用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網 乙二
go

91校網 乙二 [複製鏈接]

大家好,想請教如果乙一放培基,
乙二 放沙崇,梁小,田小,沙主 邊間會穩陣啲

明明其實以上幾間都難入,只係想知相對上邊間會易小小

因為剛搬過嚟91,唔太清楚

謝謝大家
   1    0    0    0

noobie 發表於 22-1-18 21:45

上年沙崇乙二,衰咗

sharon0606 發表於 22-1-18 22:32
上年沙崇乙二,衰咗

謝謝你,都知唔容易的

noobie 發表於 22-1-18 22:36
謝謝你,都知唔容易的

乙一培基,趁呢幾個月,準備定叩門,上年培基叩門,拍片讀一篇國語及一篇英文(指定文章的,到時會網上公佈),再睇有無機會面試

sharon0606 發表於 22-1-18 22:39
乙一培基,趁呢幾個月,準備定叩門,上年培基叩門,拍片讀一篇國語及一篇英文(指定文章的,到時會網上公 ...

Ok thanks a lot

noobie 發表於 22-1-18 21:45

請問其他家長有提議嗎?謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

91係出名嘅天地網,乙二上面幾間都唔會多位 ,所以都唔隱陣
你要隱陣,試下放88網借位嘅學校,e.g. 白普理、王賜豪
恐龍家

小曳人 發表於 22-1-19 11:50
91係出名嘅天地網,乙二上面幾間都唔會多位 ,所以都唔隱陣
你要隱陣,試下放88網借位嘅學校,e.g. 白普理 ...

唔該哂,我見借位個啲學校唔係得好多位,其實借位學校係點樣運作?點解會穩陣啲?謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

noobie 發表於 22-1-19 20:38
唔該哂,我見借位個啲學校唔係得好多位,其實借位學校係點樣運作?點解會穩陣啲?謝謝
...
91 網嘅人,應該極少會放呢d借位學校响乙一,91太多好學校
所以,乙二都好肯定有呢個數字俾你抽

唔上網研究嘅人,仲响度排緊位,其實每年邊d學校乙一後仲有位剩,年年都可能有d唔同,我聽過田小有年乙一滿額!即乙二無位,所以,就算借位得個位數字,都起碼乙二一定有份抽先

當然,家長要比較埋邊間學校值得你咁做
我寫嗰兩間係88網要填乙一嘅學校

恐龍家

有朋友前年乙一放沙崇都入吾度,結果去左宝校。

回覆樓主:

田小好似易入D,過往幾年都有人乙二入到

funghon 發表於 22-1-27 22:17
有朋友前年乙一放沙崇都入吾度,結果去左宝校。
連沙祟放乙一都唔穩陣?
唔通乙一要放黃耀南先會穩陣

hkhk8888 發表於 22-1-28 12:22
連沙祟放乙一都唔穩陣?
唔通乙一要放黃耀南先會穩陣

對比大抽獎與小一學額顯示
沙崇雖比例上較多位 自行超收

2022年
學校 統一/學額 | 自行
91網本區 940/1,975(47.6%) | 989
一呂 33/120(27.5%) | 60
沙呂 55/150(36.7%) | 75
培基 45/120(37.5%) | 60
一胡 38/120(31.7%) | 60

梁鉅鏐 57/125(45.6%) | 63
蕭漢森 34/100(34%) | 50
沙主 58/120(48.3%) | 60
朱正賢 48/120(40%) | 60

沙胡 33/100(33%) | 50
沙循 15/100(15%) | 50
沙崇 43/100(43%) | 50
田家炳 48/100(48%) | 50
蔡榮星 60/150(40%) | 75

慈航 72/100(72%) | 50
聖華 106/125(84.8%) | 63
禾輋信義 77/100(77%) | 50
黃耀南 118/125(94.4%) | 63

88網借位 98
白普理 7 王賜豪 6 美林 15
張煊昌 9 冼次雲 12 張煌偉 9 禧恩 40

89網借位 100
馬禧 3
馬聖 5 泰伯 31 純陽 31 馬鞍山信義 30

總數: 940+98+100=1,138

2022年度統一派位各小一學校網選校名冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_CA_Booklet.pdf

Poyau 發表於 22-1-28 19:01
對比大抽獎與小一學額顯示
沙崇雖比例上較多位 自行超收
其實係咪大抽獎少於50%即係超收? 如果係既話, 成個91得四寶係冇超收......

hkhk8888 發表於 22-1-31 16:03
其實係咪大抽獎少於50%即係超收? 如果係既話, 成個91得四寶係冇超收...... ...

大抽獎每班可扣起1個留班位
低過50%是否自行超收要看有無扣位
扣起啲位可以給留班/叩門用
‹ 上一主題|下一主題