用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK doctor shadowing
go

[英國] UK doctor shadowing [複製鏈接]

我囡想讀medicine! 現在在UK讀Year 12....A-Level成績可以(即A哂)!聽講話出年報Medicine在Personal statement 一定要有相關經驗如doctor shadowing...當初報學校時又話又配套但現在好似乜都冇。。要自己搵。。我隔咁遠好難幫。。。現在好徬徨驚真係錯過機會咁過來讀反而兩頭唔到岸。。希望過來人可以幫手。。謝謝大家
   2    0    1    0

回覆 isis_dad 的帖子

希望可以給你一些資料參考,我個女早幾年前在英國讀書時,要主動自己寫email 問醫院醫生要求 job shadowing, 又問學校部門主管有冇相關工作,師兄師姊幫忙。去到外國,所有事情都要主動自己想辦法解決,祝一切順利。

回覆 iloveyoga 的帖子

謝謝你資料,我都有叫佢自己找吓。。不過佢仲細對求人經驗都係不足。。所以我要向大家請教再看看有什麼可幫佢。。。當然我已經不時吹佢都要靠自己/找學校/找監護人/Host family/personal tutor.。。但怕錯了時機><

isis_dad 發表於 22-1-18 11:37
我囡想讀medicine! 現在在UK讀Year 12....A-Level成績可以(即A哂)!聽講話出年報Medicine在Personal  ...
首先,要睇睇心儀大學要求。再打算

我囡想讀medicine! 現在在UK讀Year 12....A-Level成績可以(即A哂)!聽講話出年報Medicine在Personal  ...
呢兩年疫情下係英國無論搵西醫或牙醫的 shadowing 超難。如果必須要有相關經驗、又有時間,唯有今個暑假返香港搵相熟醫生幫手(不過香港咁疫情,friend 都好難幫你)。

回覆 manning2014 的帖子

謝謝,我就是頭痛中。。我太太已經是做相關行業都難幫佢找。。我現在乜都要試下了

isis_dad 發表於 22-1-19 13:53
回覆 manning2014 的帖子

謝謝,我就是頭痛中。。我太太已經是做相關行業都難幫佢找。。我現在乜都要試下 ...

我仔是幾年之前在英國中學讀書的,當年學校是有幫他找shadowing, 但依家相信係因為疫情,所以唔係咁容易安排…….

我囡想讀medicine! 現在在UK讀Year 12....A-Level成績可以(即A哂)!聽講話出年報Medicine在PersonAal  ...

英國報醫Alevel3科可以了 基本'bio A,Chem(一定要讀) A, Maths A, GCSE 英文B或以上;數學A*如果英文無A或B要考雅思要到達所報之醫學院要求成續;還有Y12讀完時6月份至9月份要報考UCAT或BMAT;不時讀書知識;安排跟醫生實習之後有評語等等……PS要完成要找老師寫你報告要預測A Level成續;10月中截止報名時透過UCAS呈交及選5間醫學院;4間報正醫;但有一間衹可報相關醫學;一般選擇BIOMEDICAL SCI.,考UCAT或BMAT可買書做;但香港很難購買;了解怎樣考MMI

回覆 isis_dad 的帖子

當年我個女都係大約五月左右才四出尋找job shadowing, 可能到時英國疫情有好轉,會有醫院肯收學生,凡事正面睇,千萬不要給太多壓力比自己及小朋友。同時,我個女做完醫院shadow, 主管部門沒有任何白字黑字評語。只有部門秘書email 記錄,証明連續兩個星期的實習証明。希望可以幫到你。

回覆 iloveyoga 的帖子

謝謝資料!我都會叫佢自己努力搵!希望成功啦

回覆 adobee 的帖子

這點也有點了解,所以佢已經選了相關subject了...但最難便是找相關工作!謝謝資料
‹ 上一主題|下一主題