用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問,如果由直資轉直資
go

請問,如果由直資轉直資 [複製鏈接]

小朋友本身讀直資龍校,已簽直升協議,所以冇申請自行/大抽獎,只申請了幾間都係直資既中學,有一間剛出了offer, 但並不太心儀(原諒我地因為知呢間早考早出offer, 所以或多或少想比佢練習下先,因為龍校本身唔會有任何面試既訓練/預備)。本身我地諗住唔去註冊,但有朋友叫我地都去註冊先,請問如果註冊,交留位費及承諾書(我地手頭冇嗰份小六學生資料表),係咪唔會即刻通知小朋友而家讀緊既直資學校而cancel學位?因為我地想等三/四月真係心儀既學校如果有offer先通知而家既小學。朋友說應該係稍後三四月等我地主動問學校攞番份小六資料先count係正式轉會。

1    0    0    0

回覆樓主:

你無果份小六資料表,應該註冊唔到,睇清楚offer封信

geminialing 發表於 22-1-16 10:56
你無果份小六資料表,應該註冊唔到,睇清楚offer封信

學校話出唔切信,打電話比offer , 叫我下星期去註冊,我有同學校講話無小六資料,佢話明白冇問題,叫我去交留位費同簽承諾書先

回覆樓主:

情況咁特別,真係要等高人答
不過我覺得你已經係一條龍,而呢間只諗住練習唔打算讀
何必務風險比現讀學校知,註冊意義何在呢?

Arabellahk    發表於 22-1-16 12:26

蓮蓉包 發表於 22-1-16 10:36
小朋友本身讀直資龍校,已簽直升協議,所以冇申請自行/大抽獎,只申請了幾間都係直資既中學,有一間剛出了 ...

唔諗住去註冊即唔打算去讀,咁仲去註冊做乜?

其實我本身都係咁諗,諗住多一事不如少一事。不過朋友話而家考到學校比本身banding 高dd, 覺得呢個階段都可以註冊佐先,再等下有冇好d offer 或者到時真係決定留返原校。

蓮蓉包 發表於 22-1-16 12:09
其實我本身都係咁諗,諗住多一事不如少一事。不過朋友話而家考到學校比本身banding 高dd, 覺得呢個階段都可 ...

以我所知最近公佈左結果直資有福中同優才
你話自己學校只低dd咁都應該係band1
比我就無謂搞咁多野
直接等四月心儀學校算啦

如果係dbs就另計(見有人收過early bird),Take左先

其實我本身都係咁諗,諗住多一事不如少一事。不過朋友話而家考到學校比本身banding 高dd, 覺得呢個階段都可 ...
中學banding高dd其實意義不大,反而應該考慮,如果冇其他offer, 只有在讀龍校,或依家呢間,最後會讀邊間?
如果只有兩個選擇,也唔會讀,多一事不如少一事,練習面試的目的已經完成,不用去註冊。
如果二揀一,會跳船,就去註冊。

有冇問下小孩喜歡那一間多?唔好只睇個dd banding , 看科目、課外活動選擇、小孩喜好吧。

蓮蓉包 發表於 22-1-16 11:17
學校話出唔切信,打電話比offer , 叫我下星期去註冊,我有同學校講話無小六資料,佢話明白冇問題,叫我去 ...

如果呢間直資話無學生資料表都無問題,可以註冊,即係佢哋鎖你唔住,亦應該唔會交你個名上EDB。亦即係唔會影響你宜家條龍offer~~~

感謝大家的意見(emoji)(emoji)

geminialing 發表於 22-1-16 12:39

以我所知最近公佈左結果直資有福中同優才

Agree
‹ 上一主題|下一主題