用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉機到英國
go

[英國] 轉機到英國 [複製鏈接]

請問大家最近有冇人坐過Qatar 轉機到英國?請問轉機需要預留幾多時間?有什麼事情需要注意?
   0    0    0    0

summer14 發表於 22-1-18 20:47
請問大家最近有冇人坐過Qatar 轉機到英國?請問轉機需要預留幾多時間?有什麼事情需要注意?
...

呢三條片係約一年前的,舊就舊左d,但希望都俾到啲岩使的資訊你:

https://www.youtube.com/watch?v=6bK2HyBuegE&t=6s

https://www.youtube.com/watch?v=KZFt1oCgPJQ

https://www.youtube.com/watch?v=ud78KBW9P7w

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Doha 轉機冇PCR 要求,只得一個terminal ,有好型嘅火車仔坐。

注意當香港ban LHR to HKG 時,HKG to LHR 未必日日飛。

奥脫福 發表於 22-1-19 09:29
呢三條片係約一年前的,舊就舊左d,但希望都俾到啲岩使的資訊你:

Thank you

Chole 發表於 22-1-19 14:16
Doha 轉機冇PCR 要求,只得一個terminal ,有好型嘅火車仔坐。

注意當香港ban LHR to HKG 時,HKG to LHR  ...

謝謝你!請問而家香港有冇ban英國嘅航班?

summer14 發表於 22-1-19 14:21
謝謝你!請問而家香港有冇ban英國嘅航班?

離境從來唔ban,但航空公司未必日日飛。

英國入境ban 到4/2 但唔知會唔會加時。

Flight ban 有DOH to HKG (Qatar), DUB to HKG (Emirates) , Helsinki (FINN),太多,跟唔切。

Qatar ban 應該禁到21/1。

謝謝你解答。想問即係二月四日之前都唔可以入境英國對嗎?若果Easter direct flight返香港應該無問題?

回覆樓主:

不能由英國入境香港,出境冇禁。

Easter 太遙遠,到時country ban 唔知完未(past record 英國返嚟由DEC20 ban 到MAY21, 1JUL 至mid AUG),有冇direct flight 亦唔知,BA 剛 cancel 到三月廿六,CX 出咗三月operating schedule ,非常少機:

LHR to HKG: 10,31 MAR
MAN to HKG: 17MAR

Thank you

summer14 發表於 22-1-19 23:21
Thank you

Sure!
‹ 上一主題|下一主題