用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 消失中的學童
go

消失中的學童

上年九月,教育局表示2022/23學年升小適齡人口為58,500人,而實際拿表參加小一收生的人數為48080.中間差額為一萬人。如果倒推出生年份,2016年香港有60856個嬰兒出生,也就是說教育局掌握的適齡學童數目係少於當年的初生嬰兒。
從六萬幾個初生嬰兒到四萬八拿表,中間相差的一萬二千個學生的去向值得玩味。

根據教育局的資料,香港大約有二萬五千個學生讀國際小學,還有部分提供IB課程的私校如ISF,VSA
我當有五千個學童去左國際學校,翻查過去數字,每年適齡學童同拿表人數的差距也基本在四五千之間。我相信五千人唔會參加派位是一個公平的數字。

那麽從今年的數字可知,教育局已知有兩千個學童已經永久離開香港。而還有五千個學童不知所蹤,可能離開香港,可能滯留内地。

而2022/2023已經進入下半場,2023/2024即將開場,倒推2017年的初生嬰兒為56548,是否意味著2023/2024的小一大抽獎只會有四萬四?

回覆樓主:

消失咗嘅好多都係揸香港身分證而居住喺內嘅兒童,只因為疫情關係冇得嚟香港返學,當疫情推卻,全面通關之後,人數就唔會差距咁大。

快樂火雞 發表於 22-1-18 11:20
上年九月,教育局表示2022/23學年升小適齡人口為58,500人,而實際拿表參加小一收生的人數為48080.中間差額 ...

應該係單非、未落或甚至不來港讀書

Soundervolt 發表於 22-1-18 11:31
消失咗嘅好多都係揸香港身分證而居住喺內嘅兒童,只因為疫情關係冇得嚟香港返學,當疫情推卻,全面通關之後 ...
係無左跨境學童.

但呢三年小一已經接近無雙非啦. 只係影響整體學童人數減少. 唔關小一事.

chanti 發表於 22-1-18 13:29
應該係單非、未落或甚至不來港讀書
唔係啦. 單非一向大部份都係香港讀書同居住. 跨境比較少. 近年唔同十幾二十年前, 深圳生活費好高. 兩頭家開支仲大. 係班比較富貴嘅雙非先至日日來回.
我認識有啲家庭甚至因為疫情, 提早全家搬返香港定居, 本來佢地係大陸工作.

你未計有D做大B,有D移民

fasola 發表於 22-1-18 14:30
係無左跨境學童.

但呢三年小一已經接近無雙非啦. 只係影響整體學童人數減少. 唔關小一事.  ...

唔係雙非,香港而家有三十幾萬人居於大陸,當中唔少人都係喺大陸結婚產子,呢批以經唔係「雙非」,我公司都有呢類喺香港工作,放工放學返大陸生活嘅家庭。佢地啲子女都因為疫情只有留喺大陸讀書。而我嗰位員工就要留喺香港同佢阿媽住。

疫症未爆發時喺各大中港關口就睇到小朋友返放學嘅盛況,了解封關對一般普羅中港生活家庭嘅影響。

出生人口在瘋狂下跌中 上年好像只有三萬幾出生 過幾年小一派位可能只有兩萬幾 都幾恐怖
再望一望人口結構 二十歲左右每年只有五六萬人 將來出生數字可能只有兩萬

快樂火雞 發表於 22-1-18 11:20
上年九月,教育局表示2022/23學年升小適齡人口為58,500人,而實際拿表參加小一收生的人數為48080.中間差額 ...

唔只國際學校唔拿派位表,我當年考直私,都無參加派位。

到時可能某D學校又被淘汰