用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟英文中學觀塘 校風
go

聖若瑟英文中學觀塘 校風 [複製鏈接]

聖若瑟英文中學觀塘 校風 教育水平 好唔好?
   0    0    0    0

回覆 Davidchi 的帖子

抽獎位不多... 朋友想入

Band 2男校, 掛名英文中學但又不是全英中, 除非鍾情男校, 如果唔係觀塘區都有唔少Band 2學校選擇。

回覆樓主:

請問觀塘Band 2B 男仔,有邊間校風好嘅推介,直資/資助都冇所謂

回覆 celiawo 的帖子

傳統津校可考慮 寧波公 / 二 (不過校舍舊, 比較隔涉)BAND 2頭可搏下呂郭/羅陳
想讀英中可試下聖道迦南

lisablackpink 發表於 22-12-9 11:14
回覆 celiawo 的帖子

傳統津校可考慮 寧波公 / 二 (不過校舍舊, 比較隔涉)BAND 2頭可搏下呂郭/羅陳

謝謝意見,會考聖道迦南,不過今年佢收生好似要求高咗,怕仔未必入到,諗住自行報間有機會入嘅,繼續考直資。
基考係咪好差?因為好近屋企,自行想報呢間?又睇到負面新聞,有啲擔心。

回覆 lisablackpink 的帖子

請問係唔係以上幾間中學都較聖若瑟英文中學好?因為上網見到聖若瑟係2A, 而寧波第2及聖道迦南係2B-C,
請指教, 謝謝

bananaGi 發表於 22-12-6 10:55
回覆 Davidchi 的帖子

抽獎位不多... 朋友想入

唔好俾「非保留學位」數目細嚇親,因為年年小學部的直屬位都用唔哂,
有剩果幾十個位會放番出公海。

另外SJACS升中四已經可以修三個X。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-12-9 14:59
唔好俾「非保留學位」數目細嚇親,因為年年小學部的直屬位都用唔哂,
有剩果幾十個位會放番出公海。
thank you

咁, 瑪利多唔多位?

bananaGi 發表於 22-12-9 15:30
thank you

咁, 瑪利多唔多位?

SMCC?(個頻道轉得咁快嘅?

同SJACS的情況不同,就SMCC而言,每年大抽獎時公佈的應該
己經係實數(因為小六上學期兩校的同學已決定是否直升)。前年移民
潮初現,單單下學期天神就走左十幾人,果d無用到的直升位應該成為
左叩門位。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Michelle426 發表於 22-12-9 13:28
回覆 lisablackpink 的帖子

請問係唔係以上幾間中學都較聖若瑟英文中學好?因為上網見到聖若瑟係2A, 而寧 ...
想當年10幾20年前(仲係Ban1-5年代), 聖若瑟係BAND 1, 而家跌左去BAND 2. 而兩間寧波想當年係BAND 4學校, 而家係BAND 2.... 睇得出邊D學校進步, 邊D係退步而於SCHOOLXXD話BAND 2A/B/C, 每年都會因DSE分績上上落落, 總之呢幾間都係BAND 2, 睇你揀中中/英中, 直資定津校吧~

lisablackpink 發表於 22-12-12 12:23
想當年10幾20年前(仲係Ban1-5年代), 聖若瑟係BAND 1, 而家跌左去BAND 2. 而兩間寧波想當年係BAND 4學校, 而 ...
母語教學改革, 聖若瑟比人老點自已落船轉中文, 實際係上左賊船

2jkidsfather    發表於 22-12-14 21:43
pccw2017    發表於 22-12-12 14:44

mch411 發表於 22-12-12 12:45
母語教學改革, 聖若瑟比人老點自已落船轉中文, 實際係上左賊船
當年校長真不智!

Davidchi 發表於 22-1-12 19:08
聖若瑟英文中學觀塘 校風 教育水平 好唔好?

SJACS 2022年文憑試成績
------------------------------------------------------
主科2+ >HK 84%
2222 73% (日校 69.8% + 3.2%)
3322 34.2% (日校 42.1% - 7.9%)
聯招取錄 36%

2022-2024 Plans & Reports
https://www.sjacs.edu.hk/index.php/plans-reports/2022-2023-plans-reports/

2021-2022年度周年工作報告 (綜合) (31-10-2022) (p.1-2)
https://www.sjacs.edu.hk/wp-content/uploads/Plan&Reports/2022-2023/NEW_2021-2022%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E5%91%A8%E5%B9%B4%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E5%A0%B1%E5%91%8A-%E7%B6%9C%E5%90%88-31-10-2022.pdf

mch411 發表於 22-12-12 12:45
真係唔知點解咁做, 以為自己可以做到培正果種level?

lisablackpink 發表於 22-12-12 12:23
想當年10幾20年前(仲係Ban1-5年代), 聖若瑟係BAND 1, 而家跌左去BAND 2. 而兩間寧波想當年係BAND 4學校, 而 ...

認同!5個Banding年代,爭崩頭入聖若瑟,家長見到“英文”兩個字眼發光,點知一沉就變到咁。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

請問當年觀塘聖若瑟中學,發生過咩事?為何由band one跌到band two呢?

jwhhk 發表於 23-3-9 09:04
請問當年觀塘聖若瑟中學,發生過咩事?為何由band one跌到band two呢?

英中轉中中

純粹係同區競爭大,人口老化,又有幾間直資,加上男仔本身就係中英文成績較弱(神校例外)

官塘區傳統band 1男校有聖言, 男女校有順天, 蒙民偉, 官官(雖然官官跌左D), 另外東九龍不乏一線小學, 唔少BAND1學生都向區外闖, 加上直資學校冒起如UCCKE, BAND1學生仲點會揀呢間由英中轉中中的學校?
‹ 上一主題|下一主題