用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國際學校插班面試有感
樓主: monmonbbb
go

國際學校插班面試有感 [複製鏈接]

piyohk 發表於 22-1-18 18:35

鐵粉日日都走出嚟讚不絕口,但身體卻很誠實⋯⋯走佬。

作為九龍人,只認得幾間港島學校的校服,呢間真係無乜印象。溜連EK 一段日子,發覺不少鐵粉最後都係跳船,當然去到新校又成為另一鐵粉啦。其實喜歡自己小朋友的學校無問題,但過份吹噓誤人子弟就不太好啦。

creambun 發表於 22-1-18 19:39
作為九龍人,只認得幾間港島學校的校服,呢間真係無乜印象。溜連EK 一段日子,發覺不少鐵粉最後都係跳船, ...

⋯⋯同意。
鐵粉的本意是「哂」自己仔囡有幾叻,唔理資料是否正確/理據 ⋯⋯「估」之嘛,聽返嚟係咁㗎,總之我講你就信啦。
結果若是「誤人子弟」,就「唔關我事」

creambun 發表於 22-1-18 19:39
作為九龍人,只認得幾間港島學校的校服,呢間真係無乜印象。溜連EK 一段日子,發覺不少鐵粉最後都係跳船, ...

咁吹噓同樂意分享,又係兩回事,但啱既,咁大個人,真係要識分析,始終網上分享既野,有個人睇法存在,每人盡不同,不過總好過不停曲解人地意思,但又唔肯分享,重複又重複咁,又有咩意思呢?
又真係EK上經常以成績論校,某校成績近年非常好,見有網友都多講,咪自己了解下,親自去聽下簡介,先去再取捨,又幸好真係親身了解過,知道某校並不適合自己。成日都講,自己先最清楚自己小朋友既情況,唔通人講完(個人分享)就單方便相信?不過要懂得尊重,入左先發現唔適合,個責任可以推俾人?網上分享,參考下算啦,要放返落自己實際需要、家庭要求等⋯⋯

PTL_L 發表於 22-1-18 20:07
咁吹噓同樂意分享,又係兩回事,但啱既,咁大個人,真係要識分析,始終網上分享既野,有個人睇法存在,每 ...

這個帖是講插班所見所聞,我都在分享所見呀!妳上次講人哋中學,我都有分享資訊,甚至開心些牙給朋友,朋友見到妳嘅分享都 ⋯另外,我只是無分享人哋囡兒嘅資料畀妳,所以妳堅持唔信。
至於妳對MSS/高主教的分享,我從來沒有參與。似乎對號入座嘅鐵粉,好似係妳喎。

piyohk 發表於 22-1-18 20:38

這個帖是講插班所見所聞,我都在分享所見呀!妳上次講人哋中 ...

本人絕無冇針對你之意。而你朋友女兒情況,我冇話唔信(我有講唔排除,始終都係估計情況,自己只係家長一名,眼界係狹窄既,但我同你朋友睇法好似無抵觸呀),你可以睇下我哋討論既post先。重申,朋友女兒情況,本人唔需要了解。
另外,人地直屬中學安排如何,都係ek 上得知加上個人估計(亦有唔少網友認同)。如果因為過多分享自己認識較深既學校就叫鐵粉,本人惟有認了,但聲音有兩面會好啲,因為感覺太個人喇。

PTL_L 發表於 22-1-18 21:00
本人絕無冇針對你之意。而你朋友女兒情況,我冇話唔信(我有講唔排除,始終都係估計情況,自己只係家長一 ...

個人估計⋯網友認同⋯所以「分亨」⋯無語這個會否「誤人子弟」呢?
分享自己認識較深嘅「人哋中學部」⋯更無語。妳都係分享自己孩子在學嘅學校⋯⋯高主教/MSS。
請問妳細仔有沒有轉校?可以分享新校給大家知嗎?

鐡粉口中是「分享」,他人眼中是「吹噓」,兩者只是一線之差。自身分享是美德,如果只是將其他網友所言,加上自己憑空想法當成自身/朋友「經驗」分享,不斷重複去眨低他校,抬高愛校又有何意思呢?

monmonbbb 發表於 22-1-18 11:27
最近半年去過好多間國際學校面試,港島九龍都有。因為係插班,所以每位來面試嘅小朋友都有在讀緊嘅小學。而 ...
有朋友仔讀xx,谷到癲,佢都幫緊仔仔搵學校。如果揾唔到就過英國

2jkidsfather    發表於 22-12-20 17:07

piyohk 發表於 22-1-18 21:21
個人估計⋯網友認同⋯所以「分別」⋯無語這個會否「誤人子弟」呢?
分享自己認識較深嘅「人哋中學 ...

不在其位 不謀其政,不明白為何要估計加想像去評論他校,這樣好易誤人子弟。

creambun 發表於 22-1-18 21:51
不在其位 不謀其政,不明白為何要估計加想像去評論他校,這樣好易誤人子弟。
...

她的論點是她女兒插班讀人哋小學部,雖然升中去咗MSS,但對人哋中學部認識較深(真認識嗎?),所以樂於與網友分享「個人估計」和「聽返嚟」嘅「資料」(資料正確嗎?)。
大家唯有「要識分析」。

piyohk 發表於 22-1-18 21:21

個人估計⋯網友認同⋯所以「分亨」⋯無語這個會否「 ...

咁總好過願意分享,同收收埋埋又怕俾人知係唔同。

piyohk 發表於 22-1-18 22:05

她的論點是她女兒插班讀人哋小學部,雖然升中去咗MSS,但對 ...
其實講嚟講去都係一件事,點解你可以執著好耐?另外,應該其他直中,我都有分享過個人睇法,有睇到嗎?

creambun 發表於 22-1-18 21:51
...

認同,但討論區唔可以發表睇法?上次講到樓主要delete 既post(spcs),何嘗唔係「不在其位 不謀其政」?又就算在其位又如何?要俾人曲解總有人曲解。

PTL_L 發表於 22-1-18 22:17
咁總好過願意分享,同收收埋埋又怕俾人知係唔同。

願意分享「估計」「唔凖確的資料」⋯⋯ 妳都嘅「坦白」喎

piyohk 發表於 22-1-18 22:22
願意分享「估計」「唔凖確的資料」⋯⋯ 妳都嘅「坦白」喎

係㗎,「估計」是應該寫,因為唔係真實某校收生工作,總好過又係聽人講當自己分享,不過又要話人地聽人講,但「唔準備的資料」本人邊到有寫?

PTL_L 發表於 22-1-18 22:23
係㗎,「估計」是應該寫,因為唔係真實某校收生工作,總好過又係聽人講當自己分享,不過又要話人地聽人講 ...

妳唔好改咗以前嘅分亨,就當「無分享」過啦,例如:妳女兒考級十,因知其他考成點,但貴校(小學)又無各次排位。
請問妳女兒在MSS中1(2020/21)是否考到級頭,可以分享一下成功之道嗎?

piyohk 發表於 22-1-18 22:29
妳唔好改咗以前嘅分別,就當無「分別」過啦,例如:妳女兒考級十,因知其他考成點,但貴校(小學)又無各 ...

其實大家都知大家存在多年,你又何嘗咩時候分享過?只知你小朋友同我小朋友同年,早年很氣憤,因老師估錯banding 1B->2A,你小朋友最後入邊間灣仔1b 中學呀?可分享嗎?

又本人從來無改左任何野,就之前討論,本人唔介意你搵返舊post出嚟,如有寫錯,本人可即改,所以你都唔好太執著喇。

clz 發表於 22-1-18 21:42
有朋友仔讀xx,谷到癲,佢都幫緊仔仔搵學校。如果揾唔到就過英國

自從轉左校 都覺得其實咁谷為咩呢

monmonbbb 發表於 22-1-18 22:36
自從轉左校 都覺得其實咁谷為咩呢
小朋友之前都係讀谷谷學校?

PTL_L 發表於 22-1-18 22:37
小朋友之前都係讀谷谷學校?

都吾叫谷架啦 個仔跟吾上都無辦法
‹ 上一主題|下一主題