用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2尾band3頭女仔觀塘轉九龍城網
go

band2尾band3頭女仔觀塘轉九龍城網

就讀二線觀塘小學,請問有冇so?
定會進一步跌band
謝謝賜教

siufung 發表於 22-1-17 09:37
就算二線觀塘小學,請問有冇so?
定會進一步跌band
謝謝賜教

如果是官塘邊緣學生(如B1C生、B2C生),不建議轉,因有風險跌Band。

tpmon 發表於 22-1-17 11:39

如果是官塘邊緣學生(如B1C生、B2C生),不建議轉,因有風險跌B ...

謝謝
小朋友應該band 3頭/中的。除非呈三標童上身力追,否則應該都企住B3
反正b3, 九龍城d band3學校會唔會好過觀塘少少?

siufung 發表於 22-1-17 11:46
謝謝  
小朋友應該band 3頭/中的。除非呈三標童上身力追,否則應該都企住B3
反正b3, 九龍城d band3 ...

九龍城較好校風的B3頭是彭學高,政府買位直資創知 (註: 親中愛國學校)。

轉不轉,視乎你喜不喜歡以上的中學。

tpmon 發表於 22-1-17 12:39
九龍城較好校風的B3頭是彭學高,政府買位直資創知 (註: 親中愛國學校)。

轉不轉,視乎你喜不喜歡以上的中 ...

多謝意見
是,見彭學高評價都幾正面

siufung 發表於 22-1-17 12:41
多謝意見  
是,見彭學高評價都幾正面

如果轉,你甲1、乙1就填這間啦!

或許抽入的機會只是一半半,因九龍城B2生以此做保險位。

個人覺得九龍城區既B2~3既中學會好過觀塘區..先唔講成績, 九龍城區既中學校風唔會差得去邊, 除左一兩間極差之外, 彭學高個人上年去過學校參觀, 感覺老師比較COOL,比較去過的其他中學老師沒那麼熱誠,  個人感覺一般, 上年我地學校有B3同學入左, 家長話學校唔算谷, 冇乜功課,校風應該都可以既, 創知就有b2尾既同學派左, 如果入到英文班, 聽家長講都幾谷下, 同埋同學家長講呢間校規好嚴, 唔知關唔關(親中愛國)既關係.. 要嚴守紀律其實2尾3頭都仲有基道, 聖三一..如果呈3真係有好轉既, 想博d就胡兆熾,伍筍節..呢d都可以考慮吓既..

ckhmama 發表於 22-1-17 13:33
個人覺得九龍城區既B2~3既中學會好過觀塘區..先唔講成績, 九龍城區既中學校風唔會差得去邊, 除左一兩間極差 ...

問題是樓主的孩子就算呈3在官塘網考好上返做B2C生,轉到九龍城有機會唔抵做B3A生。

回覆 tpmon 的帖子

都係既, 所以我咪覺得就係九龍城既B3中學, 校風都唔會差得去邊囉..相信會好過觀塘區既BAND3中學校風,咁如果預左自己係B3生, 都冇得再低架喇..夠膽就博一博囉..我地學校有兩個老師話B3生既同學(佢地同級名次只差一名), 一個入左胡兆熾, 一個入左蔡功譜, 所以夠膽博, 同埋呢一兩年又移民潮, d家長進取左好多, 所以如果B3生NO.好既, 同好前既, 有機會派 到d BAND2中尾既中學架...