用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AS/A2 Level
go

[英國] AS/A2 Level [複製鏈接]

請問依家仲有AS level 嗎?A level lower 6 要考嗎?
   1    0    0    0

6.1 考AS level
6.2 考A level

但有冇公開試就唔肯定, AS去年由學校評分 及出A level predict

MiuMiu2004 發表於 22-1-12 10:07
請問依家仲有AS level 嗎?A level lower 6 要考嗎?
我女有一科要考AS,其他唔使

squeaky 發表於 22-1-12 14:25
我女有一科要考AS,其他唔使

請問咩情況下考AS呢?同埋幾時考?我仔而家Y12讀緊MathPhy,Chem,Bio,佢話老師問佢Bio會否考AS,佢又問我,我又唔知。

yuyueng 發表於 22-1-12 16:37
請問咩情況下考AS呢?同埋幾時考?我仔而家Y12讀緊Math同Phy,Chem,Bio,佢話老師問佢Bio會否考AS,佢又問我 ...
其實我都唔係好清楚,係學校話要考,好似係對大學申請有幫助。我女L6學年尾考

其實而家嘅A level已經轉返linear模式,即係讀兩年Y13考試。以我所知,Y12考嘅AS level嘅分已經唔再加落去計總成績(從前modular模式嘅時候係AS+A2分夾埋出一個A level成績)。
部分科目,部分exam board有保留AS作為獨立試,不過對直接報學校無幫助(因為唔計)。有人覺得考咗可以作為補充PG,有啲學校索性唔考(對自己學校出嘅PG認受性有信心)。

squeaky 發表於 22-1-12 17:02
其實我都唔係好清楚,係學校話要考,好似係對大學申請有幫助。我女L6學年尾考 ...
我估我仔都係今年學期尾考,佢話而家要報名。

yuyueng 發表於 22-1-12 20:18
我估我仔都係今年學期尾考,佢話而家要報名。
我未聽到話要報名。不過我見學校好似凡係大學想讀medicine related subject嘅都要考bio AS。可能學校直接幫佢哋報
‹ 上一主題|下一主題