後自己隨意填乙三可保留荃天,但荃天都係乙二未必抽到
62隨孖寶,間間都有支持者,所以乙二三都難揀,祝好運

happy2115 發表於 22-1-21 08:22
石鐘山乙一都收唔哂,叩門111優先見,你填乙二其本上要嚟叩門都無意思,建議將柴天放返乙二,乙四打後自己 ...

我之前係想荃天擺乙二,因為近家,但得番咁少位,又唔敢搏,1516中

乙二揀位多比較好,柴天,荃基,何小都可考慮

Poyau 發表於 22-1-21 01:51

800幾個位派得哂?真係滿足到需求?

乙二石鐘山一定無機會,唔好浪費個位,留意返今年開始62網無得借位,因為646566網全部轉晒小班教學(25)人一班,學位小左,競爭大左,乙二要止蝕呀。
萬一碌到最底,周圍扣門果種徬徨同壓力真係好辛苦。

乙一 海官

朋友上年乙二柴天已經唔中

回覆樓主:

請問乙一浸聯 二荃天,
三放荃基 四何小
定三何小 四荃基 好?

回覆 JennK 的帖子

荃基點都好過何小啩

yip144 發表於 22-9-30 00:50

荃基點都好過何小啩

咁會唔會何小放三穩陣d?因為荃天擺第二都好似有d危…

唔講其他, 荃基宗教背景, 校舍都比何小好, 何小應該少人揀D.
不過而家競爭程度我唔清楚, 何小乙三穩唔穩陣我唔敢講
‹ 上一主題|下一主題