用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 落車的影響
go

落車的影響  

請教:如果一間學校落車,對本來已打算入讀而肯定可入英文班的學生。那麽學校落車對他的影響在哪?
是否"落車"意味學校正downbanding緊,還是教學資源同質素都會有所下調?
謝謝

siufung 發表於 22-1-13 07:44
請教:如果一間學校落車,對本來已打算入讀而肯定可入英文班的學生。那麽學校落車對他的影響在哪?
是否"落 ...
首先落車並唔意味著學校既教學資源有影響。至於質素會變好定差,就好睇學校既實際情況,更重要既係管理層既質素同危機感。
如果一間學校被落車,對本來已打算入讀又肯定可以入到英文班既學生而言,其實影響唔大。因為學校大多數資源仍然用喺英文班度,同之前無太多唔同。
反而少咗錯配,管理得好可能更好,原因係教啲讀唔掂英文既學生,迫佢哋用英文學習,無論對老師同學生都係痛苦既事。
而對不幸入到落車學校既中文班,亦未必係壞事,原因係同中文學校比較,落車英中既中文班學生,只要夠努力,多咗嗰升英文班既可能性。

siufung 發表於 22-1-13 07:44
是否"落 ...

生源係最主要問題, 主要收開band 1生, 之後多咗band 2生, 咁教法/程度/出題全部都要相應調整。就算入到英文班, 最後考試都係同一份卷。

假設學校完全不變, 甚至全力趨谷, 咁band 2生受唔受到呢?可能要家長一齊配合先得! 2面夾攻!

Arabellahk    發表於 22-1-13 13:44
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-13 12:01
生源係最主要問題, 主要收開band 1生, 之後多咗band 2生, 咁教法/程度/出題全部都要相應調整。就算入到英 ...

同意對收生會有影響本身收得b1唔係多,曝光後可能以後更加收得少b1生,到時整體氛圍可能會變,就會低處未算低,有些嘢唔係管理層叻老師吹谷就可以力挽狂瀾谷底反彈㗎。我都同意前面jm講對於學生反而更具彈性,惟擔心巧婦難為無米之炊。

gracelam 發表於 22-1-13 12:01
生源係最主要問題, 主要收開band 1生, 之後多咗band 2生, 咁教法/程度/出題全部都要相應調整。就算入到英 ...
認同,生源問題....到時Brand 2c 學生都可以抽入去...

7-seven 發表於 22-1-13 12:44
同意對收生會有影響本身收得b1唔係多,曝光後可能以後更加收得少b1生,到時整體氛圍可能會變,就會 ...

片面理解,如果學校唔有大改革,校長老師都係同一班人,咁容易推返上英中,就唔使㩒鐘落車了~~~

mcl203 發表於 22-1-13 13:47
片面理解,如果學校唔有大改革,校長老師都係同一班人,咁容易推返上英中,就唔使㩒鐘落車了~~~
...

標籤效應唔可小覷,重新推返上去都要等6年後,學校也唔太可能一夜之間大換血。不過呢,三分天注定七分靠打拼上下齊心也是一切皆有可能!

7-seven 發表於 22-1-13 14:21
標籤效應唔可小覷,重新推返上去都要等6年後,學校也唔太可能一夜之間大換血。不過呢,三分天注定七分靠打 ...

九真都係打拼出來的EMI

gabejang    發表於 22-1-13 16:52

gracelam 發表於 22-1-13 15:04

升緊同降緊,基本存在元素唔同吧~~~

真光系始終有追隨者,都唔否認學校有做嘢。

回覆樓主:

九真小/九真中,似乎人哋嘅軟件準備咗好耐去配合學校目標~~~

一般而言,英文小學往往較重視英語學習,難免忽略學生的中文發展。九龍真光中學(小學部)雖為英文小學,但同樣重視中文課,繼承真光弘揚中國文化的傳統,做到中英兼擅。「其實真光一直以來都是中文教學,自總校長李伊瑩校長來到後,我們便和中學一起,逐步轉為英文教學。正正由於學校長久以來的中文優勢和近年的英文教學,我們在語文政策上會更注重雙語,而不會只側重英文。」

https://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C%23&suid=120153662|^|https://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C%23&suid=120153662

EMI真係靠打拼?

如果以DSE即結果論英雄,那麽可以講靠打拼.但EMI係以收入論誰是狗熊啵.

DSE成績來計算,循道好過好多未落車的中學,包括同區的EMI,是否單憑打拼即可?(循道的落車應該好多人理解原因,但落車的影響卻深遠).

個人覺得九真係得意於市場.女仔自細聼教聽話的佔多數,因而B1率或者講首4成的佔較多數(論智力的金字塔頂端,還係男仔佔多數).而KL3似乎少了B1女校的選擇,(指僅僅B1而非B1a,直資除外).

九真上車,而無中學落車,引發另一個思考:KL3真的B1位多到滿溢?

循道落車,卻真係印證KL1的B1位過多了.即若果KL1的B1位不足,循小班B1生能隨隨便便就在乙部中其他B1中學?或者講,主要連續有B1生乙部沒首先報直屬而不中B1跌落其他B2校,往後誰敢乙部棄直屬?望下循小每年幾十個入它校的B1生,而直屬卻失落EMI,只能嘆句奈何

medicine 發表於 22-1-13 15:35
EMI真係靠打拼?

如果以DSE即結果論英雄,那麽可以講靠打拼.但EMI係以收入論誰是狗熊啵.

九龍城區多b1位,九真生源應該大部分b2, 就算幾鍾意女校, b 1女仔冇理由咁快投降直入九真, 前面起碼放埋丘中先!

EMI真係靠打拼?

EMI真係靠打拼? The answer is yes and no。
先講no,正如你所講,同DSE唔同,DSE係係產出論英雄,PS1係投入論英雄。
至於yes,其實PS1成績(收到既學生質素)係間接受到DSE成績影響。

EMI真係靠打拼?

同意循道落車印證咗KL1既B1位過多,我一直都奇怪點解之前有網友話區內B1位唔夠。

gracelam 發表於 22-1-13 15:42

九龍城區多b1位,九真生源應該大部分b2, 就算幾鍾意女校, b ...
如果九真既生源真係大部分B2,咁佢就唔可能變EMI。

王家爸爸 發表於 22-1-13 15:44
同意循道落車印證咗KL1既B1位過多,我一直都奇怪點解之前有網友話區內B1位唔夠。 ...

仲有利男不利女嘅傳說~~~

王家爸爸 發表於 22-1-13 15:46

當有0的突破,就可能出現234,一路向晴。當你手執A仔,一旦破B破C,就會出現鳥獸散~~~

王家爸爸 發表於 22-1-13 15:46

靠小學部?

gracelam 發表於 22-1-13 15:42
九龍城區多b1位,  九真生源應該大部分b2, 就算幾鍾意女校, 冇理由咁快投降直入九真, 前面起碼放埋丘中先!
...
如果大部分B2的論點屬實,那麽,算51%.
B2a,B2b,B2c理應同概率抽入,那麽還會是EMI嗎?

KL3沒落車的中學,已經講明位真係多好多?還係就算多,亦多不了幾個?

假如,B1位多200個,以KL3超過四千個考生來講,係多好多嗎?但多200個B1,就已經好大可能需要有中學落車了,即基本上尼200個B2生會集中在某一兩間中學,算算B2a,b,c的隨機性,落車會遠?