用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 74區大抽獎填表(驚填錯,有無好心人幫幫) ...
go

74區大抽獎填表(驚填錯,有無好心人幫幫) [複製鏈接]

我係74區,想揀鐘聲
自選個間係鐘聲
甲一:會填鐘聲
乙一:都會填鐘聲

但我想問問,甲二,我可唔可以填跨區(73網)南元小架?

因為我都心儀南元小呢間
甲部係咪可以跨區,咁填係咪算自殺式架?

至於乙二乙三,係咪唔好填大熱門?

希望有好心人幫幫(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

甲部係可以跨區
不過甲部既位係勁少, 如果抽得中甲一應該入哂
而南元小又唔洗111叩門, 所以係你呢個情況, 擺甲二意義不大
如果目標清晰, 甲一, 乙一直接擺鐘聲
乙二, 乙三....好多74網既人已經話要擺天水圍學校...二線學校

利申, 前73網人

甲二放南元小其實無意義,或者考慮仲有冇另一間你都會考慮扣門萬一派得唔好就放甲二。74網唔少家長乙二已放72區小學,上年小朋友同學仔都係74網,乙二已放72青小都唔入直碌到好後,所以74競爭激烈嘅情況下真係要審慎

上年74區得一間叫"熱門"但乙2入到, 係真光, 但當然放乙2而入到都算係非常好彩。

多謝各位的解答,
好煩惱,乙二乙三唔知放邊間好

仲有一個問題,係咪甲二甲三可以漏空架?

andrew1128 發表於 22-1-20 20:57
仲有一個問題,係咪甲二甲三可以漏空架?

可以

andrew1128 發表於 22-1-20 10:12
我係74區,想揀鐘聲
自選個間係鐘聲
甲一:會填鐘聲

74網2022年大抽獎有600個位
包括本區420個及向72網借位180個
6間市中心共298個位佔近半(49.7%)

2022年
學校 統一/學額 | 自行
74網本區
徐澤林 27/120(22.5%) | 60
光明英來 53/150(35.3%) | 75
元官小 51/125(40.8%) | 63
鐘聲 66/150(44%) | 75
榮茵 71/150(47.3%) | 75
元朗真光 30/60(50%) | 30

陳淑英 22/50(44%) | 25
聖若瑟 30/60(50%) | 30

八鄉中心 15/50(30%) | 25
通德 8/25(32%) | 13
蒙養 9/25(36%) | 13
惇裕 38/50(76%) | 25
----------------------------------------------------------
本區 420/1,015(41.4%) | 509

2022年度統一派位各小一學校網選校名冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_CA_Booklet.pdf

唔考慮村校的話,理性上乙二要放天水圍借位學校。如放其他熱門校係乙二,預左乙一派唔到,就派到好後….
‹ 上一主題|下一主題